MENU

Την ώρα που ο «πόλεμος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι σε εξέλιξη, οι ομάδες που έχουν επιλέξει το... στρατόπεδο της Euroleague, συναντήθηκαν στο Λονδίνο, με τους εκπροσώπους της διοργάνωσης, των ευρωπαϊκών λιγκών, αλλά και την IMG, τον μεγάλο χορηγό του «στρατηγείου» της Βαρκελώνης.

Αντικείμενο της συνάντησης, η μορφή των δύο διοργανώσεων της σεζόν 2016/2017 (Euroleague, Eurocup), με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να έχουν εκπροσώπους (Μπαλτάκος, Παπαδόπουλος από πλευράς «πράσινων», Σκινδήλιας, Σταυρόπουλος από πλευράς «ερυθρόλευκων»), όμως όχι και η ΑΕΚ (όπως είχε προαναγγελθεί, καθώς τηρεί στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης Euroleague-FIBA στις 3/5), η οποία πάντως είναι αμετακίνητη στην επιλογή του Eurocup.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν σε όλα, με την γαλλική λίγκα να αποτελεί εξαίρεση.

Για την Euroleague, επιβεβαιώθηκε πως τη νέα σεζόν οι 16 ομάδες είναι οι γνωστές 11 που έχουν συμβόλαιο Τύπου Α (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενερμπαχτσέ, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι, Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις), συν την Γαλατασαράι ως κάτοχο του Eurocup, αλλά και άλλες τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν από Αδριατική Λίγκα, Γερμανία, ACB και VTB). Η ACB για τη σεζόν 2016/2017 θα λάβει wild card, ενώ τη σεζόν 2017/2018 θα έχει απευθείας θέση.

Το πρόγραμμα της Euroleague θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πέντε εβδομάδες όπου οι ομάδες θα δίνουν δύο ματς την ίδια εβδομάδα και για να υπάρχει ισορροπία, το ένα θα είναι εντός και το έτερο εκτός, για όλες τις ομάδες.

Οσον αφορά το Eurocup οι 24 ομάδες περιλαμβάνουν και την ΑΕΚ, μαζί Χάποελ Ιερουσαλήμ, Σάσαρι, Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια, Λιέτουβος Ρίτας, Ζιέλονα Γκόρα, συν τρεις ομάδες από Αδριατική Λίγκα, ACB και VTB αντίστοιχα και δύο από τη Γερμανία. Οι υπόλοιπες θέσεις θα συμπληρωθούν με wild card που θα δοθούν ανάμεσα στις αιτήσεις που υπάρχουν από Αδριατική Λίγκα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα δοθεί σίγουρα μία έξτρα wild card στην ACB.

Τα είπαν και τα... συμφώνησαν στο Λονδίνο