Μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί η είδηση ότι στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, οι Ενώσεις εξέλεξαν τον Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου ως υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων, ή αλλιώς ως «ποδοσφαιρικό εισαγγελέα» όπως έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε.
Ο κ. Σιμιτζόγλου είναι εν ενεργεία Εισαγγελέας Πρωτοδικών με έδρα την Εισαγγελία Αθηνών, ενώ από τον περασμένο Οκτώβρη (όταν και αντικατέστησε τους Χάρη Λακαφώση και Αριστείδη Κορέα) κατέχει και τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα, δηλαδή είναι αρμόδιος και για τα ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό. Τις ιδιότητες του αυτές, δεν θα τις απολέσει τώρα που ανέλαβε και «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας» στην ΕΠΟ, με την οποία θα έχει πλέον έμμισθη σχέση. Η δουλειά του θα είναι να ασκεί πειθαρχικές διώξεις σε ΠΑΕ και πρόσωπα, για περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων ή δυσφήμισης του αθλήματος.
Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου είναι ένας καριερίστας δικαστικός και όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για έναν λειτουργό της δικαιοσύνης με άρτια νομική κατάρτιση, με επαγγελματική ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι καθόλου τυπολάτρης, ενώ του αρέσει να μελετά όλα τα ενδεχόμενα, εφόσον θεωρεί πως υπάρχουν υπόνοιες τέλεσης κάποιου αδικήματος.
Για όποιον, εξάλλου, ενδιαφέρεται για τις... ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του, να πούμε ότι ο ίδιος δηλώνει φίλαθλος του Απόλλωνα Σμύρνης!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται κυρίως για έναν… κανονικό εισαγγελέα! Και το πιο σημαντικό είναι, ότι παρά τη θέληση της ΕΠΟ (που αν δεν την υποχρέωνε ο νόμος δεν θα τους άλλαζε ποτέ), οι κ.κ. Πετρόπουλος και Καρράς που προκάλεσαν τόσο πολύ τα τρία τελευταία χρόνια τη νοημοσύνη του Έλληνα φίλαθλου, αποτελούν οριστικά παρελθόν…
Ο ξυλοδαρμός Ζωγράφου και ο Σπανούλης
Από τον περασμένο Οκτώβρη έως και σήμερα που το δικαστικό σώμα του ανέθεσε το πόστο του «αθλητικού εισαγγελέα», ο κ. Σιμιτζόγλου έχει κυρίως να επιδείξει την έρευνα που διενήργησε αναφορικά με τον ξυλοδαρμό του Χριστόφορου Ζωγράφου, τις καταγγελίες Μαρινάκη κατά Μελισσανίδη, την απαλλαγή του τελευταίου και τελικά την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ αγνώστων δραστών.
Επίσης, ήταν εκείνος που παρενέβη αυτεπάγγελτα για επεισόδιο που προκλήθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο σε βάρος του Βασίλη Σπανούλη.
Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, που όπως είπαμε πλέον θα εργάζεται και στην ΕΠΟ ως «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας»-υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων, κατείχε τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα για αρκετά χρόνια και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα από το 2006 ως τον Νοέμβριο του 2011, οπότε και μετατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαβρύτων και τη θέση του πήρε το δίδυμο Λακαφώση-Κορέα.
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως αθλητικός εισαγγελέας, ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου ασχολήθηκε με πολλές υποθέσεις που συζητήθηκαν έντονα. Κάποιες, εξακολουθούν ακόμη να συζητιούνται...
Το «κασέτα-gate»
Η μεγαλύτερη υπόθεση σχετικά με το ποδόσφαιρο που είχε χειριστεί στην πρώτη του θητεία ως αθλητικός εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ήταν το περίφημο «κασέτα-gate», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε.
Ήταν άνοιξη του 2011 όταν ο Αλέξης Κούγιας και ο Σωτήρης Βοργιάς δημοσιοποίησαν το περιεχόμενο δύο παρανόμως υποκλαπεισών κασετών, στις οποίες ακούγεται μόνο η φωνή του Αχιλλέα Μπέου (ο συνομιλητής του είχε «κοπεί» απ’ την κασέτα) να αναφέρεται στις αναμετρήσεις Άρης-Παναθηναϊκός 0-1 (Σεπτέμβριος 2010) και Μακάμπι-Ολυμπιακός (Αύγουστος 2010).
Ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε για κατάθεση τους δύο καταγγέλλοντες, τον Νικόλα Πατέρα (τον οποίο κατηγόρησε ο Μπέος ότι τον μαγνητοφωνούσε), τον Σοφοκλή Πιλάβιο, τον Γιώργο Δαλούκα, τον Κύρο Βασάρα, τον Βασίλη Τεροβίτσα, δημοσιογράφους και άλλους.
Το αποτέλεσμα ήταν να ασκήσει ποινική δίωξη στον Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα εκβίασης του Γιώργου Δαλούκα που ήταν διαιτητής στο περίφημο Άρης - Παναθηναϊκός. Μάλιστα, η υπόθεση παραπέμφθηκε απευθείας στο ακροατήριο, έχει πάρει τέσσερις αναβολές έως τώρα και εκδικάζεται τον προσεχή Οκτώβρη.
Η υπόθεση για το Μακάμπι - Ολυμπιακός είχε παραπεμφθεί στη συνέχεια στον εισαγγελέα, κ. Μπαξεβάνη (που ανέλαβε αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ!), ενώ τότε το ρεπορτάζ ανέφερε ότι είχε ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ιταλικές αρχές προκειμένου να καταθέσει ο Ιταλός διαιτητής του αγώνα, Λούκα Μπάντι, αλλά και ο Ιταλός αρχιδιαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα. Μετά από λίγο καιρό, ο κ. Σιμιτζόγλου αντικαταστάθηκε, ενώ η τύχη της υπόθεσης αγνοείται...
«Γαύρος», «Πρωταθλητής» και Τύπος
Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων και το κατά πόσο αυτά προάγουν τη βία. Τον Ιούνιο του 2010, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Γαύρος", ώστε να διαπιστωθεί εάν το δημοσίευμα ώθησε τους οπαδούς του Ολυμπιακού να προβούν σε πράξεις βίας στον τέταρτο τελικό της Α1 στο ΣΕΦ.
Τον Φεβρουάριο του 2011, ο "Γαύρος" προκάλεσε πάλι την εισαγγελική παρέμβαση, αυτή τη φορά για δημοσιεύματα εναντίον του τότε γενικού γραμματέα αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, που χαρακτηριζόταν "επικίνδυνος και εμπαθής". Ο εισαγγελέας ήθελε να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη δημοσίευση των επίμαχων σχολίων.
Ακόμα πιο παλιά, εξάλλου, και συγκεκριμένα το 2008, το ενδιαφέρον του κ. Σιμιτζόγλου είχε προκαλέσει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Πρωταθλητής", που απεικόνιζε τον Λουα Λούα να πανηγυρίζει γκολ καβαλώντας το σημαιάκι του κόρνερ!
Τον Σεπτέμβριο του 2011, προχώρησε σε μια κίνηση που δεν είχε προηγούμενο, ούτε επαναλήφθηκε ποτέ: κάλεσε στο γραφείο του όλους τους διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων, παρουσία του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου και του τότε προέδρου της Super League, Βαγγέλη Μαρινάκη! Σε όλους έκανε αυστηρές συστάσεις για χαμήλωμα των τόνων και ζήτησε να μην υπάρχουν εμπρηστικά πρωτοσέλιδα!
Το πρωτάθλημα του 2010
Το Νοέμβριο του 2010, στο στόχαστρο του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου μπήκαν οι φερόμενες ως τοποθετήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη σε ΔΣ της Super League, περί... αθέμιτων μέσων με τα οποία ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2010! Διέταξε μάλιστα προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας και τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης. Η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.
Το... σορτσάκι του Μήτρογλου
Τον Γενάρη του 2011, ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε για εξηγήσεις τον Κώστα Μήτρογλου, με αφορμή την ενέργεια του ποδοσφαιριστή να κατεβάσει το σορτσάκι του μπροστά στην εξέδρα, πανηγυρίζοντας γκολ που πέτυχε στο ματς Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-1.
Ο Μήτρογλου ελέγχθηκε για παραβάσεις του αθλητικού νόμου που αφορούν στην προσβολή του αθλήματος και στην πρόκληση επεισοδίων. Ο αθλητικός εισαγγελέας του έκανε συστάσεις και παρέπεμψε την υπόθεση στον Πταισματοδίκη Καλλιθέας. Φυσικά δεν υπήρξε κάποια συνέχεια...
Βασάρας και Παναθηναϊκός – ΑΕΚ
Τον Ιανουάριο του 2009 και μετά από φωνές για τη διαιτησία του Κύρου Βασάρα, ο κ. Σιμιτζόγλου διερεύνησε το κατά πόσον συντρέχουν λόγοι ώστε να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του διεθνούς ρέφερι, για τα σφυρίγματά του στο ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ!
Ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση που ξάφνιασε, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν μπει στο μικροσκόπιο ενός εισαγγελέα τα λάθη ενός διαιτητή.
Τελικά, ο κ. Σιμιτζόγλου μελέτησε κατά πόσο μπορούν οι αποφάσεις του διαιτητή να προκαλούν βία, αλλά σταμάτησε την υπόθεση, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει σκοπιμότητα στα σφυρίγματα.
Το ξύλο Δέλλα-Εντόι, ο Φερέρ και ο Καραγκούνης...
Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου είχαμε και σε ένα άλλο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2007. Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, στο ημίχρονο του αγώνα, ο Λορένσο Σέρα Φερέρ είχε φραστική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Καραγκούνη που φέρεται να του είπε: "Να σέβεσαι το ψωμί που τρως σε μια ξένη χώρα". Φραστικό επεισόδιο είχαν και οι Βέλιτς - Κωστένογλου.
Το πιο σοβαρό, όμως, ήταν αυτό ανάμεσα σε Δέλλα και Εντόι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Δέλλας περίμενε τον Εντόι μετά από τη λήξη του αγώνα στη φυσούνα και συνεπλάκησαν. Αιτία ήταν η αποβολή του αμυντικού της ΑΕΚ επειδή τον χτύπησε εκτός φάσης. Ο Δέλλας υποστήριξε ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού προσποιήθηκε ότι χτυπήθηκε και ότι έπεσε κάτω θεαματικά.
Τα γεγονότα αυτά έφτασαν μέχρι το γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα, που κάλεσε για συστάσεις τους Φερέρ, Δέλλα, Παπασταθόπουλο, Βέλιτς, Καραγκούνη και Εντόι. Άπαντες είχαν εμφανιστεί τότε ενώπιόν του!
Ο Λυμπερόπουλος και τα πέναλτι
Τη σεζόν 2007-2008, ο κ. Σιμιτζόγλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δήλωση του Νίκου Λυμπερόπουλου μετά τον αγώνα ΑΕΚ - Πανιωνίου 2-3. Ο Έλληνας άσος είχε δημοσιοποιήσει συνομιλία που είχε με τον βοηθό διαιτητή Ουζούνογλου, τον οποίο ρώτησε "γιατί δεν σήκωσες τη σημαία σου; Ήταν ένα πεντακάθαρο πέναλτι", για να πάρει την απάντηση "πάτησα το κουμπί στο σημαιάκι, αλλά ήταν χαλασμένο το μηχάνημα και δεν με άκουσε ο διαιτητής!"
Ο Λυμπερόπουλος επισκέφτηκε το γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα στις 18 Μαρτίου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Την επομένη του αγώνα, ο διαιτητής Φωτιάδης (που δεν καταλόγισε δύο καταφανέστατα πέναλτι) τέθηκε εκτός πινάκων με απόφαση της ΚΕΔ, ενώ λίγους μήνες μετά εκτός πινάκων τέθηκε και ο βοηθός Ουζούνογλου. Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.
Το «πράσινο» συλλαλητήριο
Μία ακόμη παρέμβαση που έκανε ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου και εντάσσεται στα αδικήματα που διαπιστώνονται και τελούνται έχοντας ως αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις, ήταν τον Απρίλιο του 2008, με αφορμή το ογκώδες συλλαλητήριο των φιλάθλων του Παναθηναϊκού.
Η παρέμβασή του έγινε προκειμένου να διερευνήσει ποιος ήταν ο οργανωτής του συλλαλητηρίου και συνεπώς θα αναλάμβανε και την όποια ευθύνη του αναλογεί. Περαιτέρω ενέργειες δεν χρειάστηκαν.
Τα... πρώτα ύποπτα ματς
Στο μεγάλο σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011, ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου που ήταν ακόμη αθλητικός εισαγγελέας, δεν είχε εμπλακεί, καθώς η υπόθεση είχε ανατεθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.
Ωστόσο, οι φάκελοι της UEFA με τα ύποπτα ματς είχαν αρχίσει να έρχονται από πολύ νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε τον Μάιο του 2010 στο γραφείο του τον τότε πρόεδρο της Super League, Νικόλα Πατέρα, τον Σωκράτη Κόκκαλη (που δεν πήγε, αλλά έστειλε τον Γιώργο Λούβαρη) και τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Σταύρο Αδαμίδη. Ο αθλητικός εισαγγελέας ζήτησε τότε τη συμπαράστασή τους στην αντιμετώπιση του θέματος, το οποίο αρχικά είχε αναλάβει εκείνος.
Φέρεται, μάλιστα να τους είχε "προειδοποιήσει" ότι η δικαιοσύνη είναι υπέρ του ανοίγματος λογαριασμών και της παρακολούθησης τηλεφώνων...
- Likes0
- Dislikes0