MENU

Το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης αναφέρει:

Το πτυχίο Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση την καλαθοσφαίριση αποτέλεσε το όχημα και η διάθεση για να κυνηγήσει κάτι διαφορετικό έγινε το εισιτήριο για να του δώσει μία ευκαιρία στην Αμερική.

Ο κόουτς Φοίβος Κωστής μετά τη συνεργασία του με το γνωστό πανεπιστήμιο του Xavier στο Cincinati του Ohio θα συνεχίσει να εργάζεται στην Αμερική με το Lycoming College στη Πενσυλβάνια να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο νεαρός τεχνικός μίλησε για τις εντυπώσεις του στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr).

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο sepk.gr:

Για τις εντυπώσεις του δουλεύοντας στο κολεγιακό πρωτάθλημα με το γνωστό πανεπιστήμιο του Xavier και τον ρόλο που κατείχε: «Οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικά θετικές και ειδικά σε επίπεδο οργάνωσης θα το παρομοίαζα με ομάδα Euroleague. Μπορεί να μιλάμε για φοιτητές που είναι από 18 έως 22 ετών, όμως αυτό δεν αλλάζει κάτι. Σε αυτό το κομμάτι βρίσκονται πραγματικά σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Υπάρχει σωστή κατανομή των ρόλων, καθώς οι κανονισμοί υποχρεώνουν να υπάρχει ένας προπονητής, τρεις βοηθοί, Video coordinator, strengh and condition coach, φυσιοθεραπευτής, director of basketball, οργανωμένο τμήμα marketingκαι πολλούς φοιτητές που εθελοντικά έρχονται να βοηθήσουν στις προπονήσεις.

Κάθε κολλέγιο έχει μία με δύο θέσεις, οι οποίες προσφέρονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (Graduate Assistant) κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στο Xavier και να δω από μέσα πως δουλεύει ένας τέτοιος οργανισμός και να συμμετέχω ενεργά σε όλη τη διαδικασία, ως GA. Πιο συγκεκριμένα ο δικός μου χώρος ευθύνης ήταν να βοηθάω στην προπόνηση το υπόλοιπο τεχνικό τιμ στους τομείς του recruiting, του scouting, των ατομικών προπονήσεων και στην καταγραφή – ανάλυση των στατιστικών την ώρα του αγώνα".

Για την Αμερική και το προπονητικό επίπεδο που υπάρχει: «Προφανώς η Αμερική είναι μία χώρα που ξέρει να δουλεύει πάνω στο μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, καθώς διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ποιοτική και εις βάθος δουλειά. Παρ' όλ' αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι τεχνικά και τακτικά η διαφορά με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται κάποιες φορές. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλοί προπονητές και καλά προγράμματα, όμως αυτό που είδα είναι ότι ο Έλληνας προπονητής θα μπορούσε να σταθεί σε ένα τέτοιο επίπεδο.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι Έλληνες τεχνικοί έχουν βαθιά γνώση σε πολλά αντικείμενα, καθώς γίνονται πιο ευέλικτοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, στην Αμερική -που διαθέτει μία μεγάλη δεξαμενή παικτών- κάθε κόουτς έχει ένα σύστημα που πιστεύει και ψάχνει παίκτες που να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό, οπότε δεν μπαίνει στη διαδικασία να ελιχθεί τεχνικά».

Για τη ζωή στην Αμερική και την καθημερινότητα των προπονητών: «Πολλοί Έλληνες παίκτες που επιστρέφουν από την Αμερική έχουν μιλήσει για την άκρως απαιτητική καθημερινότητα που έχουν και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί τους. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για το προπονητικό τιμ. Μία απλή ημέρα ξεκινάει στις 8 και λήγει αργά το βράδυ, καθώς ο coach είναι στη διάθεση του παίκτη 24 ώρες το 24ώρο και οι υποχρεώσεις του δεν άπτονται μόνο στο αθλητικό κομμάτι αλλά υπάρχει και μία συνεργασία σε μαθησιακό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, η περισσότερη ώρα από την καθημερινότητα του κόουτς αφορά στο κομμάτι του recruting, καθώς στην Αμερική αυτό είναι μείζονος σημασίας. Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται παράλληλα με την προετοιμασία της επόμενης προπόνησης και των αγώνων που είναι διπλοί κάθε εβδομάδα».

Για το νέο βήμα και τη συνεργασία με το Lycoming College: «Γενικά, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στο θέμα εύρεσης εργασίας ως προπονητής, καθώς μπορεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κολλεγίων, όμως αντίστοιχα υπάρχει και μεγάλος αριθμός προπονητών που αναζητούν μια θέση σε προπονητικό staff. Από την νέα χρονιά θα βρίσκομαι στο τιμ ενός από τα καλύτερα προγράμματα της Division III, ως Αssistant Coach στο πλευρό του Guy Rancourt, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια στο Florida State και στο Stony Brook. Το Lycoming πέρσι πήρε τον τίτλο στην περιφέρεια του (MAC) και το εντυπωσιακό είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει winning record, κάτι που σημαίνει ότι το ρεκόρ του είναι πάντα με περισσότερες νίκες απ' ότι ήττες».

Το American Dream του Φοίβου Κωστή