MENU

Εικόνα από το μέλλον: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο απόλυτος «all around» και all star Ελληνας παίκτης είναι ο ηγέτης της Εθνικής ομάδας. Μαζί του, τα υπόλοιπα μέλη της νέας γενιάς (από τους 88αρηδες και μετά) του ελληνικού μπάσκετ. Από τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Σλούκα, στον Παπανικολάου, τον Κουφό μέχρι τον Παπαπέτρου, τον Χαραλαμπόπουλο και τον Ντόρσεϊ. Και κάπου ανάμεσά τους, ένα «θηρίο», μια παρουσία πληθωρική στη ρακέτα, ένας τύπος γεννημένος στην Αϊτή, με ελληνικές ρίζες: ο Ζακ Όγκαστ.

Εκανε το «μπαμ» την περσινή σεζόν στο NCAA, διπλασίασε τους μέσους όρους του και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ασχολήθηκε μαζί του. Το SDNA αποκάλυψε πως ο παικταράς γίνεται Ελληνας και θα μπορούσε να αποτελέσει ατραξιόν της ελληνικής ρακέτας. Παίζει κατά κύριο λόγο στο «5», έχει έφεση στο ριμπάουντ, τελειώνει επιτυχημένα τα pick n' roll, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Ενα πλήρες, αμερικανικό πακέτο για την Εθνική του μέλλοντος.

Ο 22χρονος παίκτης του Notre Dame ετοιμάζεται να κλείσει την κολεγιακή καριέρα του και επιθυμεί να δικαιώσει τον... ντόρο που προκλήθηκε γύρω από εκείνον στην περσινή March Madness, όταν λίγο έλειψε να οδηγήσει το κολέγιό του πολύ ψηλά, στην τετράδα.

Tι είχε γίνει τότε; Το Notre Dame φτάνει μία ανάσα από την τεράστια έκπληξη, να αποκλείσει το αήττητο και υπερηχητικό Kentucky (ρεκόρ 37-0) αλλά στο νήμα αποτυγχάνει (66-68). Ωστόσο, ο Ογκαστ (20 π., 9 ριμπ.) έχει καταφέρει να τα βάλει σαν ισος προς ίσο με τον -μετέπειτα νο 1 του draft- Καρλ Αντονι Τάουνς (25 π., 5 ριμπ.).

Η αυτοπεποίθηση περισσεύει και είναι ενδεικτική της νοοτροπίας του. «Μπορώ να μαρκάρω οποιονδήποτε στο πρωτάθλημα. Ισως να μην σταματήσω κάποιον ολοκληρωτικά, αλλά θα του βάλω όση πίεση γίνεται» είχε αποκριθεί όταν ρωτήθηκε για τις «μάχες» του με ποιοτικούς ψηλούς του NCAA όπως ο Τάουνς και ο Οκαφορ.

Μάλιστα, ο Κόλεϊ-Στάιν που κέρδισε μία θέση στο ρόστερ των Κινγκς παρέα με τον Κώστα Κουφό είχε αναφέρει για τον Ογκαστ πριν από την αναμέτρηση του Kentucky με το Notre Dame πως «παίζει με τρομερή ενέργεια, μάχεται σε κάθε φάση. Είναι ένας από τους καλύτερους στη χώρα».

Το Notre Dame είχε να φτάσει στην οκτάδα της March Mardness 36 χρόνια (από το 1979) και δεν είναι τυχαίο πως τα κατάφερε με ηγέτη τον Ογκαστ, ο οποίος ολοκλήρωσε την «τρέλα του Μαρτίου» με 16.8 πόντους και 8.3 ριμπάουντ, ενώ η σεζόν 2013/2014 είχε ολοκληρωθεί για εκείνον με 6.7 πόντους και 4.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ο προπονητής του, Μάικ Μπρέι έχει δώσει τη δική του εξήγηση για αυτή την «μετάλλαξη»: «Πιο μικρός ένιωθε την ανάγκη να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Τώρα έχει κατανοήσει πως πρέπει να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πράγματα και αυτό τον κάνει φοβερά αποδοτικό πλέον».

Ο κόουτς του τον πιστεύει και ο ίδιος ο Ογκαστ δηλώνει πως «όσα έκανα πέρσι ήταν απλώς ένα δείγμα τού τι θα ακολουθήσει. Δεν έχω αλλη επιλογή από το να παλεύω όσο πιο σκληρά γίνεται».

Oσον αφορά το μέλλον; Οι αναλυτές της ιστοσελίδας «Draftexpress» περιμένουν τον ομογενή ψηλό κάπου στα τέλη του δεύτερου γύρου στο draft του 2016. Ωστόσο, αν θυμηθεί κανείς τί πρόοδο είχε την περσινή σεζόν και αναλογιστεί πόσο ακόμη θα μπορούσε να εξελιχθεί, τότε ίσως οι προβλέψεις θα μπορούσαν να είναι και πιο αισιόδοξες.

http://www.youtube.com/embed/TBF078QFMlM
http://www.youtube.com/embed/hYLcf0dgTd4
Αυτός είναι ο Ελληνας Ογκαστ (pics+vids)