MENU

Η δράση στο Top 16 συνεχίζεται και πέντε αγώνες πριν από το τέλος, το... τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει στον όμιλο του Παναθηναϊκού, αλλά μένει εξαιρετικά ασαφές σε εκείνον του Ολυμπιακού.

Στην 9η αγωνιστική του Top 16, οι «αιώνιοι» κατάφεραν να επιβληθούν στις ελληνοϊσπανικές μάχες, αφού οι «πράσινοι» πέρασαν άνετα από την Μάλαγα και οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Λαμποράλ.

Πλέον, μένουν πέντε αγώνες και οι δύο ελληνικές ομάδες «κυκλώνουν» σημαντικά ματς και ετοιμάζονται αμφότερες για καθοριστικές εκτός έδρας αποστολές.

Στον... δρόμο για το πλεονέκτημα

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε διαρκώς ανοδική πορεία και μετρά πέντε συνεχόμενες νίκες στην διοργάνωση, με τελευταίο «θύμα» τη Μάλαγα στην Ανδαλουσία. Με την Εφές να... παραπαίει και να έχει μείνει στο 3-6, η ομάδα του Τζόρτζεβιτς (6-3) πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός οκτάδας. Συγκεκριμένα, δεν αρκεί απλά να χάσει με διαφορά μεγαλύτερη των πέντε πόντων από τους Τούρκους, αλλά να υποστεί και ακόμη δύο ήττες περισσότερες από την Εφές στα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια.

Ετσι, με την πρόκριση να είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή, οι «πράσινοι»... κρυφοκοιτάζουν και το πλεονέκτημα έδρας. Η Λοκομοτίβ βρίσκεται μία νίκη μπροστά (7-2), έχει και τη διαφορά των 9 πόντων από το παιχνίδι στο Κράσνονταρ, αλλά την επόμενη αγωνιστική φιλοξενεί την Φενέρμπαχτσε.

Πριν κοιτάξει για τα καλά την δεύτερη θέση, ο Παναθηναϊκός θέλει να περάσει από το Βελιγράδι στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, καθώς με νίκη θα αφήσει τους Σέρβους δύο νίκες πίσω και θα «κλειδώσει» την τρίτη θέση. Αν ηττηθεί, τότε θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αφού θα μετρά δύο ήττες από την ομάδα του Ράντονιτς.

Σημείο-κλειδί για το τριφύλλι, είναι φυσικά και το παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής με την Λοκομοτίβ στο ΟΑΚΑ. Εκεί θα φανεί αν, όντως, το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να είναι ξανά «πράσινο» για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2011/2012.

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού

Ερυθρός Αστέρας (εκτός)
Λοκομοτίβ Κουμπάν (εντός)
Νταρουσάφακα (εκτός)
Τσεντεβίτα (εντός)
Εφές (εκτός)

Η βαθμολογία

1. Φενέρμπαχτσε 8-1

2. Λοκομοτίβ Κουμπάν 7-2

3. Παναθηναϊκός 6-3

4. Ερυθρός Αστέρας 5-4

5. Αναντολού Εφές 3-6

6. Νταρουσάφακα 3-6

7. Ουνικάχα Μάλαγα 2-7

8. Τσεντεβίτα 2-7

Πέντε ακόμη τελικοί

Στον όμιλο του Ολυμπιακού τα πράγματα είναι αρκετά... μπερδεμένα και, πέντε αγώνες πριν από το φινάλε, δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σενάρια, αφού εκκρεμούν αγώνες που θα κρίνουν τι θα συμβεί σε διπλές ή τριπλές ισοβαθμίες και επτά ομάδες «παίζουν» -με τις δικές της πιθανότητες η κάθε μία- για πρόκριση.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως με λιγότερες από τέσσερις νίκες στη συνέχεια, δεν θα είναι σε θέση να βρεθεί στα πλέι οφ για 10η συνεχόμενη σεζόν. Απέναντι στην Λαμποράλ, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε το πρώτο βήμα, παίρνοντας τον πρώτο «τελικό» που είχε κυκλώσει, ενώ... όλα τα λεφτά είναι το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής.

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα της Μπάμπεργκ και με νίκη θα αφήσει οριστικά εκτός «κάδρου» την ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, ενώ θα παραμείνει στο... κυνήγι των ομάδων που βρίσκονται από πάνω του. Από εκεί και πέρα, μετά τη χθεσινή τους νίκη, οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν πως υπερτερούν της Λαμποράλ σε πιθανή ισοβαθμία, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Χίμκι αν καταφέρουν να την κερδίσουν στην Μόσχα.

Για τους πρωταθλητές Ελλάδας δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά παιχνίδια, αφού και οι πέντε εναπομείναντες αγώνες αντιμετωπίζονται ως τελικοί, όπως παραδέχονται άπαντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Ενα πρόβλημα είναι, ασφαλώς, το γεγονός πως χάθηκε η διαφορά με την Μπαρτσελόνα και, έτσι, ενδεχόμενη ισοβαθμία «χαλάει» τους Πειραιώτες.

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού:

Μπάμπεργκ (εκτός)
Ζαλγκίρις (εντός)
Ρεάλ (εντός)
Χίμκι (εκτός)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός)

Η βαθμολογία

1. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7-2

2. Λαμποράλ Κούτσα 6-3

3. Χίμκι 5-4

4. Ρεάλ Μαδρίτης 5-4

5. Μπαρτσελόνα 4-5

6. Ολυμπιακός 4-5

7. Μπάμπεργκ 3-6

8. Ζαλγκίρις Κάουνας 2-7

Euroleague: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο... δρόμο για τους «8»