MENU

Οπως αναφέρεται αρχικά στο άρθρο η τρίτη χρονιά στο ΝΒΑ είναι η χρονιά που «σταματάς να γίνεσαι ο επόμενος...» και «άλλοι αρχίζουν να γίνονται οι επόμενοι... σαν εσένα».

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του παραθέτει τα παραδείγματα των πέντε κατά τεκμήριο καλύτερων σμολ φόργουορντ του πρωταθλήματος και τι έκαναν αντίστοιχα στην τρίτη χρονιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών, στο γκάλοπ των τζένεραλ μάνατζερς του ΝΒΑ, ο Αντετοκούνμπο ήταν δεύτερος σε προτιμήσεις όσον αφορά «τον παίκτη που θα καταφέρει να... εκτοξεύσει τις μετοχές του αυτή τη σεζόν». Παράλληλα, το ESPN τον επέλεξε στο Νο40 του ranking που κάνει πριν το τζάμπολ κάθε χρονιάς, ενώ στο Top-100 τον επέλεξε και το Sports Illustrated.

Οι πέντε κορυφαίοι της θέσης του...

Ετσι, αναφέρονται τα πέντε παραδείγματα που έκαναν την αντίστοιχη «έκρηξη» στην τρίτη χρονιά τους, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι...

-Ο Πολ Τζορτζ από τέταρτη επιλογή, έφτασε να γίνει All Star και καλύτερος παίκτης μιας ομάδας που έφτασε ένα παιχνίδι από τους τελικούς.

-Ο Καρμέλο Αντονι από τους 20 πόντους και το 43,1% ευστοχία έφτασε στους 26,5 πόντους και 48,1% ευστοχία.

-Ο Κάουι Λέοναρντ έγινε MVP των τελικών.

-Ο Κέβιν Ντουράντ κέρδισε το πρώτο του βραβείο πρώτου σκόρερ.

-Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έγινε ο καλύτερος παίκτης του κόσμου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ιστοσελίδας των Μπακς, ο Γιάννης έχει όλες τις προοπτικές να κάνει μεγάλα πράγματα φέτος. Εξάλλου, είναι νεότερος από κάθε άλλον από τους προαναφερόμενους, με δύο σεζόν ήδη στην πλάτη του, έστω κι αν το παιχνίδι κάθε άλλο παρά μοιάζει στον Ντουράντ για παράδειγμα. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά και δεν έχει σκοράρει ακόμα 30 πόντους σε ένα βράδυ στις 158 συμμετοχές του στο ΝΒΑ.

Τι έχει που δεν έχουν οι άλλοι...

Ομως, όπως σημειώνεται, ο 21χρονος πλέον Αντετοκούνμπο έχει χαρακτηριστικά που ουδείς άλλος εκ των παικτών της θέσης του είχε σε αντίστοιχη ηλικία και με δύο σεζόν στο ΝΒΑ.

Συγκεκριμένα, ένας σμολ φόργουορντ σε τέτοια ηλικία και επίπεδο εμπειρίας...

-Ποτέ δεν είχε 23+ πόντους μ.ο. σε μία σεζόν.

-Δεν είχε την ευχέρεια να ευστοχεί σε τρίποντα με τόσο μεγάλο ποσοστό και επέλεγε να μην κάνει κατάχρηση του σουτ.

-Να έχει τόσο απίστευτα αθλητικά προσόντα.

-Να μπορεί να κάνει ντράιβ και να αφήνει την μπάλα στο καλάθι και να σουτάρει από τη γραμμή των βολών.

-Να μπορεί να έχει καλό ποσοστό στις βολές.

-Να πασάρει τόσο καλά και φυσικά.

-Να τρομάζει στο τρανζίσιον, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

-Να μπορεί να βάζει την μπάλα στο παρκέ.

-Να μπορεί να μαρκάρει και στις πέντε θέσεις.

-Να τον συνοδεύει αμυντική φήμη, όμως να έχει κάνει τόσα πολλά φάουλ στις πρώτες του χρονιές.

«Ο νέος Πίπεν»

Πιο κάτω, ο αρθρογράφος της ομάδας του Μιλγουόκι επικαλείται την ανάλυση του «SI.com» για τον Γιάννη, που αναφέρει πως «είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Υπάρχουν τόσα πολλά που αρέσουν σε αυτόν τον παίκτη: Χρησιμοποιεί σωστά την κίνησή του στην άμυνα, υλοποιεί πολλά plays στο τρανζίσιον και είναι εξαιρετικό παιδί. Το σουτ του δεν είναι ακριβώς εκεί που θέλεις να είναι, όμως το βελτιώνει χάρη στη δουλειά του. Είναι σαν έναν νέο Σκότι Πίπεν».

Σημειωτέον πως ο Πίπεν μπήκε στο ΝΒΑ μετά από μια 4ετία στο κολλέγιο του Αρκάνσας, ενώ ο Αντετοκούνμπο από την... Α2 και τον Φιλαθλητικό.

Στο άρθρο υπάρχουν πίνακες με τους αριθμούς Πίπεν και Γιάννη στην πρώτη και τη δεύτερη χρονιά τους στο ΝΒΑ.

Πίπεν (1η χρονιά, 22 ετών): 20,9 λεπτά – 7,9π. - 3,8ριμπ. - 2,1ασ. - 1,2κλ. -0,7τάπες – 1,7λάθη – 2,7φάουλ - 46,3%σουτ - 17,4%τριπ. - 57,6βολ.

Αντετοκούνμπο (1η χρονιά, 19 ετών): 24,6 λεπτά – 6,8π. - 4,4ριμπ. - 1,9ασ. - 0,8κλ. - 0,8τάπες – 2,1λάθη – 3,1φάουλ – 41,4%σουτ – 34,7%τριπ. - 68,3%βολ.

Στην πρώτη τους χρονιά, τόσο ο Πίπεν (που είχε ήδη τον Τζόρνταν να σκοράρει 35π.+), όσο και ο Γιάννης έκαναν αρκετά λάθη και δεν ήταν αποτελεσματικοί από την περιφέρεια, αλλά ήταν χρήσιμοι αμυντικά, τομέας στον οποίο διακρίθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Οσο για τη δεύτερη χρονιά τους, οι αριθμοί αντίστοιχα μεγάλωσαν, με μια υποσημείωση να αφορά τα ριμπάουντ, όπου υπάρχουν σχεδόν ίδιες επιδόσεις, αλλά με τον Πίπεν να έχει μεγαλύτερη έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, ενώ ο Γιάννης καθαρίζει τα αμυντικά ριμπάουντ.

Πίπεν (2η χρονιά, 23 ετών): 33,1 λεπτά – 14,4π. - 6,1ριμπ. - 3,5ασ. - 1,9κλ. - 0,8τάπες – 2,7λάθη – 3,6φάουλ – 47,6% σουτ – 27,3%τριπ. - 66,8% βολ.

Αντετοκούνμπο (2η χρονιά, 20 ετών): 31,4 λεπτά – 12,7π. - 6,7ριμπ. - 2,6ασ. - 0,9κλ. - 1τάπα – 2,5 λάθη – 3,1φάουλ – 49,1%σουτ – 15,9τριπ. - 74,1βολ.

Αν η πορεία τους μπορεί να συσχετιστεί, ο Πίπεν μετά την πρώτη διετία έγινε σπουδαίος παίκτης, όντας All Star στην τρίτη σεζόν του. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και γράφτηκαν στην ιστορία για την φοβερή και τρομερή ομάδα των Μπουλς.

Το άρθρο καταλήγει στα πράγματα που οφείλει να βελτιώσει ο Γιάννης φέτος:

1. Το τρίποντο. Οι άμυνες στο ΝΒΑ κλείνουν όλο και περισσότερο και ο Γιάννης πρέπει να μπορεί να απειλεί περισσότερο από την περιφέρεια, χωρίς να φοβάται, αφού αν θέλει να πάει πιο ψηλά, αυτό πρέπει να το αποβάλλει.

2. Να γίνει συνεπής σκόρερ, με πρώτο άξονα τις βολές, όπου το 74,1% της περσινής σεζόν είναι ικανοποιητικό, αλλά χρίζει ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης, ώστε να καταφέρει να μπει στο Top-20 της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας.

3. Τα λάθη. Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης μη εγωιστής στο παρκέ, αλλά πολλές το παρακάνει από την οπτική πως δεν πασάρει σίγουρα την μπάλα. Οφείλει να έχει μεγαλύτερη σιγουριά στις κινήσεις του στην επίθεση και να δημιουργεί καταστάσεις για τους συμπαίκτες του.

4. Τα φάουλ. Πέρυσι ήταν δεύτερος στη λίστα όλου του πρωταθλήματος σε φάουλ που χρεώθηκε κι έτσι πολλές φορές ακύρωνε καλές αμυντικές του προσπάθειες. Εφόσον το καταφέρει, σε συνδυασμό με τη δύναμη που θα αποκτήσει, θα μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος και στο τρανζίσιον, αφού θα καταγράφει ακόμα περισσότερα κλεψίματα, άρα και λάθη αντιπάλων.

Η (τρίτη) χρονιά του Γιάννη και ο Πίπεν...