MENU

Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες προπονητές... κυριαρχούν στην Ευρώπη. Το Brand name των κόουτς από την χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και είναι τρομερά δημοφιλές, ένεκα και των μεγάλων επιτυχιών των συμπατριωτών μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα περίμενε κάποιος πως ο κορυφαίος προπονητής της Α2 Γυναικών στη Γερμανία είναι... Έλληνας!

Ο λόγος για τον Γιάννη Κούκο, που το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να αφήσει την χώρα μας και να αποδεχτεί την πρόταση-πρόκληση της Γκέτινγκεν (ή BG74 Veilchen Ladies όπως είναι η πλήρης ονομασία της), η οποία έφτανε για αρκετά χρόνια στη... πηγή και στην άνοδο, όμως δεν έπινε νερό!

Φέτος, αυτό άλλαξε. Κάτω από τις οδηγίες του Έλληνα κόουτς, η ομάδα πρωταγωνίστησε και κέρδισε το εισιτήριο για τα σαλόνια του γυναικείου γερμανικού μπάσκετ, σε μία επιτυχία που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Γιάννης Κούκος που έφερε την... άνοιξη στη μικρή πόλη της Γερμανίας!

Μιλώντας στο SDNA, ο νεαρός τεχνικός αναφέρθηκε στο σπουδαίο επίτευγμα που πέτυχε στην πρώτη του προπονητική απόπειρα στο εξωτερικό, στέκεται στις εξαιρετικές συνθήκες ζωής που συνάντησε στη Γερμανία και τονίζει πως δε σκέφτεται σε καμία περίπτωση την περίπτωση επαναπατρισμού του!

«Είμαστε χαρούμενοι, δεν υπήρχε άγχος»

«Η χρονιά ήταν κουραστική, όμως είμαστε χαρούμενοι και το απολαμβάνουμε! Ξεκινήσαμε με στόχο να καταφέρουμε το κάτι παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου η ομάδα έφτανε στα πλέι-οφ και στην πηγή αλλά δεν κατάφερε να... πιει νερό και να κερδίσει την άνοδο στη μεγαλύτερη κατηγορία. Φέτος λοιπόν, μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι τον τελικό, να κερδίσουμε και να ανεβούμε στην Α1, κάτι που μας έκανε πολύ χαρούμενους. Όχι μόνο εμένα, αλλά και την διοίκηση, όπως φυσικά και τον κόσμο μας», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Κούκος για την φετινή σεζόν που είχε ως αποκορύφωμα την άνοδο, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γενικότερες συνθήκες της ομάδας της Γκέτινγκεν, που από τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στα... σαλόνια του γερμανικού γυναικείου μπάσκετ:

«Η οργάνωση της ομάδας είναι εξαιρετική και το επίπεδο είναι υψηλό. Συνολικά, η οργάνωση μπορώ να πω πως φτάνει τα επίπεδα της ελληνικής Stoiximan.gr Basket League! Θα σου πω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις. Η ομοσπονδία έβγαλε ήδη από την Μεγάλη Δευτέρα το αναλυτικό πρόγραμμα των πρωταθλημάτων της Α1 και της Α2 για την επόμενη σεζόν, με ακριβείς ημερομηνίες για τα πάντα. Αυτό δείχνει και την πιο μεγάλη και βασική διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα και σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της ομάδας, τα πάντα είναι εξαιρετικά. Η οργάνωση είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, το μπάτζετ της ομάδας μας έκανε να νιώσουμε άνετα, ενώ ουσιαστικά δεν είχα και άγχος! Η διοίκηση θα ήταν ικανοποιημένη με μία καλή πορεία και όχι απαραίτητα με την άνοδο, ενώ με άφησαν να κάνω το έργο μου. Όταν είδαν μάλιστα πως γίνεται καλή δουλειά, όλα ήταν ακόμα καλύτερα».

«Τρομερές συνθήκες, χαμηλό το τεχνικό επίπεδο»

Στη συνέχεια, η συζήτηση με τον Γιάννη Κούκο γύρισε στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, με τον Έλληνα τεχνικό να συγκρίνει την... μπασκετική ζωή της Γερμανίας με την αντίστοιχη της χώρας μας και να τονίζει αρχικά:

«Καθαρά τεχνικά, το επίπεδο δεν είναι αρκετά υψηλό. Για να το θέσω διαφορετικά, ατομικά όλοι εδώ είναι πολύ καλοί, ίσως και καλύτεροι σε σχέση με την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό τακτικό έλλειμμα στο ομαδικό κομμάτι. Από αυτά που είδα, οι περισσότερες παίκτριες μπορεί να είναι σούπερ στο “1 εναντίον 1”, όμως είχαν θέματα στον τομέα των συνεργασιών και τον ομαδικών κινήσεων. Από την πλευρά μου, αυτό προσπάθησα να βελτιώσω από την αρχή και μέχρι το τέλος της χρονιάς είδα διαφορά, κάτι που έπαιξε και ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά, εγώ δεν ήθελα να έχουμε μία ομάδα όπου θα πρωταγωνιστούν δύο τρεις παίκτριες και οι άλλες θα έχουν τον ρόλο του κομπάρσου. Ήθελα να έχουμε ένα καλό σύνολο που να λειτουργεί καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ και νομίζω πως αυτό καταφέραμε. Δημιουργήσαμε μία καλή ομάδα, από την οποία προέκυψε και ο τελικός στόχος».

Βέβαια, εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Γιάννης Κούκος αναφέρθηκε και στις γενικότερες συνθήκες που συνάντησε στη Γκέτινγκεν:

«Εκτός του αγωνιστικού, η ομάδα μου τα πρόσφερε όλα. Το μπάτζετ ήταν εκεί που έπρεπε, η διοίκηση ήταν οργανωμένη μέχρι... τελικού βαθμού, τα πάντα είναι ιδανικά για να δουλέψει ένας προπονητής με την ησυχία του. Δεν είχα καθόλου άγχος και η πρόκληση της ανόδου μας βοήθησε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Ο κόσμος ήταν κοντά στην ομάδα, καθώς η έλλειψη ποδοσφαιρικού συλλόγου έχει φέρει την πόλη (περίπου 100 χιλιάδων κατοίκων) κοντά σε εμάς αλλά και στο τμήμα των αντρών. Το γήπεδο είχε πάντα κόσμο, ενώ και στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδι οι φίλαθλοι μας ακολούθησαν πιστά και εκτός έδρας. Συνολικά, όλα μας βοήθησαν ώστε να κάνουμε μία πολύ καλή σεζόν και να πετύχουμε τον στόχο μας.

«Κορυφαίο το brand name του Έλληνα προπονητή»

Μετά την σπουδαία επιτυχία του, ο Γιάννης Κούκος προστέθηκε στη... μεγάλη λίστα των Ελλήνων προπονητών που διαπρέπουν και κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ποια είναι η γνώμη του νεαρού τεχνικού για το συγκεκριμένο γεγονός;

«Μετά από ένα χρόνο εδώ, μπορώ να σου πω πως οι Έλληνες προπονητές είναι... κλάσεις ανώτεροι από τους Γερμανούς. Εμείς στην Ελλάδα σπουδάζουμε, κυνηγάμε τα σεμινάρια και τα διπλώματα. Μία σχολή όπως για παράδειγμα η Γυμναστική Ακαδημία, προσφέρει στον Έλληνα προπονητή σφαιρική γνώση. Σπουδάζεις, γίνεσαι τεχνικός, γυμναστής, εργοφυσιολογόγος, ασχολείσαι με την ψυχολογία του αθλητή. Η προπονητική δεν είναι μόνο συστήματα και τακτικές, είναι όλο το πακέτο, και ο Έλληνας προπονητής το έχει αυτό. Έτσι φαίνεται εξάλλου και τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη», είπε αρχικά ο Γιάννης Κούκος, τονίζοντας στη συνέχεια:

«Στην πλειοψηφία τους, οι Γερμανοί δεν είναι προπονητές. Ο καθένας μπορεί να γίνει προπονητής, μετά από ένα απλό δίπλωμα. Δεν υπάρχει η τεχνογνωσία που υπάρχει σε άλλες χώρες, ωστόσο οι υπόλοιπες εξωτερικές συνθήκες του επιτρέπουν να δουλέψει με την ησυχία του και πάνω στο δικό του πλάνο. Σίγουρα πάντως, ο Έλληνας προπονητής έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει σε μία χώρα όπως η Γερμανία, όπου ο καθένας έχει τον ρόλο του και ο κόουτς μπορεί να αφοσιωθεί στο έργο του».

«Επιστροφή; Για κανένα λόγο!»

Εκτός του μπάσκετ, είναι δεδομένο πως η Γερμανία είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα και στο κομμάτι της καθημερινής ζωής και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσης. Πως έζησε την πρώτη του σεζόν σε μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και τι λέει για την πιθανότητα επαναπατρισμού του ο Γιάννης Κούκος;

«Επιστροφή στην Ελλάδα; Για κανένα λόγο! (γέλια). Η ζωή και το περιβάλλον εδώ στη Γερμανία είναι δυστυχώς τρία επίπεδα παραπάνω από την Ελλάδα. Με τα τωρινά δεδομένα, δεν σκέφτομαι το ενδεχόμενο επιστροφής στο κοντινό μέλλον. Εξάλλου, έχω ήδη υπογράψει σε επέκταση του συμβολαίου με την ομάδα, οπότε θα είμαι εδώ και την επόμενη σεζόν. Οι συνθήκες εδώ είναι τρομερά ευνοϊκές και δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει να προσφέρει τίποτα αυτή την εποχή».

Γιάννης Κούκος στο SDNA: «Τρομερή η ζωή στη Γερμανία, έχουν... όνομα οι Έλληνες στην Ευρώπη»