MENU

Μετά την κατάκτηση του νταμπλ με το «διπλό» - τίτλου στο ΣΕΦ οι «πράσινοι» έβαλαν μπρος τον σχεδιασμό της νέας σεζόν και τα ονόματα του Βαγγέλη Μάντζαρη και του Κώστα Σλούκα ήρθαν σε... πρώτο πλάνο. Άλλωστε, η διοίκηση του «τριφυλλιού» και ο Τσάβι Πασκουάλ ήθελαν να δυναμώσουν το ελληνικό στοιχείο του ρόστερ, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Καταλανός τεχνικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SDNA.

Στα... ραντάρ των νταμπλούχων Ελλάδας μπήκε από την πρώτη στιγμή ο 27χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού, του οποίου το συμβόλαιο με τους «ερυθρόλευκους» ολοκληρωνόταν. Ο «Μάντζα» είναι ένας διεθνής παίκτης, με πολλές εμπειρίες στην Euroleague και πολλές σεζόν στην πρώτη γραμμή. Έχει σηκώσει δύο Euroleague και τρία πρωταθλήματα, είναι βασικότατο μέλος της Εθνικής Ανδρών, έχει πάει σε τελικούς Final Four και γνωρίζει πολύ καλά την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Προσπαθώντας να κάνει δικό του τον Μάντζαρη, ο Παναθηναϊκός ήθελε να προσθέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στο ρόστερ του Πασκουάλ, να κάνει πιο έντονο το... ελληνικό άρωμα στο ΟΑΚΑ και να αποδυναμώσει τον Ολυμπιακό, αποκόβοντας του ένα σημαντικό κομμάτι από την ελληνική «αλυσίδα».

Ο Περιστεριώτης παίκτης, που πέρυσι αμειβόταν με 500.000 ευρώ ετησίως, ανανέωσε τελικά τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, αφού τα βρήκε σε όλα με τους αδελφούς Αγγελόπουλους και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο που θα του αποφέρει συνολικά 2,6 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία. Βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν να ψάχνουν έναν ποιοτικό, ξένο γκαρντ, που θα καλύψει τη θέση «1» μαζί με τον Μάντζαρη. Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες θέλουν να κάνουν δικό τους έναν ποιοτικό άσο που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στους Βαγγέλη Μάντζαρη και Βασίλη Σπανούλη στην περιφέρεια. Θυμίζουμε πως ήδη έχουν ανακοινώσει την προσθήκη και του «μπόμπερ» Γιάνις Στρέλνιεκς.

Μετά το... ναυάγιο στην υπόθεση Μάντζαρη, αλλά και την άρνηση του Κώστα Σλούκα σε συμβόλαιο με 2.000.000 ευρώ ετησίως, οι «πράσινοι» κινήθηκαν με άκρα μυστικότητα για την απόκτηση του Λούκας Λεκαβίτσιους. Ο 24χρονος Λιθουανός φυσικά δεν έχει τις εμπειρίες των δύο παραπάνω Ελλήνων άσων, αλλά δεν θα έχει και τις ευθύνες που εκείνοι θα είχαν στο «τριφύλλι». Ούτε φυσικά και τον μισθό τους...

Το «πουλέν» του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που έκανε την... έκρηξή του φέτος στην Ζαλγκίρις, έρχεται στην Αθήνα ύστερα από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, η οποία τον έκανε πλουσιότερο μόλις κατά 80.000 ευρώ! Βέβαια, στον Παναθηναϊκό Superfoods ο «Λιθουανός Αϊζάια Τόμας» θα έχει συμπληρωματικό ρόλο και θα παίζει στο «1» όταν ο Νικ Καλάθης χρειάζεται τις απαραίτητες ανάσες. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού», με τον οποίο γίνονται συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μέχρι το 2020, χρειαζόταν ένα μπακ - απ. Έναν παίκτη που θα μπαίνει στη θέση του και θα οργανώνει την ομάδα σωστά. Ο Μάικ Τζέιμς είναι εκρηκτικός, πολύ καλός σκόρερ, «τελειώνει» κάθε αντίπαλο στο ένας εναντίον ενός και αλλάζει τον ρυθμό, αλλά δεν είναι τόσο καλός δημιουργός. Ο Λεκαβίτσιους, λοιπόν, που δεν έρχεται στο ΟΑΚΑ ως αντι - Τζέιμς, θα δίνει σημαντικές «ανάσες» στον Καλάθη.

Οι «πράσινοι» έχουν... ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Τζέιμς, αφού περιμένουν την οριστική του απάντηση στην πρόταση που του κατέθεσαν με αυξημένες απολαβές για δύο χρόνια. Αν ο πρώην παίκτης της Μπασκόνια βρει αυτό που ψάχνει στο ΝΒΑ, το οποίο φημολογείται πως έχει ήδη βρει με τους Φοίνιξ Σανς, τότε ο Τσάβι Πασκουάλ και το επιτελείο του θα κινηθούν για την απόκτηση άλλου πρωτοκλασάτου παίκτη στα γκαρντ.

Όπως και να 'χει, όμως στο «1» το δίδυμο θα είναι Καλάθης - Λεκαβίτσιους. Μετά το φινάλε των τελικών το σενάριο που... φούντωνε ήθελε τους Καλάθη - Μάντζαρη να μοιράζονται τον χρόνο στη συγκεκριμένη θέση.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμφωνία των «πράσινων» με τον Λιθουανό γκαρντ, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν με τον «Μάντζα», το SDNA παρουσιάζει τα στατιστικά των δυο τους τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην Euroleague. Πόντοι, ποσοστά, ριμπάουντ, ασίστ και όχι μόνο κατά μέσο όρο... Να σημειωθεί πως και οι δύο έπαιξαν σε όλα τα ματς της regular season (30/30), ενώ ο Έλληνας πλέι μέικερ έκανε συνολικά 37 συμμετοχές, αφού ακολούθησαν για εκείνον πέντε ματς στα πλέι οφ και δύο στο Final Four. Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε πως στις 37 συμμετοχές του ο Μάντζαρης ξεκίνησε ισάριθμες φορές στην αρχική πεντάδα (875:43 λεπτά συνολικά), ενώ ο Λεκαβίτσιους και στα 30 ματς που έπαιξε μπήκε από τον πάγκο (543:14 λεπτά συνολικά), αφού ο «Σάρας» προτιμούσε να βάζει τους Κέβιν Πάνγκος - Λέο Βέστερμαν στο αρχικό του σχήμα.

Τα στατιστικά που θα διαβάσετε παρακάτω είναι από την ιστοσελίδα της Euroleague.

Κατηγορία Μάντζαρης Λεκαβίτσιους
Λεπτά 23:40 18:06
Πόντοι 5,8 8,5
Δίποντα 30,4% 50,7%
Τρίποντα 36,4% 33,8%
Βολές 69,6% 75,9%
Επ. Ριμπάουντ 0,4 0,4
Αμ. Ριμπάουντ 2,4 1,6
Ριμπάουντ 2,8 1,9
Ασίστ 2,4 3,5
Κλεψίματα 0,7 0,6
Λάθη 1,2 1,7
Φάουλ 2,7 2,2
Φάουλ Υπέρ 1,1 2,7
PIR 4,9 8,8
Στατιστικό crash test: Λεκαβίτσιους vs Μάντζαρης!