MENU

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου site των ρεκόρ Γκίνες, η γυναίκα που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα μπάσκετ είναι η Ανάτ Ντραϊγκόρ. Σήμερα είναι 57 ετών, στην πατρίδα της, στο Ισραήλ, θεωρείται θρύλος του μπάσκετ, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά της δεν είναι ότι διέγραψε μία σπουδαία καριέρα στα παρκέ. Ηταν 46 ετών(!!!) όταν ο Ντραϊγκόρ, ως παίκτρια της Γιεχούντα, ομάδα 3ης κατηγορίας του Ισραήλ, σημείωσε 136 πόντους σε έναν αγώνα κόντρα στην Ελιτζούρ Γκιβάτ Σμούελ. Ηταν Απρίλιος και την έκτη μέρα του μήνα, η Ντραϊγκόρ πέρασε στην αιωνιότητα, ως η γυναίκα που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα στην ιστορία του μπάσκετ.

Μία επίσκεψη στην wikipedia θα προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους παίκτες, ή τις παίκτριες που έχουν πετύχει ανάλογα κατορθώματα. Τελικά δεν είναι και τόσο λίγοι αυτοί/ές που σκόραραν +100 πόντους σε έναν αγώνα. Στη λίστα αυτή, η σημερινή καλεσμένη μας, δεν έχει δικαίωμα να εισέλθει. Η εκπληκτική επίδοση της Ηλέκτρας Ζικάι, όμως, έκανε το γύρο της Ευρώπης, της πρόσφερε πρωτοσέλιδα αφιερώματα στον Τύπο της χώρας της, προσκλήσεις για εμφανίσεις στην τηλεόραση και τέτοια δημοσιότητα που δεν έχει συνηθίσει να ζει. Κι όχι επειδή είναι πανέμορφη, αλλά εξαιτίας της επίδοσής της στα παρκέ.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ζικάι, σημείωσε 79 πόντους στο παιχνίδι της Φλαμουρτάρι εναντίον της Απολονίας για το Αλβανικό πρωτάθλημα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μία διοργάνωση υψηλού ανταγωνισμού, ούτε για μία χώρα που ανεπτυγμένο μπάσκετ, αλλά οι 79 πόντοι της Ζικάι και μάλιστα απέναντι σε μία ομάδα που στο παρελθόν ήταν η βασική ανταγωνίστρια για τον τίτλο, δεν είναι μικρό επίτευγμα.

“Ξεκίνησε ως αστείο με τις φίλες μου στην ομάδα… Αλλά δεν το επιδίωξα. Ηταν ένα σχετικά εύκολο παιχνίδι απέναντι στην 5η ομάδα της βαθμολογίας, όμως, ξεκίνησα καλά και άρχισα να σκοράρω από παντού. τρίποντα, δίποντα, τα πάντα. Ξαφνικά κατάλαβα ότι όλες οι συμπαίκτριές μου έπαιζαν για εμένα. Μου πάσαραν συνεχώς την μπάλα” λέει ο Ηλέκτρα, που είναι 26 ετών, έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο των Τιράνων και… “Παίζω μπάσκετ γιατί το λατρεύω, αλλά περιμένω να έρθει η στιγμή που θα εκμεταλλευτώ τις σπουδές μου για να αφοσιωθώ στην επιστήμη μου, που τόσο αγαπώ επίσης. Θέλω στο μέλλον να ασχοληθώ ενεργά με τις πολιτικές επιστήμες”.

Η Ηλέκτρα Ζικάι, είναι ακόμα μία κοπέλα που έχει αφιερωθεί σε ένα άθλημα, που στη χώρα της δεν είναι δημοφιλές, αλλά είναι ο έρωτας για αυτό, η κινητήρια δύναμη. Οπως συμβαίνει σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπου αθλήματα τα οποία σε άλλες χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε αυτές, οι αγώνες διεξάγονται μεταξύ συγγενών και φίλων.

“Δε θα το κρύψω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα κάτι τέτοιο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν πήγαινε το μυαλό μου σε τίποτα ιδιαίτερο. Επαιξα περίπου 35 λεπτά και κάποια στιγμή ο προπονητής μου με τράβηξε στον πάγκο… Δεν είχα ιδέα τι είχε συμβεί. Τη στιγμή που με απέσυρε στον πάγκο ο κόουτς μου είπε ότι έχω πετύχει 79 πόντους. Δεν το πίστευα”.

Την ώρα που ο κόουτς της Φλαμουρτάρι έδινε το χέρι του στη Ζικάι, της ψιθυρίζει:

“Σήμερα έκανε κάτι απίστευτο. Οι πόντοι που πέτυχες είναι ρεκόρ. Δεν είχε ξαναγίνει ποτέ”.

Η Ηλέκτρα Ζικάι, δεν το πίστευε… “Κι όμως ήταν αλήθεια”. Κι αμέσως μετά άρχισε το τηλέφωνό της να χτυπάει αδιάκοπα… “Εντάξει αισθάνομαι πολύ όμορφα που βρίσκομαι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά ειλικρινά δεν ήταν κάτι που επιδίωξα, ούτε επιδιώκω. Και ούτε φυσικά σκέφτομαι να σπάσω αυτό το ρεκόρ. Ο,τι έκανα είναι ήδη πολύ αρκετό για εμένα”.

Στην Αλβανία, το γυναικείο μπάσκετ δεν είναι ερασιτεχνικό, αλλά ο επαγγελματισμός απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η Ζικάι είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες παίκτριες στη χώρα της, εισπράττοντας τόσα χρήματα που της αρκούν για να καλύπτει κάποιες βασικές ανάγκες της ζωής της. Εως εκεί…

“Φυσικά κι αισθάνομαι επαγγελματίας για τα δεδομένα του αλβανικού μπάσκετ. Βέβαια, εδώ τα πράγματα είναι λίγο …ιδιαίτερα. Υπάρχει μία ομάδα, η Φλαμουρτάρι, που κερδίζει συνεχώς τους περισσότερους τίτλους, ενώ, προσωπικά, πέρσι, αναδείχτηκα πολυτιμότερη παίκτρια του πρωταθλήματος. Είναι σημαντικά όλα αυτά για μία παίκτρια σαν κι εμένα”.

Στο αλβανικό πρωτάθλημα υπάρχουν δύο ομάδες που στο ρόστερ τους έχουν αμερικανίδες παίκτριες, ενώ ως ξένες λογίζονται δυο Σέρβες και δύο Μαυροβούνιες που αγωνίζονται σε άλλα κλαμπ. Ο ανταγωνισμός όμως δεν είναι μεγάλος. Ακομα χειρότερες όμως είναι οι υποδομές… “Εχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Οι υποδομές είναι πολύ άσχημες, δεν έχουμε χώρους υψηλού επιπέδου και υπάρχει μόνο ένα γήπεδο που έχει την έγκριση της FIBA”.

Οσο για τον κόσμο: “Το πρωτάθλημα δεν έχει προβολή κι έτσι ο κόσμος είναι λιγοστός. Φίλοι και γνωστοί. Οταν φτάνουμε πάντως, στα ματς που κρίνουν τους τίτλους, το γήπεδο φιλοξενεί περισσότερο κόσμο”.

Στην αλβανική τηλεόραση που φιλοξενήθηκε πρόσφατα, το σούπερ που έπεσε για να τη συστήσει ανέφερε… “Μία Μπάρμπι που παίζει μπάσκετ στην Αλβανία”… “Δεν είμαι Μπάρμπι, αλλά δεν ήταν κάτι που με ενόχλησε πάντως”.

Απομονωμένη από τη νοοτροπία του πολύ μακρινού παρελθόντος, το προφίλ που θέλει να χτίσει η Ηλέκτρα είναι πιο εξωστρεφές, πιο …σέξι: “Μου αρέσει δείχνω σέξι, αλλά μέσα σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο όμως. Το κάνουν πάρα πολλές αθλήτριες στο εξωτερικό και μου αρέσει αυτή η εικόνα. Στην Αλβανία είναι απολύτως αποδεκτό και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό. Ισα ίσα που θέλω να δείξω ότι είναι πολύ λογικό μία κοπέλα που λέει ο κόσμος ότι είναι όμορφη, μπορεί να είναι καλή αθλήτρια και καλός άνθρωπος. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει να έχουν στο μυαλό τους για εμένα. Οτι είμαι καλός άνθρωπος”.

Το μπάσκετ δεν της είχε προσφέρει αναγνωρισιμότητα. Υπήρχαν άνθρωποι που της έσφιγγαν το χέρι στο δρόμο, αλλά μετά τους 79 πόντους εναντίον της Απολονίας, το πρόσωπό της έγινε γνωστό παντού… “Και ναι, πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που με ρωτούν αν είμαι εγώ αυτή που είδαν στην τηλεόραση, ή σε μία εφημερίδα. Ωραίο είναι, αλλά ξέρω ότι δεν ανήκω στη λίστα των VIP. Είμαι απλά μία αθλήτρια. Τίποτα περισσότερο”.

Ξέρει πολύ καλά ότι σε κάποια άλλη χώρα θα ήταν διάσημη… “Οχι, όμως στην Αλβανία. Εδώ ο κόσμος θα ξεχάσει πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα”.

Η γειτονική χώρα έζησε μία μοναδική, μία ασύλληπτη στιγμή με την πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μία επιτυχία που εξώθησε την κυβέρνηση της χώρας να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον αθλητισμό της χώρας, δίχως όμως, να αλλάξουν συνταρακτικά πολλά πράγματα… “Αυτή η επιτυχία σε εμάς έπαιξε καθοριστικό ρόλο, διότι αμέσως μετά μπήκαν τα θεμέλια του νέου γηπέδου που ήδη χτίζεται και μέσα στο 2018 θα είναι έτοιμο. Το χρειαζόμασταν και είμαι πολύ χαρούμενη που θα έχουμε ακόμα ένα γήπεδο για να παίζουμε και να κάνουμε προπόνηση. Στο ποδόσφαιρο όμως, δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι έχουμε καλές ομάδες, πολλούς ξένους που παίζουν εδώ. Τα υπόλοιπα σπορ θα περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο του ποδοσφαίρου”.

Οπως κάθε Αλβανός, έτσι και η Ηλέκτρα ένιωσε τα δάκρυά της να γεμίζουν το πρόσωπό της, όταν η Εθνική ποδοσφαίρου της χώρας της, πήρε την τεράστια πρόκριση για τα τελικά του Euro… “Ενιωσα πραγματικά συγκίνηση, περηφάνια, αγάπη και ευγνωμοσύνη για αυτά τα παιδιά. Εκλαψα μαζί τους, έκλαψα για αυτούς. Ηταν μία μέρα που δε θα ξεχάσω ποτέ”.

Ο Ηλέκτρα Ζικάι είχε πέρσι μία πρόταση να παίξει στην Ιταλία, αλλά… “Μετά τις προπονήσεις που κάναμε και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να με υπογράψουν, το συμβόλαιο που μου πρόσφεραν δεν ήταν αυτό που έπρεπε. Κι έτσι γύρισα στην πατρίδα μου για τη Φλαμουρτάρι”.

Γεννήθηκε στον Αυλώνα και σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε το μπάσκετ. Στα 21 πήρε μεταγραφή για τη Φλαμουρτάρι, όπου παίζει μέχρι σήμερα, ενώ πολύ συχνά επισκέπτεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής Παρτιζάν Τιράνων, που είναι… “Η αγαπημένη ομάδα μου”.

Η κατάσταση στην Αλβανία είναι περίεργη… “καθώς έχει συχνά διαδηλώσεις και συγκρούσεις”, όμως… “Είναι η χώρα μου, την αγαπώ, και θέλω να ζήσω εδώ για πάντα”. Αφού όμως κάνει πραγματικότητα το μεγάλο όνειρό της: “Να παίξω μπάσκετ σε μία ομάδα του εξωτερικού. Ελπίζω μία μέρα να το πετύχω. Δε ξέρω σε ποια χώρα. Ιταλία ίσως… Ισπανία. Γαλλία; Δεν ξέρω. Θα ήθελα όμως μία μέρα να το κάνω. Εστω και για έναν χρόνο”.

Καταλήγοντας, αποκάλυψε ότι: “Ενα από τα πιο όμορφα μηνύματα που πήρα αυτές τις ημέρες ήταν από έναν άγνωστο σε εμένα, Ελληνα, που μένει στην Ελλάδα. “Τώρα μπορείς να βάλεις υποψηφιότητα για πρόεδρος στην Αλβανία” που έγραψε. Ωραίο ήταν”.

H Αλβανίδα Μπάρμπι των 79 πόντων!