MENU

Οι κορυφαίοι διαχρονικά έχουν παίξει στο ΝΒΑ, αλλά υπάρχουν και οι κορυφαίοι που δεν πάτησαν ποτέ παρκέ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη... Το «Hoops Hype» ξεχώρισε τις περιπτώσεις 20 παικτών που δεν πήγαν ποτέ στο ΝΒΑ, με τρεις... δικούς μας να βρίσκονται στη σχετική λίστα (Γκάλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς), δείγμα του σεβασμού που έχουν δημιουργήσει και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Εξ αυτών που είναι εν ενεργεία, εκτός του Διαμαντίδη, ο μοναδικός στη λίστα είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς.

Αναλυτικά η λίστα:

1. Οσκαρ Σμιντ

Ευρέως αναγνωρισμένος ως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του μπάσκετ, με 49.737 πόντους, σε μια καριέρα που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ποτέ δεν δείλιασε να πάρει κάποιο σουτ και τα περισσότερα από αυτά ήταν εύστοχα. Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να παίξει στο ΝΒΑ για να μπορεί να παίζει με την εθνική Βραζιλίας.

2. Ντέγιαν Μποντιρόγκα

Δεν ήταν γρήγορος ή αθλητικός, όμως κατάφερε να γίνει κυρίαρχος παίκτης στις διοργανώσεις της FIBA στα τέλη της δεκαετίας του '90 και τις αρχές του μιλένιουμ. Κέρδισε δύο Μουντομάσκετ και τρία Ευρωμπάσκετ με την Γιουγκοσλαβία.

3. Νίκος Γκάλης

Μια μηχανή σκορ, που πιθανότατα δεν έχει υπάρξει ξανά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Γκάλης πέρασε την καριέρα του στην Ελλάδα μετά την αποτυχία του να μπει στο ρόστερ των Σέλτικς το 1979. Κέρδισε τον απόλυτο σεβασμό στην Ευρώπη.

4. Δημήτρης Διαμαντίδης

Ο Ελληνας πόιντ φόργουορντ είναι από τους καλύτερους αμυντικούς στην περιφέρεια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το έχει περάσει στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έχει κερδίσει τρεις φορές την Euroleague.

5. Θοδωρής Παπαλουκάς

Φοβερός στην ικανότητά του να παίξει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας και με τρομερό μπασκετικό IQ. Ηταν ο σταρ της ΤΣΣΚΑ όταν κέρδισε τις δύο Euroleague το 2006 και το 2008. Κέρδισε επίσης το Ευρωμπάσκετ με την Ελλάδα το 2005.

6. Λεν Μπάιας

Ο ύψους 2,03μ. Φόργουορντ έκανε μια εκτυφλωτική κολλεγιακή καριέρα με το Μέριλαντ, αλλά πέθανε από υπερβολική ποσότητα κοκαΐνης μετά το ντραφτ του ΝΒΑ όπου επιλέχθηκε στο Νο2.

7. Ερλ Μάνιγκολτ

Ο επονομαζόμενος «The Goat» (σ.σ. «τράγος» στα ελληνικά) είναι ίσως ο μεγαλύτερος θρύλος του streetball στη Νέα Υόρκη. Διέθετε απίθανα αθλητικά προσόντα και ικανότητα στο σουτ, όμως υπέφερε από προβλήματα με ναρκωτικά. Κάποτε ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ είχε πει πως ο Μάνιγκολτ είναι ο καλύτερος παίκτης που είχε δει ποτέ.

8. Ντίνο Μενεγκίν

Ο Ιταλός δάσκαλος του λόου ποστ που κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τις δεκαετίες '70 και '80. Ο πρώτος στην ιστορία σε τίτλους Euroleague, με επτά κατακτήσεις και δεύτερος ιστορικά που έγινε ντραφτ από την Ευρώπη.

9. Ντράζεν Νταλιπάγκιτς

Κέρδισε χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ με την Γιουγκοσλαβία, με συνολικά 13 μετάλλια σε 13 χρόνια με την εθνική του ομάδα. Σκόρερ-φαινόμενο και τρομερός ριμπάουντερ. Πολύ αθλητικός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

10. Κρέζιμιρ Τσόσιτς

Ενας σέντερ τρομερά δυνατός με εξαιρετική κολλεγιακή καριέρα στο Μπρίγκχαμ Γιανγκ, έγινε δύο φορές MVP σε Ευρωμπάσκετ. Θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ, όμως επέλεξε να μείνει στην Γιουγκοσλαβία.

11. Μίλος Τεόντοσιτς

Ενας από τους πλέον έξυπνους εν ενεργεία παίκτες. Δεν εντυπωσιάζει με τα αθλητικά του προσόντα, όμως ξεχωρίζει με την εξυπνάδα και τις ικανότητές του. Ενας θρύλος για την Ευρώπη στα 28 του θα μπορούσε να αποφασίσει να παίξει στο ΝΒΑ μία μέρα, καθώς θα υπήρχαν προσφορές.

12. Ρότζερ Μπράουν

Δεν έπαιξε ποτέ σε ΝΒΑ ή NCAA καθώς τιμωρήθηκε με αποκλεισμό εξαιτίας της σχέσης του με τον τζογαδόρο Τζακ Μολίνας. Πρόλαβε να παίξει στην ΑΒΑ λιγκ και έγινε σταρ εκεί κατακτώντας τρεις τίτλους με τους Πέισερς, ενώ έδωσε το παρών σε τέσσερα All Star Game.

13. Σεργκέι Μπέλοφ

Ο σταρ της ΕΣΣΔ που νίκησε τις ΗΠΑ στον τελικό του 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, με το αμφιλεγόμενο φινάλε. Εξαιρετικός και στις δύο άκρες του γηπέδου, πήρε το βραβείο του κορυφαίου όλων των εποχών από την FIBA το 1991.

14. Μίκο Μπέρκοβιτς

Ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της Μακάμπι, που κέρδισε 19 πρωταθλήματα και δύο Ευρωπαϊκά, ενώ ήταν μέλος της Μακάμπι που κέρδισε σε φιλικό τους Μπούλετς το 1978, που ήταν η πρώτη ήττα ομάδας του ΝΒΑ από ομάδα του εξωτερικού.

15. Πι Γουί Κέρκλαντ

Ηταν πετυχημένος στα κολλεγιακά χρόνια, όμως ήταν πολύ πιο δημοφιλής για τα παιχνίδια του στο Ράκερ Παρκ. Οι Μπουλς τον επέλεξαν στο ντραφτ το 1969 όμως ο Κέρκλαντ δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ εξαιτίας της εγκληματικής του δράσης, που τον έστειλε στη φυλακή τη δεκαετία 1971-1981.

16. Χανκ Γκάδερς

Ξεχώρισε στα χρόνια του στο NCAA στο Λογιόλα Μάριμαουντ, όντας πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ την ίδια σεζόν. Πέθανε κατά τη διάρκεια αγώνα στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά, καθώς κατέρρευσε λόγω προβλήματος στην καρδιά.

17. Ουόρεν Τζάμπαλι

Επαιξε σε όλη του την καριέρα στην ΑΒΑ λιγκ, κερδίζοντας τον τίτλο το 1969, χρονιά κατά την οποία αναδείχθηκε ρούκι της χρονιάς και MVP των πλέι οφ. Ηταν εκρηκτικός γκαρντ, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στη μέση και τα γόνατα και αποσύρθηκε στα 28.

18. Μανουέλ Ράγκα

Αποτέλεσε... μοντέλο παίκτη με αθλητικά προσόντα που δεν ήταν συνηθισμένο για τα μπασκετικά δεδομένα, τις δεκαετίες '60 και '70. Είχε το παρατσούκλι «Ιπτάμενος Μεξικανός» και έγινε ο πρώτος παίκτης από πρωτάθλημα εκτός ΝΒΑ που επιλέχθηκε σε ντραφτ το 1970.

19. Χανκ Λουιζέτι

Εξέλιξε το σουτ με το ένα χέρι ενώ... έτρεχε σε μια εποχή που το σουτ με τα δύο χέρια ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο μπάσκετ. Η μηνιγγίτιδα τερμάτισε πρόωρα την καριέρα του. Ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος παίκτης στο πρώτο μισό του αιώνα, το 1950.

20. Μπομπ Νετολίτσκι

Πάικτης «all around» με εξαιρετικές ικανότητες στο σουτ για ψηλός. Κατέκτησε δύο φορές τίτλο στην ΑΒΑ λιγκ με τους Πέισερς και συμμετείχε τέσσερις φορές στο All Star Game

Έλληνες στην top λίστα όσων δεν έπαιξαν ποτέ στο ΝΒΑ