MENU

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Σεπτεμβρίου του 1996. Η ημέρα που έφυγε, έτσι ξαφνικά, από τη ζωή ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης. Ο μεγάλος διοικητικός ηγέτης του ΟΦΗ που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του συλλόγου, τόσο ώστε η κρητική ομάδα από την ημέρα του θανάτου του να αλλάξει ριζικά το προφίλ της.

Από το δικό του μεράκι για τον ΟΦΗ, η κρητική ομάδα μεγαλούργησε τα 16 χρόνια που ήταν ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα η αγάπη του για τον ΟΦΗ, τον έφερε σε ένταση ακόμα και με τα αδέρφια του, αλλά και φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Ο ηγέτης του συλλόγου του Ηρακλείου είχε βρεθεί σε παιχνίδι στο ΟΑΚΑ κόντρα στους πράσινους και δέχτηκε φραστική επίθεση από φιλάθλους των γηπεδούχων επειδή υπερασπιζόταν την ομάδα του.

Στις 21 Ιουνίου του 1987 είχε ζήσει τη μεγαλύτερη στιγμή του στον ΟΦΗ, σηκώνοντας το κύπελλο Ελλάδας στον τελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στον Ηρακλή. Την ίδια σεζόν η ομάδα έφτασε μέχρι τις «16» του ΟΥΕΦΑ, το 1989 κατέκτησε το βαλκανικό κύπελλο και το 1990 έπαιξε και πάλι τελικό κυπέλλου χάνοντας όμως το τρόπαιο.

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης πρόσφερε πολλά στην κρητική ομάδα, με την καθιέρωση του Ευγένιου Γκέραρντ στον πάγκο της ομάδας του Ηρακλείου, να είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα, ενώ άφησε προίκα στον ΟΦΗ ένα από τα πιο σύγχρονα αθλητικά κέντρα της Ελλάδας, το «Bαρδινογιάννειο», που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδαρά του Δήμου Γαζίου και καταλαμβάνει έκταση 50.000 τ.μ.

Το «Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο», το οποίο ανήκει στον Ερασιτέχνη και το έχει νοικιάσει στην ΠΑΕ, διαθέτει σήμερα τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που χρησιμοποιούνται τόσο από την πρώτη ομάδα του OΦH, όσο και από τις ακαδημίες του συλλόγου, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι πλήρως εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα μέσα.

Ο αιφνίδιος θάνατός του στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996, σε ηλικία μόλις 56 ετών, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, όχι μόνο προκάλεσε θλίψη σε όλη την Κρήτη, καθώς ήταν ο φυσικός ηγέτης του συλλόγου, αλλά από το 1996 και έπειτα ξεκίνησε ένα αδιανόητο αλισβερίσι με τους πολλούς παίκτες που έστελνε ο Παναθηναϊκός στην ομάδα της Κρήτης ως δανεικούς και από την άλλη το τριφύλλι έπαιρνε όποιον παίκτη ήθελε από τον ΟΦΗ. 

Ακόμα όμως και στην εποχή του Θόδωρου Βαρδινογιάννη το πάρε-δώσε ήταν έντονο, αλλά η ποιότητα των ποδοσφαιριστών που ερχόταν στον ΟΦΗ και έφευγαν για τον Παναθηναϊκό, ήταν τέτοια η οποία κατεύναζε τα πνεύματα, καθώς ουκ ολίγοι από αυτούς που έχουν περάσει από τον ΟΦΗ, συνέδεσαν το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες του κρητικού συλλόγου. 

Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο φίλαθλο κόσμο της ομάδας του Ηρακλείου, η οποία επιθυμούσε διακαώς τη διοικητική ανεξαρτησία της ΠΑΕ, με τις διοικήσεις που διαδέχθηκαν τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη να χαρακτηρίζονται από μερίδα οπαδών «τσάτσοι» της οικογένειας και να απωθούνται τελικά από τον κόσμο του ΟΦΗ.

Το εμφατικό 4-1 επί του Παναθηναϊκού το 2009, που πανηγυρίστηκε έντονα από τους φίλους του ΟΦΗ, έδειξε περίτρανα πως οι Κρητικοί είχαν φύγει οριστικά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Και γιατί άλλωστε να μην το έκαναν αφού μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους…

Όμως, ο ΟΦΗ είχε κάνει και πολλά χρόνια πιο πίσω αγωνιστικές ζημιές στον Παναθηναϊκό, με πιο χαρακτηριστική την κεφαλιά του Γιώργου Κουτσουπιά στο 70ο λεπτό του αγώνα στο ΟΑΚΑ (1-1) την περίοδο 1996-97. Με αυτή την ισοπαλία το τριφύλλι έμεινε εκτός Ευρώπης. Όπως και το 1982, όταν ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο και ήθελε να κρατήσει το προβάδισμα των δύο βαθμών από τον Ολυμπιακό, το παιχνίδι έληξε 1-1, κάτι το οποίο στοίχησε στον Παναθηναϊκό τον τίτλο, καθώς στο τέλος ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό και έχασε το πρωτάθλημα στο μπαράζ του Βόλου.

Αυτές οι δύο ισοπαλίες είναι οι μεγαλύτερες ζημιές που έχει κάνει ο ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό, τον οποίο έχει υποχρεώσει και σε μια από τις πιο βαριές ήττες στην έδρα του, νικώντας τον στο ΟΑΚΑ με 5-2 το 1987, την εποχή που η ομάδα της Κρήτης είχε μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της.

Πλέον και οι δύο σύλλογοι οδεύουν με δύο διαφορετικές διοικήσεις. Ο Όμιλος είναι ανεξάρτητος, ενώ το τριφύλλι έχει ως ιδιοκτήτη τον Γιάννη Αλαφούζο, απαλλαγμένοι και οι δύο από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η κόντρα συνεχίζει όμως να μαίνεται, τα αίτια ...αναπάντητα, με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει από τους «πράσινους» να είναι ασταμάτητος.

Η παρουσία του δικηγόρου του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο, προκειμένου να ταχθεί εναντίον της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλε η κρητική ΠΑΕ υποστηρίζοντας τον υποβιβασμό της, είναι το τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα των κακών σχέσεων ανάμεσα στους δύο συλλόγους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στις 29 Οκτωβρίου του 2012 στον αγώνα των δύο ομάδων στο Γεντί Κουλέ ένας οπαδός του ΟΦΗ, σε ένα πλάγιο του Παναθηναϊκού έριξε μια σφαλιάρα στον Χάρη Μαυρία που πήγαινε να πάρει τη μπάλα. Έπειτα ξεκίνησε η κόντρα των δύο ομάδων με τον Παναθηναϊκό να προβαίνει σε μήνυση προς τον άγνωστο οπαδό και τους Κρητικούς να απαντούν πως αυτός δεν ήταν φίλος του ΟΦΗ.

Σίγουρα όμως θα θυμόμαστε και το αντικείμενο που χτύπησε τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Στέφανο Καπίνο στη συνάντηση των δύο ομάδων πέρυσι, ενώ μετά ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων από τις δύο ΠΑΕ κατηγορώντας η μια την άλλη.

Η κορωνίδα όλης αυτής της κόντρας που επεκτάθηκε σε νεαρούς οπαδούς, γράφτηκε την 5η Σεπτεμβρίου του 2011, όταν σε συμπλοκές στην παραλιακή οδό του Ηρακλείου ανάμεσα σε φιλάθλους του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Ρουσσάκης έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Το σημερινό παιχνίδι θα εκτυλιχθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα. Πρωτοφανή μέτρα λόγω του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο συλλόγους. Ας ελπίσουμε όλα να κυλήσουν ομαλά στην επικείμενη αναμέτρηση, μακριά από ακραίες καταστάσεις που θα θέλαμε όλοι να αποφύγουμε. Αυτό άλλωστε ελπίζουν και όλοι οι οι αρμόδιοι φορείς. Οι οπαδοί του ΟΦΗ να σταθούν στο ύψος τους, παρά τον «πόλεμο» που δέχονται από την αντίπερα όχθη, βοηθώντας και αυτοί με αυτό τον τρόπο τους την προσπάθεια που κάνει ο Νίκος Μαχλάς και οι διοικούντες του συλλόγου. Βοηθώντας την προσπάθεια που κάνει ο Νίκος Αναστόπουλος στο αγωνιστικό κομμάτι, με αυτά τα παιδιά που κάνουν κατάθεση ψυχής σε κάθε αναμέτρηση. 

Το θέμα, πάντως, είναι πως μέχρι και η Πολιτεία είναι προετοιμασμένη για δύσκολες καταστάσεις, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, να καλεί ...εισαγγελείς στο γήπεδο. Μακάρι να φύγουν με τα μπλοκάκια τους καθαρά!

Μια σχέση στοργής που έγινε σχέση μίσους!