MENU

Μεσοβδόμαδα έλεγε ένας βαθύς γνώστης του παρασκηνίου ή μάλλον ένας από αυτούς που δεν έχει βάλει δάχτυλο στο μέλι αλλά και τα δύο χέρια μέσα, ότι εάν είναι κάτι σίγουρο με τον Γκιρτζίκη πρόεδρο της ΕΠΟ αυτό θα είναι ότι θα μας κάνει να αναπολήσουμε τον Σαρρή. Και όπως ο Σαρρής προϋπήρξε πρόεδρος της ΚΕΔ, έτσι και ο Γκιρτζίκης ασκεί εδώ και καιρό αυτά τα καθήκοντα. Με τρομερή επιτυχία όπως βλέπουμε όλοι.

Είμαι κατά της διαιτητολογίας. Γι’ αυτό και επιλέγω να το κάνω σήμερα, μετά από αγώνα νίκης του Παναθηναϊκού. Δυστυχώς εκτός από τον Σαρρή, συντοπίτης μου είναι και ο Γιάχος. Δυστυχώς για τη Χίο, δυστυχώς για τη διαιτησία, δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο άνθρωπος που χάρισε ένα Κύπελλο στον Ολυμπιακό με το χέρι – αποβολή του Μανιάτη και πέναλτι υπέρ του Αστέρα Τρίπολης, πήγε στη Λεωφόρο εκνευρισμένος. Εκνευρισμένος γιατί ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στα αποδυτήρια να του δώσει συγχαρητήρια. Και κάτι τέτοια ο Γιάχος δεν τα συγχωρεί. Του λες συγχαρητήρια; Σου δίνει νίκες, άμα λάχει και Κύπελλα. Δεν του λες; Αίμα να βγάλεις, πέναλτι δεν θα πάρεις. Αφήνω στην άκρη φάουλ, κάρτες και λοιπά συναφή. Χάλασε η μαγιά λόγω Μπεργκ, Καρέλη.

Στεναχωριέμαι για τον Γιάχο. Το ίδιο αισθάνομαι και για τον Παππά για τη διαιτησία στην Ξάνθη. Δεν ήταν τόσο ικανοί όσο ο Μάνταλος στη Νέα Σμύρνη (αν και ζήτησε το παραπάνω ο γίγας αφού δεν αρκούνταν στην ισοπαλία με την κόκκινη που χάρισε από το 12’ στον Μητρόπουλο, ούτε στα φάουλ που έδινε, ήθελε με το πέναλτι να έρθει η ήττα) και ο Αρετόπουλος στα Γιάννενα (ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που μετέτρεψε ένα ποδοσφαιρικό ματς από 90λεπτο σε 60λεπτο). Και ξέρετε όταν προσπαθείς να διεκπεραιώσεις το έργο σου και τελικά ένας παλιό Μπεργκ και ένας βρωμο Καρέλης στο χαλάνε, είναι για να σε κλαίνε οι ρέγγες.

Έχει πλάκα ότι όλα αυτά συμβαίνουν με τον Παναθηναϊκό να είναι εξουδετερωμένος ουσιαστικά για το πρωτάθλημα. Είναι οκτώ βαθμούς πίσω. Πού να τους καλύψει στην Ελλάδα; Σιγά μην τον αφήσουν. Τι φοβίζει τόσο πολύ πια τους κινούμενους στο βυθό του ελληνικού ποδοσφαίρου; Μήπως θεωρούν ότι εάν ο Παναθηναϊκός τη «βγάλει καθαρή» την προσεχή εβδομάδα στο Κύπελλο με Ξάνθη και στο πρωτάθλημα με Πλατανιά (και αφού ακολουθεί το ματς στα χαρτιά με τη Νίκη Βόλου), θα φτιάξει καλή ψυχολογία και μπορεί να πλησιάσει στη βαθμολογία; Και αν γίνει καμιά στραβή στο ντέρμπι της Λεωφόρου; Μπορεί. Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

Προτείνω επόμενο ορισμό με Δημητρόπουλο, τον γίγαντα τέταρτο διαιτητή του αγώνα με την Καλλονή που έλεγε στον Αναστασίου ότι άλλη μια φορά να φύγουν αντικείμενα προς το μέρος που κάνουν προθέρμανση οι παίκτες της Καλλονής και θα πάνε οι διαιτητές στα αποδυτήρια διακόπτοντας το ματς. Τα προηγούμενα παιχνίδια του Δημητρόπουλου είχαν διεξαχθεί στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμων όπου οι θεατές αντί για συνθήματα έλεγαν ψαλμωδίες, ραίνοντας με ροδοπέταλα τους αντιπάλους.

Στο αγωνιστικό μέρος ο Παναθηναϊκός έχει τον τρόπο πια στη Λεωφόρο. Εύκολα ή δύσκολα θα την πάρει τη νίκη. Η συνταγή μοιάζει βγαλμένη από άλλα χρόνια: πρώτα το μηδέν και μετά όλα τα άλλα. Με τη σιγουριά ότι η ανέπαφη εστία θα δώσει τη νίκη αφού μπροστά η ποιότητα δεν λείπει, το Τριφύλλι «τρέχει» σερί επτά νικών στην έδρα του επί του συνόλου εννέα σε δέκα ματς. Διαθέτει δηλαδή την καλύτερη έδρα του πρωταθλήματος.

Δεν τρελαίνει κόσμο με την απόδοσή του, αλλά σε ένα πρωτάθλημα με μετριότατο θέαμα από όλες τις ομάδες, από ένα σημείο και μετά μετράει πολύ μόνο το αποτέλεσμα. Σε αυτού του είδους την πίεση, ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο έχει απαντήσεις. Όταν θα τις βρει και εκτός έδρας (νικώντας και τους διαιτητές), τότε θα ξαναμπεί σε μάχη τίτλου.

Αντί επιλόγου. Ας πει κάποιος στον Γιάννη Αναστασίου ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για να διατηρηθεί ψηλά είναι η δουλειά του. Και η δημοφιλία του στις τάξεις των φίλων του Παναθηναϊκού θα παραμείνει ψηλή όσο παρουσιάζει μια στρωμένη ομάδα με παίκτες που ξέρουν τι θέλουν στο γήπεδο. Δεν θα αυξηθεί εάν τη μια κάνει επίθεση και την άλλη ειρωνεύεται τους δημοσιογράφους. Η φράση του «δεν ξέρω εάν σας αφήνουν οι διευθυντές ή οι αρχισυντάκτες σας να γράφετε για τη διαιτησία» είναι προσβλητική. Ξέρω «πουλάει» να επιτίθεσαι στους… ΑΡΔ. Αλλά επειδή ο ίδιος πλειστάκις έχει αναφέρει ότι δεν διαβάζει ούτε σάιτ, ούτε εφημερίδες, είναι προφανές ότι δεν ξέρει πόσα και από ποιους έχουν γραφτεί θέματα παρασκηνίου, διαιτησίας κ.ο.κ., οπότε καλύτερα να τα αποφεύγει κάτι τέτοια.

Ο Θεός συγχωρεί, ο Γιάχος ποτέ