MENU

H εκκίνηση της Εθνικής Νεανίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 της Ουγγαρίας είναι πολύ καλή. Η μεγάλη νίκη κόντρα στην Τουρκία, με 62-57 έδειξε πως η «γαλανόλευκη» έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί ομάδες υψηλού επιπέδου. Όλα αυτά με την Έλενα Τσινέκε να κάνει... πράγματα και θαύματα εντός παρκέ!

Η νεαρή γκαρντ σταμάτησε στους 23 πόντους και οδήγησε εκ του ασφαλούς την Εθνική στη μεγάλη νίκη. Ποια είναι όμως, η νεαρή αθλήτρια του Άρη, η οποία έχει το παρατσούκλι «θηλυκός Αντετοκούνμπο»; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω...

Η Έλενα Τσινέκε γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1999, μαζί με την δίδυμη αδερφή της, Κατερίνα. Οι ρίζες των δύο κοριτσιών είναι από την Νιγηρία, καθώς ο πατέρας τους κατάγεται από την χώρα της Αφρικής, ενώ η μητέρα, Ρένα Κετζετζιάδου, είναι Ελληνίδα. Εκείνες όμως, έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Εύοσμο, ούσα -μαζί με την Κατερίνα- η μικρότερη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

Το μπάσκετ δεν άργησε να μπει στη ζωή της, καθώς το 2010 έγινε μέλος των Ακαδημιών του Αίαντα Ευόσμου. Στην ομάδα της γειτονιάς της έκανε τα πρώτα της μπασκετικά βήματα, όμως το ταλέντο της ξεχώριζε από μακριά. Σε τέτοιο σημείο, ώστε το 2013 ο Άρης να την εντάξει, μαζί με την αδερφη της Κατερίνα, στις Ακαδημίες του. Μάλιστα, οι άνθρωποι του Αίαντα δεν ήταν θετικοί στην παραχώρηση της παίκτριας και έτσι η μεταγραφή της ήρθε μέσω της δικαστικής οδού.

Η Τσινέκε από την πρώτη στιγμή ξεχώριζε. Και για τις ικανότητές της εντός παρκέ, αλλά και για τον χαρακτήρα της. Εντός παρκέ είναι μια παίκτρια που θέλει να έχει πίεση! Έτσι βελτιώνεται σταθερά και έτσι ξεδιπλώνει το ταλέντο της. Στα τμήματα υποδομής του Άρη έκανε τη διαφορά και με το... καλημέρα έδειξε πως είναι παίκτρια που μπορεί να κάνει τη διαφορά! Με τους «κίτρινους» εξάλλου έχει πανηγυρίσει πολλά τρόπαια και σε Πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και σε ΕΣΚΑΘ!

Πλέον, ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας της, έχοντας αποχωρήσει από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και ήδη υπάρχουν αρκετές προτάσεις στα πόδια της για την απόκτησή της. Παρ' ολα αυτά, κάθε απόφαση θα παρθεί μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων κια αφού... εξετάσει πολύ προσεκτικά κάθε πρόταση που θα της κατατεθεί!

Το ταλέντο της ξεχώριζε τόσο, ώστε να κάνει το ντεμπούτο της σε επίπεδο Γυναικών το 2013, σε ηλικία 14 ετών! Αποκορύφωμα της πορείας της στον Άρη, όμως, ήταν η σεζόν 2015-16, όταν μαζί με την Κατερίνα Τσινέκε ανέβασαν στην Α1 Γυναικών τον Άρη! Από τη μέρα, άλλωστε, που έκανε ντεμπούτο σε επίπεδο Γυναικών, αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι των «κίτρινων»

Παράλληλα, αποτελεί σταθερό μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων της Εθνικής ομάδας. Ο μεγαλύτερος στόχος που θέτει άλλωστε, είναι μια επιτυχία με το εθνόσημο, αλλά και η παρουσία της στην Εθνική Γυναικών. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγαλύτερη επιθυμία της Τσινέκε, η οποία κάθε καλοκαίρι δίνει το παρών στις προετοιμασίες των μικρών Εθνικών ομάδων.

«Κολλημένη» με το μπάσκετ

Η καθημερινότητα της νεαρής αθλήτριας είναι... πορτοκαλί! Η Τσινέκε είναι αθλήτρια η οποία από την πρώτη στιγμή που κόλλησε το... μικρόβιο του μπάσκετ, δεν «θεραπεύτηκε» ποτέ! Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας της, τόσο στο παρκέ, όσο και στο γυμναστήριο, με σκοπό να ενδυναμώνεται και να βελτιώνει κάθε πτυχή του παιχνιδιού της.

Από την πρώτη στιγμή η Τσινέκε αφιέρωνε μεγάλο μέρος της ημέρας της στο μπάσκετ, καθώς είναι αθλήτρια που έχει... αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως περνά καθημερινά 5-6 ώρες στην προπόνηση, μαζί με την αδερφή της. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να γίνει ακόμα καλύτερη σε κάθε τομέα. Από το σουτ από μέση/μακρινή απόσταση, ως την περιφερειακή άμυνα, αλλά και την άμυνα κατά πρόσωπο.

Η πορεία της, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια «μιλά» από μόνη της. Η Τσινέκε είναι παίκτρια που σε κάθε τουρνουά είτε θα βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα αυτού, είτε θα κατακτά το βραβείο του MVP. Εξάλλου, έχει καταφέρει να προσαρμόσει την καθημερινότητά της στο μπάσκετ, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, υπό τις οδηγίες του Θανάση Τσιούδα, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό της, όπως ο εκπρόσωπός της, Βασίλης Παλιάντζας, αλλά και ο προπονητής Δημήτρης Μήτσικας, ο οποίος φροντίζει για την αγωνιστική βελτίωσή της, μαζί με τον γυμναστή, Πάρη Δημητριάδη.

Όσο για τη θέση που προτιμάει; Στο δίλημμα «Πόιντ γκαρντ ή σούτινγκ γκαρντ» επιλέγει το δεύτερο. Η θέση που προτιμά είναι στο «2», ώστε να μπορεί να πάρει περισσότερες προσπάθειες είτε κοντά, είτε μακριά πό το καλάθι. Οι προπονητές της, μάλιστα, μιλούν για μια παίκτρια που βάζει συνεχώς πίεση στον εαυτό της, με σκοπό να γίνεται καλύτερη. Μάλιστα, ακόμα όταν κάνει κάποιο λάθος, θα προσπαθήσει να βγάλει περισσότερη ένταση στην επόμενη φάση!

Ο... θηλυκός Αντετοκούνμπο εκτός παρκέ

Αγωνιστικά λίγο έως πολύ η Έλενα Τσινέκε έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με την παρουσία της και να δείξει πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ του γυναικείου μπάσκετ. Ποια είναι, όμως, η 18χρονη αθλήτρια έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ;

Η Τσινέκε αποφοίτησε φέτος από το Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης. Όλοι όσοι την γνωρίζουν, εκτός του μπάσκετ, μιλούν για μια κοπέλα η οποία παρά τη φήμη και τα κολακευτικά λόγια που ακούει παραμένει χαμηλών τόνων και πολύ σεμνή.

Παράλληλα, η Τσινέκε είναι πολύ «δεμένη» με την δίδυμη αδερφή της, Κατερίνα, με την οποία βρίσκονται με... κλειστά μάτια εντός παρκέ, αλλά και με την οικογένειά της. Μάλιστα, πιστεύει πολύ στον Θεό και προσεύχεται, ενώ ένα από τα... γούρια της πριν από τα παιχνίδια είναι να κάνει τον σταυρό της!

Αυτό, όμως, που έχουν να λένε όλοι για την Έλενα Τσινέκε είναι πως παρά την πορεία που έχει χαράξει και τις προτάσεις που έχει από ομάδες εντός και εκτός συνόρων, παραμένει ταπεινή και δεν αφήνει τον εαυτό της να παρασυρθεί. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει το... εχέγγυο, ώστε να πραγματοποιήσει σπουδαία πράγματα και να κάνει περήφανη μια ολόκληρη χώρα...

Έλενα Τσινέκε: Αυτός είναι ο θηλυκός Αντετοκούνμπο! (pics)