Από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ μέχρι το Ρέθυμνο, τον Κολοσσό Ρόδου, τα Τρίκαλα και τον Αρκαδικό... Στο Ευρωμπάσκετ 2015, πέραν της Εθνικής Ομάδας, υπήρξε «ελληνική εκπροσώπηση» και μέσω των συλλόγων μας.
Ή για την ακρίβεια, μέσω των Ματ Λοτζέσκι, Ντάνιελ Χάκετ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Όγκνιεν Κούζμιτς, Μίλαν Μιλόσεβιτς, Σαρλόν Κλουφ, Ρόλαντ Σάφτενααρ, Ρουπ Άχονεν, Χόρντουν Βίλιαμσον και Μάτι Νουουτίνεν!
Ας δούμε τι έκανε ο καθένας τους...
Ματ Λοτζέσκι

Ομάδα: Ολυμπιακός
Εθνική ομάδα: Βέλγιο
Αριθμοί (μ.ό.): 11,7π., 3,2ρ., 2,8ασ., 26'
Παρουσία: Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού εξελίχθηκε σε ηγέτη του Βελγίου και είχε εξαιρετική παρουσία στη διοργάνωση. Ο Λοτζέσκι έδειξε πιο ώριμος από ποτέ, πήρε πολλές ευθύνες στις πλάτες του και μαζί με τον Βαν Ρόσομ ήταν οι δύο βασικοί επιθετικοί άξονες του Βελγίου. Όταν χρειάστηκε, ο «Λότζος» έβαλε τα μεγάλα σουτ, έδωσε κρίσιμες λύσεις και απέδειξε πως μπορεί να πάρει αποφάσεις. Με το εθνόσημο στο στήθος ο 30χρονος έφτασε μέχρι τη φάση των νοκ - άουτ και τους «16», αλλά αποκλείστηκε από την Ελλάδα.
Highlight: Το buzzer beat του κόντρα στους Λιθουανούς, που έδωσε την νίκη στο Βέλγιο (76-74) σε ματς της πρώτης φάσης. Ακόμα να καταλάβουμε αν ήταν εκπρόθεσμο ή όχι...
Ντάνιελ Χάκετ

Ομάδα: Ολυμπιακός
Εθνική ομάδα: Ιταλία
Αριθμοί (μ.ό.): 3π., 1,9ρ., 2,8ασ., 21'
Παρουσία: Ο πρώην παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε αυτό το τουρνουά. Ο Πιανιτζιάνι ξεκινούσε το παιχνίδι με τον Χάκετ στον πάγκο, όμως στην πορεία του παιχνιδιού του έδινε λεπτά συμμετοχής. Ο νυν γκαρντ των πρωταθλητών Ελλάδας ηρεμούσε το άναρχο παιχνίδι της «Σκουάντρα Ατζούρα», κατέβαζε μπάλα και έδινε τα συστήματα στην επίθεση. Ωστόσο, δεν ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά σε αυτόν τον τομέα, αφού μπροστά του υπήρχαν... πρώτα (και πολλά) βιολιά. Με τους Γκαλινάρι, Τζεντίλε, Μπαρνιάνι και Μπελινέλι, όπως ήταν λογικό, η επιθετική συνεισφορά του Χάκετ ήταν μειωμένη. Προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα ο 27χρονος, που είδε τους Ιταλούς να τερματίζουν στην 6η θέση και να προκρίνονται στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016.
Highlight: Ακούγοντας το όνομα «Ντάνιελ Χάκετ» η πρώτη σκηνή που σου έρχεται στο μυαλό είναι η άσχημη πτώση του στο παρκέ στην νίκη των Ιταλών επί της Ισπανίας. Ο παίκτης του Ολυμπιακού αποχώρησε για μερικά λεπτά, πήγε στα αποδυτήρια, αλλά επέστρεψε κανονικά στο παιχνίδι.
Νίκολα Μιλουτίνοφ

Ομάδα: Ολυμπιακός
Εθνική ομάδα: Σερβία
Αριθμοί: 1,3π., 0,8ασ., 3,5'
Παρουσία: Ο νεαρός σέντερ του Ολυμπιακού, που τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ ανήκουν στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ήταν δίχως αμφιβολία ο 12ος παίκτης των «πλάβι». Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς τον πήρε την τελευταία στιγμή μαζί του στην αποστολή, αλλά δεν πήρε αγωνιστικές βοήθειες από τον ίδιο. Ο Μιλουτίνοφ είδε σχεδόν όλα τα ματς από τον πάγκο, έπαιξε ελάχιστα λεπτά, αλλά «γέμισε» με εμπειρίες και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο εθνικών ομάδων. Κάτι είναι κι αυτό...
Highlight: Αφού στο παρκέ βρέθηκε για λίγα λεπτά, ως highlight του Μιλουτίνοφ σε αυτή τη διοργάνωση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια δήλωσή του πριν το ξεκίνημά της. «Όνειρο κάθε μικρού παιδιού στη Σερβία», είπε ο νεαρός σέντερ, όταν έγινε γνωστό πως θα πάρει μέρος στην τελική 12αδα των Σέρβων.
Μίροσλαβ Ραντούλιτσα

Ομάδα: Παναθηναϊκός
Εθνική ομάδα: Σερβία
Αριθμοί (μ.ό.): 13,6π., 5ρ., 1,1ασ., 18'
Παρουσία: Στο Ευρωμπάσκετ 2015 ο Ραντούλιτσα απέδειξε πως είναι ό,τι ακριβώς είχε δηλώσει ο Πέκοβιτς στο SDNA: ένα τέρας! Ο σέντερ του Παναθηναϊκού έδωσε μάχες επί μαχών, «έπαιξε ξύλο», κάρφωσε ξανά και ξανά και έδειξε πως μπορεί να παίξει pick 'n roll, παρά τα... κυβικά του. Φυσικά, κάτω από τη στεφάνη ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, με μερικές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Πάου Γκασόλ δεν έκανε καλό παιχνίδι. Στην Euroleague, όμως, αλλά και την Α1 δεν θα έχει για αντίπαλό του τον Γκασόλ... Σε γενικές γραμμές ήταν εύστοχος και όταν του δόθηκε η ευκαιρία ήταν και θεαματικός. Ο διψήφιος μέσος όρων πόντων του (13,6π.) σε συνδυασμό με την φυσιολογική συμμετοχή του (18') λέει... πολλά για το επιθετικό του ταλέντο. Μελανό σημείο για τον ίδιο ότι η Σερβία δεν έφτασε στα μετάλλια, ενώ ήταν ένα εκ των φαβορί για το χρυσό. Και λέμε για τον ίδιο και όχι για τους Μιλουτίνοφ και Κούζμιτς, γιατί ο 27χρονος ήταν μαζί με τον Μπιέλιτσα, τον Τεόντοσιτς και τον Μπογκντάνοβιτς ήταν οι σταρ των Σέρβων.
Highlight: Τα καρφώματά του! Ούτε ένα, ούτε δύο... Ο πρώην παίκτης των Τίμπεργουλβς και των Μπακς κάρφωσε την μπάλα στα αντίπαλα καλάθια ξανά και ξανά. Πιο ωραίο θα λέγαμε πως ήταν το κάρφωμά του στον μικρό τελικό απέναντι στους Γάλλους. Ο «Μίρο» προσποιήθηκε έξυπνα με αντίπαλο τον ΝΒΑer, Ρούντι Γκομπέρ, ξεμαρκαρίστηκε και κάρφωσε με δύναμη. Ας θυμηθούμε μερικά καρφώματά του.
Όγκιεν Κούζμιτς

Ομάδα: Παναθηναϊκός
Εθνική ομάδα: Σερβία
Αριθμοί: 3,1π., 3ρ., 10'
Παρουσία: Ο πρώην «πολεμιστής» και νυν «πράσινος» Κούζμιτς, δεν εντυπωσίασε στο Ευρωμπάσκετ. Το κορμί του και το ύψος του θα δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλούς αντιπάλους, όσο ο ίδιος θα φοράει τη φανέλα με το «τριφύλλι», όμως τα πόδια του δεν φάνηκε να είναι τα... πλέον γρήγορα. Είχε ρόλο, σε αντίθεση με τον Μιλουτίνοφ, αλλά δεν πρόσφερε αυτά που θα περίμεναν από εκείνον. Γι' αυτό και υπήρξαν φορές που ο Τζόρτζεβιτς, όταν ήθελε να ξεκουράσει τον Ραντούλιτσα, έπαιζε δίχως πεντάρι.
Highlight: Το κάρφωμα απέναντι στην Ισλανδία. Οι «πλάβι» έφυγαν στο ανοιχτό γήπεδο, η μπάλα γύρισε με σωστό τρόπο στην επίθεση και ο ίδιος κάρφωσε δυνατά με το ένα χέρι όταν έγινε αποδέκτης της.
Μίλαν Μιλόσεβιτς

Ομάδα: ΑΕΚ
Εθνική ομάδα: Βοσνία
Αριθμοί (μ.ό.): 3,5π., 4ρ., 0,8ασ., 16'
Παρουσία: Ο 30χρονος φόργουορντ πήρε λεπτά συμμετοχής από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, όμως δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Σε γενικές γραμμές, τόσο ο ίδιος όσο και η εθνική ομάδα της Βοσνίας, κινήθηκαν σε πολύ «ρηχά νερά» και έμειναν εύκολα εκτός των νοκ-άουτ. Το πιο... σημαντικό ήταν ότι τραυματίστηκε και γύρισε με ένα μικροπρόβλημα στις προπονήσεις της «Ένωσης».
Σαρλόν Κλουφ

Ομάδα: Ρέθυμνο
Εθνική ομάδα: Ολλανδία
Αριθμοί (μ.ό.): 16,2π., 4,6ρ., 3,2ασ., 29'
Παρουσία: Από τις εκπλήξεις του τουρνουά. Ο νέος άσος του Ρεθύμνου ήταν... ασταμάτητος και είχε καταλυτική συμβολή σε όλα τα παιχνίδια των Ολλανδών. Η ομάδα της χώρας του μπορεί να μην πέρασε στη Β' Φάση, όμως ο ίδιος ξεχώρισε, τελείωσε το τουρνουά με μέσο όρο 16,2 πόντους και η μετοχή του να ανέβηκε κατακόρυφα. Μεγάλη υπόθεση ότι οι Κρητικοί κατάφεραν να τον πάρουν πριν τη διοργάνωση, καθώς οι εμφανίσεις του αυτές θα ανέβαζαν πολύ το κασέ του. Καλός σκόρερ, θεαματικός και πολύ αθλητικός: ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει κάθε λόγο να χαμογελάει για την παρουσία του Κλουφ στη γραμμή των «κοντών» του.
Ρόλαντ Σάφτενααρ

Ομάδα: Ρέθυμνο
Εθνική ομάδα: Ολλανδία
Αριθμοί (μ.ό.): 8,2π., 4ρ., 22'
Παρουσία: Δεν ήταν όσο καλός θα ήθελε ο Ολλανδός σέντερ. Ο Σάφτενααρ πήρε πολλά λεπτά στα παρκέ του Ευρωμπάσκετ, σούταρε ξανά και ξανά (εντός και εκτός των 6,75μ.), αλλά οι εμφανίσεις του δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Ο ίδιος γνώριζε πως ένα καλό Ευρωμπάσκετ μπορεί να του έφερνε μια μεταγραφή, μαζί με αρκετές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του Ρεθύμνου, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα γίνει. Ο Ολλανδός σέντερ δεν ήταν κακός, αλλά θα μπορούσε να κινηθεί σε πιο υψηλά στάνταρ.
Ρουπ Άχονεν
Ομάδα: Κολοσσός Ρόδου
Εθνική ομάδα: Φινλανδία
Αριθμοί (μ.ό.): 0,7π., 0,5ρ., 4'
Παρουσία: Είχε μπροστά του τον Κόπονεν, που είναι... μια ομάδα μόνος του και δεν κατάφερε να βρει συγκεκριμένο ρόλο στο παιχνίδι των Φινλανδών. Ο πλέι μέικερ του Κολοσσού Ρόδου είχε μικρή συμμετοχή και ακόμα μικρότερη συμβολή στα παιχνίδια της ομάδας του στο Ευρωμπάσκετ 2015. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί.
Χόρντουν Βίλιαμσον
Ομάδα: Τρίκαλα
Εθνική ομάδα: Ισλανδία
Αριθμοί (μ.ό.): 6,8π., 2,6ρ., 2,2ασ., 25'
Παρουσία: Η Ισλανδία έπεσε στον... όμιλο του θανάτου (Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία) και το μέλλον της στη διοργάνωση ήταν γνωστό από την κλήρωση. Στο παρκέ του Βερολίνου ο Βίλιαμσον είχε μεγάλη συμμετοχή και σχετικά καλές εμφανίσεις, για τα δεδομένα της ομάδας του, αλλά και των αντιπάλων με τους οποίους ερχόταν αντιμέτωπος. Η λογική λέει πως φέτος θα βοηθήσει το σύνολο του Κώστα Φλεβαράκη.
Μάτι Νουουτίνεν

Ομάδα: Αρκαδικός
Εθνική ομάδα: Φινλανδία
Αριθμοί (μ.ό.): 7,3π., 3,8ρ., 0,7ασ., 17'
Παρουσία: «Φλέβα χρυσού» φαίνεται πως χτύπησε ο Αρκαδικός. Η νεοφώτιστη ομάδα της Α1 απέκτησε τον Νουουτίνεν των 7,3 πόντων στο Ευρωμπάσκετ, που έβρισκε θέση και ρόλο στη γραμμή των γκαρντ της Φινλανδίας, παρά την ηγετική παρουσία του Κόπονεν. Πήρε αρκετές προσπάθειες, είχε 60% στα τρίποντα και το συνολικό του πρόσημο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό.
- Likes0
- Dislikes0