MENU

Τον γύρο της Ευρώπης, και όχι μόνο, έκανε το γράμμα που έγραψε ο Σάσα Ντόντσιτς στον Λούκα και «ανέβηκε» στην πλατφόρμα του «sportraits.org» πριν από μερικές ημέρες. Σ' αυτό, ο παλαίμαχος Σλοβένος παίκτης αποκάλυπτε πώς νιώθει για το παιδί του και κατέληγε πως «το να είσαι καλός γιος σημαίνει να είσαι ο Λούκα Ντόντσιτς».

Το sdna.gr διάβασε με προσοχή το γράμμα και θέλησε να μάθει περισσότερα γύρω από το background αυτής της επιλογής του πατέρα Ντόντσιτς. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Γιατί ο Σάσα Ντόντσιτς επέλεξε τον... δρόμο του γράμματος για να εκφράσει τα συναισθήματά του για το «παιδί θαύμα» του παγκόσμιου μπάσκετ;

Έτσι, επικοινώνησε με τον ίδιο τον Σλοβένο κι εκείνος ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας. Η αρχική ιδέα που προέκυψε επί τουρκικού εδάφους έγινε το αποτέλεσμα που διαβάσαμε στις οθόνες των υπολογιστών μας και έγινε viral χωρίς να υπάρχει... ίντριγκα πίσω από την απόφασή του.

Θυμηθείτε το γράμμα του Σάσα στον Λούκα Ντόντσιτς, όπως δημοσιεύτηκε στο sportraits.org.

«Όλα ξεκίνησαν από το Εurobasket, πέρσι στην Τουρκία, όταν ο άνθρωπος που "τρέχει" το συγκεκριμένο site μού εξήγησε τι έχει στο μυαλό του και πως θέλει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό για τον Λούκα. Μου μίλησε για την ιδέα να γράψω ένα γράμμα στον γιο μου, να ξεκινά για το πώς ένιωθα όταν γεννήθηκε, να αναφερθώ σε διάφορες καταστάσεις της ζωής του και πώς τις βίωσα. Μου έδωσε αυτή την ιδέα και μου άρεσε.

Του ζήτησα φυσικά μία βοήθεια, καθώς ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει και δεν ήταν στο αντικείμενό μου. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε... Συνεχίσαμε να είμαστε σε επαφή και μετά το Final Four της Euroleague, ενώ μετά την επιλογή του Λούκα στο draft από τους Ντάλας Μάβερικς το ολοκληρώσαμε» σχολίασε αρχικά ο Σάσα Ντόντσιτς και υπερθεμάτισε σχετικά με την αγάπη του για το παιδί του που παρέμεινε αναλλοίωτη από την πρώτη μέρα της ζωής του:

«Το βασικό point σε αυτό το γράμμα είναι ότι εμείς ως γονείς έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τα παιδιά μας με όποιον τρόπο μπορούμε στις καταστάσεις που συναντούν. Αυτό έκανα και με τον Λούκα. Ο γιος μου έχει κάνει ήδη μία σπουδαία καριέρα, αλλά η αγάπη μου για εκείνον δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο από την πορεία του. Δεν μεγαλώνει η αγάπη μου επειδή είναι ένας εξαιρετικός μπασκετμπολίστας. Τον αγαπώ με τον ίδιο τρόπο που τον αγαπούσα την μέρα που βγήκε από την κοιλιά της μάνας του. Και θα τον αγαπούσα το ίδιο όποια επιλογή κι αν έκανε στη ζωή του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αγάπη που έχω για την κόρη μου, την Σάνια».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην επιλογή του να επιλέξει αυτήν την πλατφόρμα επικοινωνίας με τον γιο του, ο Ντόντσιτς εξήγησε πως τον «ιντρίγκαρε» η συγκεκριμένη οπτική και πως δεν υπάρχει κάτι... σκοτεινό πίσω απ' αυτό: «Αυτό που μου άρεσε και με έκανε να εκφράσω τα συναισθήματα μου μέσω του sportraits.org είναι πως η ιδέα ήταν πολύ ιδιαίτερη, ήταν κάτι καινούργιο. Δεν θύμιζε μία τυπική συνέντευξη από αυτές που ο κόσμος ίσως έχει βαρεθεί να διαβάζει για τον Λούκα. Ήταν ένα γράμμα, κάτι διαφορετικό κι αυτό με έκανε να προχωρήσω την συγκεκριμένη ιδέα.

Κάποιοι στην χώρα μου αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο γράμμα με καχυποψία, θεώρησαν πως ίσως κάτι πάει στραβά και οδηγήθηκα στο να γράψω αυτό το γράμμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εξέφρασα απλά τα συναισθήματά του με έναν πρωτότυπο, δημοσιογραφικό τρόπο. Δεν αγάπησα ξαφνικά τον Λούκα περισσότερο επειδή έπαιξε στη Ρεάλ και τώρα στους Μάβερικς. Είναι το αίμα μου, είναι ο Λούκα Ντόντσιτς και η αγάπη μου παραμένει ίδια από την πρώτη μέρα».

Ο Σάσα Ντόντσιτς έστειλε το δικό του μήνυμα αναφορικά με το πώς εκτιμά ότι πρέπει να χειρίζονται οι γονείς καταστάσεις που αφορούν στα παιδιά τους: «Ο λόγος ήταν ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό, μία πλατφόρμα που έδειχνε πόσο περήφανος είναι ένας πατέρας βλέποντας το παιδί του να μεγαλώνει. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ορίζουν τις ζωές των παιδιών σαν να τους... ανήκουν οι επιλογές τους. Αυτό που προσπάθησα εγώ ως πατέρας είναι να τον βοηθώ, σεβόμενος πάντα πως η ζωή του είναι δική του, κι αυτό θα κάνει και ο ίδιος με τα παιδιά του στο μέλλον».

Για φινάλε, ο Σλοβένος επεσήμανε ξανά πως δεν υπάρχει παρασκήνιο πίσω από την επιλογή που να σχετίζεται με την προσωπική του σχέση με τον Λούκα: «Έχω twitter, instagram και facebook. Αν υπήρχε κάποιο παρασκήνιο πίσω από την απόφασή μου να γράψω αυτό το γράμμα, θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τα social media και να μην αποδεχθώ καν αυτή την πρόταση».

Σάσα Ντόντσιτς: «Αυτός είναι ο λόγος που έγραψα το γράμμα στον Λούκα...»