MENU

Αγαπήθηκαν, αλλά και κυνηγήθηκαν. Η ιστορική διαδρομή του ΠΑΟΚ μαρτυρά ότι ουδείς από όσους πέρασαν από την προεδρική του καρέκλα δεν έφυγε με τιμές, αλλά μάλλον το αντίθετο. Το πηδάλιο από το μονίμως τρικυμισμένο καράβι του ΠΑΟΚ ανατέθηκε σε λογής λογής καπετάνιους, οι οποίοι άφησαν το στίγμα του είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, με το παρόν αφιέρωμα να μην εξετάζει τους κορυφαίους παράγοντες που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ (εξάλλου λείπουν και πάμπολλοι αφανείς ήρωες), αλλά αυτούς με την πιο… ηχηρή παρουσία (με καλή ή κακή έννοια) στα κοινά του συλλόγου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

Ο μεγαλύτερος αθλητικός παράγοντας που έβγαλε ποτέ η Μακεδονία. Ένας ανιδιοτελής ηγέτης που με την δράση του άλλαξε την ιστορία του ΠΑΟΚ. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες, μπήκε για πρώτη φορά στα κοινά του ΠΑΟΚ (1954) ως βοηθός εφόρου στην ομάδα μπάσκετ, αργότερα έγινε έφορος και μετέπειτα προπονητής, υπό την καθοδήγηση του ο Δικέφαλος κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία το πανελλήνιο πρωτάθλημα, το πρώτο μεταπολεμικά που κατέκτησε ομάδα της Θεσσαλονίκης. Από το 1960 ως το 1972 διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΠΑΟΚ, αποσύρθηκε το 1971 για επαγγελματικούς λόγους, αλλά επέστρεψε το 1975 για την τελευταία του θητεία που κράτησε ως το 1984.

Μπορεί να μην είχε την οικονομική ευρωστία (είχε επιχείρηση ειδών υγιεινής), όμως την κάλυπτε με το μυαλό ξυράφι που διέθετε. Ντόμπρος (ο λόγος του ήταν συμβόλαιο), σκληρός, ευθύς, έντιμος, με ποδοσφαιρικό μάτι, δεν δίστασε να τα βάλει με το αθηναϊκό κατεστημένο, αλλά και να αψηφήσει την χούντα των συνταγματαρχών, που ήθελε τον Γιώργο Κούδα στον Ολυμπιακό. Ένας αληθινός στρατηγός που οραματίστηκε έναν ΠΑΟΚ αμιγώς ελληνικό, αρνούμενος να μπει στην λογική των ελληνοποιημένων λάτιν που χρησιμοποίησαν οι άλλες ομάδες στις αρχές των 70’s, ένας άνθρωπος που αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στον ΠΑΟΚ, φτιάχνοντας την ομάδα που άφησε άφωνη όλη την Ελλάδα την δεκαετία του 70. Αποσύρθηκε κυνηγημένος και πικραμένος το 1984 και φεύγοντας σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας όλη του την περιουσία μυστικά σε κοινωφελή ιδρύματα. Η ψυχή του ΠΑΟΚ. Αυτός που έχτισε τον δρόμο που ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι…

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Σε μία εποχή που οι ευεργέτες σπανίζουν, ο Ιβάν Σαββίδης βοήθησε τον Δικέφαλο αετό να γλιτώσει μία βέβαιη πτώση που θα τσάκιζε τα φτερά του και να ανοίξει ξανά τα φτερά του, αγέρωχος, μακριά από την οικονομική ανασφάλεια που τον απειλούσε με καταστροφή. Η 10η Αυγούστου του 2012, η ημέρα που εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, μπορεί να θεωρηθεί η μέρα επανίδρυσης του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου, με τον Ελληνοπόντιο επιχειρηματία να εξαγοράζει τα δυσβάσταχτα χρέη του συλλόγου, να αναβαθμίζει το τμήμα με αφίξεις σπουδαίων παικτών και να οραματίζεται ένα ΠΑΟΚ ακόμα πιο ισχυρό με νέο πρότυπο γήπεδο και άρτιο προπονητικό κέντρο. Ο ηγέτης που εγγυάται την σταθερότητα και το μέλλον του συλλόγου…

ΘΩΜΑΣ ΒΟΥΛΙΝΟΣ

Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ένας οξύθυμος, παρορμητικός παράγοντας, με συζητήσιμη οικονομική ευρωστία (βιοτέχνης και βιομήχανος) ανέβασε τον Μακεδονικό στην Α’ Εθνική στην πρώτη του παραγοντική εμπειρία και ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ το 1989 από τον εκλιπόντα Γιάννη Δεδέογλου.

Τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, έφεραν εποχές λιτότητας στον ΠΑΟΚ κάτι που έφερε μαζικές οργανωμένες αντιδράσεις από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που μεταφράστηκαν στα ιστορικά επεισόδια με την Παρί Σεν Ζερμέν (1992) που έφεραν πενταετή οικονομική απομόνωση, αλλά και την αποχή από την «Τούμπα».

Χάι-λάιτ της θητείας του η απόφαση να πάρει την ομάδα και να φύγει από το γήπεδο διαμαρτυρόμενος για την διαιτησία σε ματς με τον Παναθηναϊκό, ενώ επί των ημερών του έχει καταγραφεί και η χειρότερη θέση του ΠΑΟΚ (14ος) στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, με τον Βουλινό να αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1996 και να αφήνει την τελευταία του πνοή του 2012 σε ηλικία 73 ετών, εντελώς αποκομμένος από τα κοινά του Δικεφάλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ

Ένας αληθινός σίφουνας που σφράγισε μία καλτ εποχή, γεμάτη νεοπλουτισμό και αμέτρητα προβλήματα. Το 1996 ο Εβρίτης επιχειρηματίας που ασχολείται με τις κατασκευαστικές εταιρίες και γιγαντώνεται απότομα οικονομικά αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από τον Θωμά Βουλινό και έρχεται ως Μεσσίας. Επί των ημερών του γίνονται μερικές από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου, το χρήμα σε συμβόλαια ρέει άφθονο, ενώ τα μεγαλεπήβολα σχέδια για είσοδο στο χρηματιστήριο, κανάλι δορυφορικής τηλεόρασης σύντομα πέφτουν στο κενό. Σταδιακά, η έλλειψη ρευστότητας χτυπάει τον ίδιο και την ομάδα, με τον ΠΑΟΚ ναι μεν να κατακτά επί των ημερών του τους δύο τελευταίους τίτλους (κύπελλα 2001, 2003), αλλά να συσσωρεύει χρέη που ξεπερνούν πια τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ

Ο πρώην ασφαλιστής που έκανε περιουσία από την έκρηξη του χρηματιστηρίου διαδέχεται εν έτει 2003 τον Γιώργο Μπατατούδη, παραλαμβάνει μία χαοτική κατάσταση από πλευράς χρεών και σφραγίζει μία τριετία, όπου οι λέξεις «προσφυγή», «χρέη», «προβλήματα» ήταν στο καθημερινό λεξιλόγιο. Η οικονομική καταστροφή που προκαλείται από την περίφημη υπόθεση Λιάσου Λουκά, κάνει στάχτη τα όνειρα για ομίλους Champions League και μαζί αυτά για οικονομική εξυγίανση. Η αντιπαράθεση με τον κόσμο ξεκινά και δεν σταματά ούτε με την επιστροφή Ζαγοράκη. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα (Φρίνγκερ, Καραγεωργίου, Βούκοτιτς, Ντουμιτρέσκου), τιμωρείται με αποκλεισμό από την ΟΥΕΦΑ αφού δεν μπορεί να προσάψει εγγυητική επιστολή, η πώληση του Σαλπιγγίδη ξεκινά τον εμφύλιο και ο Γούμενος γίνεται persona non grata, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ προς τον γκρεμό με τα χρέη να εκτοξεύονται κοντά στα 28 εκατομμύρια ευρώ! Η απεμπλοκή του από τα κοινά του ΠΑΟΚ ήταν η μόνη λύση.

ΝΙΚΟΣ ΒΕΖΥΡΤΖΗΣ

Ο ιστορικός ηγέτης του μπασκετικού ΠΑΟΚ, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πορτοκαλί έκρηξης στον σύλλογο, βάζοντας όλο το οικονομικό και ψυχικό «είναι» στον Δικέφαλο. Διδάχθηκε παραγοντικό ως έφορος στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ επί εποχής Παντελάκη και το 1984 μπαίνει στον ερασιτέχνη, διατηρώντας τα ηνία του μπασκετικού τμήματος ως το 1993. Έπεσε πάνω στην εποχή κυριαρχίας του Άρη, όμως δεν το έβαλε κάτω, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά για να τον ξεπεράσει. Κατάφερε να φέρει το πρώτο ευρωπαϊκό στην πόλη (το κύπελλο κυπελλούχων στην Γενεύη το 1991), κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (1992), δημιούργησε την απόλυτη μπασκετική ομάδα, όμως το μεγαλύτερο έργο του (μαζί με την δωρεά των ευεργετών του ΠΑΟΚ, των αδελφών Δεδέογλου) ήταν το όραμα και η υλοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου στην Θέρμη, που φέρει την δική του σφραγίδα. Μετά το χαμένο Final-4 το 1993 και την απώλεια του τίτλου παρέδωσε την σκυτάλη στον Απόστολο Οικονομίδη, ενώ σε τρεις περιόδους (1999, 2006, 2015) ενεπλάκη διοικητικά στο τμήμα ποδοσφαίρου ως εγγυητής σταθερότητας σε ιδιαίτερες περιόδους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Διοίκησε τον μπασκετικό ΠΑΟΚ μόλις δύο χρόνια (1993-95), όμως αυτά ισούνται κοντά με δύο δεκαετίες. Επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο Κόρατς (1984), απέκτησε τα δικαιώματα του Πέτζα Στογιάκοβιτς και κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του (1995), ξόδεψε σημαντικά ποσά από την προσωπική του περιουσία για να διατηρήσει ψηλά τον πήχη, όμως αποχώρησε το καλοκαίρι του 1995, όταν «πραξικοπηματικά» (όπως ο ίδιος δηλώνει) ανετράπη από το ΤΑΚ από την την«τετράνδρια» Απόστολος Αλεξόπουλος, Θανάσης Κατσαρής, Τάκης Πανελούδης και Βασίλης Οικονομίδης, ενώ το 2006 μαζί με τον Νίκο Βεζυρτζή λειτούργησαν ως «γέφυρα» στην ΠΑΕ στην διάδοχη κατάσταση του Γιάννη Γούμενου, μέχρι να έρθει η εποχή Ζαγοράκη στην ηγεσία του συλλόγου.

ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ

Κανονικά θα έπρεπε να φιγουράρει στην λίστα με τους επιθετικούς. Αν κάποιος επέλεγε ένα γκολ από την ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, το δικό του στο «Χάιμπουρι» που σήμανε τον αποκλεισμό της Άρσεναλ θα ήταν το βασικό υποψήφιο για να περιγράψει τι εστί ΠΑΟΚ. Ωστόσο, η προσφορά του στον σύλλογο ξεπερνά τα 19 γκολ στα 131 ματς που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα. Η σύμπραξη του με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και η ενασχόληση από την θέση του Τεχνικού Διευθυντή (σε δύο περιόδους) γέννησε την τελευταία μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ, ενώ σε δύο διαφορετικές θητείες διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου, εγγυώμενος σταθερότητα και ηρεμία, με τις όποιες επιτυχίες και αστοχίες που μπορεί να κρύβει η ενεργή ενασχόληση επί σειρά ετών σε τόσο ευαίσθητα πόστα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ

Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρόεδρο του ΠΑΟΚ, αφού από το 1998 ο Θανάσης Κατσαρής βρίσκεται στην ηγεσία του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ (θέση αιρετή) αφού καταφέρνει να εκλέγεται με απόλυτα ποσοστά, Υπήρξε εγγυητής σταθερότητας σε δύσκολες οικονομικά εποχές, αφού με ρεαλιστικό, σφιχτό πλάνο τα τμήματα του ερασιτέχνη έχουν καταφέρει να μείνουν μακριά από τα χρέη, φέρνοντας και κάποιους τίτλους.

Οι διοικητικοί «ηγέτες» του ΠΑΟΚ