MENU

Κατ' αρχάς, θα είναι κακό για το μπάσκετ να προκριθεί στο φάιναλ-φορ η Εφές αντί του Ολυμπιακού. Εννοείται ότι όποιος είναι καλύτερος, αυτός να προκριθεί. Δεν το συζητάμε. Αλλά αν πάει η Εφές στο φάιναλ-φορ, θα είναι σαν να συμμετάσχουν τρεις ομάδες. Δεν θα έχει καμμία μα καμμία τύχη να κάνει κάτι, ειδικά μάλιστα από την στιγμή, που το σταύρωμα είναι με την ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός όμως; Ο Ολυμπιακός μπορεί και παραμπορεί τα πάντα. Εστω και αν δεν είναι της ποιότητας της ΤΣΣΚΑ και της Ρεάλ. Ούτε καν της Φενέρ. Εχει, όμως, άλλα στοιχεία, άλλα ατού, που δεν τα έχουν οι εν λόγω ομάδες. 'Η έχουν κάποια από αυτά.

Οι Πειραιώτες αρνούνται να χάσουν. Εχουν τσαμπουκά, έχουν πάθος, έχουν ομοιογένεια. Εχουν προσωπικότητα και δη την ελληνική ψυχή, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Εχουν και τον Βασίλη Σπανούλη. Οδεύει στα 35 του, αλλά είναι σαν το παλιό καλό κρασί. Πριν από όχι πολύ καιρό είχε προβλήματα με τραυματισμούς και ασθένειες. Οταν πήγε να μπει στο παρκέ, δεν ήταν ο εαυτός του. Εχανε τις μπάλες, έκανε λάθη, που δεν ήταν της ποιότητάς του. Για κάποια ματς δεν μπορούσε. Πλέον, όμως, είναι απολύτως καλά. Εχει αφήσει πίσω του όλα αυτά, που πέρασε, και τα αποτέλεσμα τα είδαμε και πριν από λίγη ώρα. Ηταν αυτός, που πήρε από το χεράκι τους συμπαίκτες του και τους οδήγησε σε κάτι, που έχει ξαναγίνει πολλές φορές.

Ναι, συμφωνούμε, το μπάσκετ είναι ομαδικό, δεν κερδίζει και δεν χάνει ο ένας. Ο Σπανούλης, όμως, ήταν ο μπροστάρης. Ο ηγέτης, αυτός, που χρειάζεται κάθε ομάδα. Οπως η Φενέρ έχει τον Μπογκντάνοβιτς, η ΤΣΣΚΑ τον Τεόντοσιτς και τον Ντε Κολό και η Ρεάλ τον Γιουλ. Αλλά ο Ολυμπιακός είχε και κάτι άλλο σημαντικό, ώστε να κάνει το 2-2. Επαιξε αριστουργηματική άμυνα και κυρίως στο τέταρτο δεκάλεπτο μπλόκαρε τα αμερικανάκια της Εφές, φθάνοντας εν τέλει άνετα στη νίκη.

Εννοείται ότι δεν προκρίθηκε. Το πέμπτο ματς χρειάζεται τεράστια προσοχή και ο λόγος είναι απλός. Η Εφές είναι αμερικάνικη ομάδα. Και πολύ απρόβλεπτη με παίκτες, που παίζουν περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για το σύνολο. Και αυτοί οι παίκτες έχουν κερδίσει ήδη δύο φορές, άρα είναι επικίνδυνοι.

Το ΣΕΦ θα “βράζει”, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θέλει να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμη φάιναλ-φορ και είμαστε σίγουροι ότι ο Δημήτρης Ιτούδης ήδη έχει αρχίσει τα πλάνα του για να αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη και όχι τον Ερτέλ και τον Μπράουν. Δε νομίζουμε ότι κάνουμε λάθος σε αυτό. Μένει, βέβαια, τα πάντα να επιβεβαιωθούν στον μεγαλύτερο κριτή των πάντων, στο παρκέ. Ραντεβού την Τρίτη λοιπόν.

Με τον Σπανούλη δεν ξεμπερδεύεις εύκολα….