MENU

Η κορυφή είναι... γαλανόλευκη! Η Εθνική Νέων Ανδρών κατάφερε κάτι που πριν από την έναρξη του τουρνουά έμοιαζε με... άθλο! Έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, καταφέρνοντας να κερδίσει μεγάλα φαβορί, κατά τη διάρκεια του τουρνουά, όπως η Λιθουανία και η Ισπανία.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, κόντρα στα προβλήματα (νοκ άουτ ο Κώστας Αντετοκούνμπο πριν από το τουρνουά) και τις ατυχίες (τραυματισμοί Χαραλαμπόπουλου, Λούντζη) κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, στέλνοντας μήνυμα πως το ελληνικό μπάσκετ έχει μέλλον.

Μέλος της... παρέας που «σκαρφάλωσε» στην κορυφή ήταν και ο Βασίλης Χρηστίδης. Ο νεαρός σέντερ ήταν από τους πιο αξιόπιστους ψηλούς της «γαλανόλευκης», δίνοντας πολλές λύσεις κάτω από τα καλάθια. Μιιλώντας στο SDNA, ο 19χρονος σέντερ έκανε τον απολογισμό της πορείας της «γαλανόλευκης», αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό της Εθνικής και εξήγησε γιατί αποτελεί ευλογία η κατάκτηση ενός μεταλλίου με το εθνόσημο!

Ο τελικός με το Ισραήλ ολοκληρώθηκε. Πώς βίωσες τις στιγμές αμέσως μετά και τι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σου;

«Εκείνες οι στιγμές δύσκολα μπορούν να περιγραφθούν με λόγια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για μια στιγμή που σε πλημμυρίζει από χαρά, υπερηφάνεια, συγκίνηση και μια ανταμοιβή των κόπων σου για όλο το καλοκαίρι που πέρασες με αυτά τα παιδιά».

Φέρνοντας στο μυαλό σου και τις στιγμές που περάσατε όλο το καλοκαίρι με την υπόλοιπη ομάδα, καταλαβαίνεις πως άξιζε όλη η προσπάθεια...

«Ε ναι! Λίγο πριν ανέβεις στο βάθρο σου έρχεται σαν flash back όλη η προετοιμασία, από την πρώτη μέρα με την ομάδα, ως την τελευταία στιγμή του τελευταίου αγώνα με την Εθνική».

Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας της ομάδας, τι είναι αυτό που μένει;

«Η προετοιμασία ήταν αρκετά δύσκολη. Είχαμε τα προβλήματα τραυματισμών του Βασίλη (Χαραλαμπόπουλος), του Μιχάλη (Λούντζης) και όλοι μας είχαμε προβλήματα τραυματισμών. Υπήρχαν απουσίες σε κάποια φιλικά τουρνουά. Αυτό που είχαμε, όμως, ως ομάδα, ήταν πως ήμασταν δεμένοι, μια παρέα και στο γήπεδο, αλλά και εκτός και αυτό μας έκανε πιο δυνατούς, παρά τις δυσκολίες».

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας είχατε ατυχίες. Μία εξ αυτών ήταν και ο τραυματισμός του Κώστα Αντετοκούνμπο λίγο πριν αρχίσει το Ευρωπαϊκό U20. Όλα αυτά σας πείσμωσαν περισσότερο;

«Φυσικά, γιατί ήταν ένα επιπλέον κίνητρο, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο και δυνατό. Παρά τις δυσκολίες όλα αυτά σε πεισμώνουν και σεκ άνουν ακόμα πιο δυνατό μέσα στο γήπεδο, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο».

Στο τουρνουά υπήρχαν ομάδες όπως η Τουρκία, η Λιθουανία, η Ισπανία που θεωρούνταν φαβορί για μετάλλιο. Εσείς καταφέρατε, όμως, να κερδίσετε και την Ισπανία, αλλά και την Λιθουανία. Πού οφείλεται αυτό;

«Στην ψυχή μας και στην καρδιά μας! Πιστεύω πως αυτό ήταν το πιο μεγάλο... όπλο που είχαμε, μαζί με τη δουλειά των προπονητών, οι οποίοι μας βοήθησαν πάρα πολύ πριν από τα παιχνίδια. Η ψυχή, η καρδιά και η θέληση μας έδιναν τις νίκες σε κάθε παιχνίδι».

Όπως είπες κι εσύ νωρίτερα, η ομάδα αυτή είναι μια παρέα. Όπως και το 2015, έτσι και φέτος κατακτήσατε το χρυσό. Φέρνοντας στο νου όλες αυτές τις στιγμές που βιώσατε, τις σκέψεις κάνεις;

«Είναι ευλογία να κατακτάς δύο χρυσά μετάλλια με την Εθνική ομάδα. Είναι ευλογία και υπερηφάνεια για όλους μας στην Εθνική ομάδα!».

Το μυστικό αυτής της ομάδας ποιο είναι;

«Είμαστε μια παρέα, μια οικογένεια! Γνωριζόμαστε χρόνια όλα τα παιδιά, οπότε το πιο μεγάλο μυστικό μας είναι αυτό. Δεν είναι μυστικό, είναι η αλήθεια».

Και μετά τον τελικό ήρθαν οι πανηγυρισμοί...

«Μετά απ' όλα όσα πετύχαμε, αυτό ήταν μια δικαίωση για την προσπάθεια που είχανε κάνει όλοι μας! Τόσο σαν παίκτες, όσο και σαν άνθρωποι».

Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου δείξατε πως η Ελλάδα έχει μέλλον στο μπάσκετ. Σας δίνει επιπλέον κίνητρο αυτό το μετάλλιο;

«Όλες αυτές οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι μεγάλο κίνητρο για καθημερινή δουλειά, παραπάνω απ' αυτό που μπορούμε, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στην Εθνική Ανδρών. Μακάρι να καταφέρουμε να πετύχουμε κι εκεί κάτι σπουδαίο, αλλά πριν απ' αυτό, είναι η σκληρή δουλειά, η θέληση, η υπομονή, αλλά και η επιμονή!»

Και τώρα ακολουθεί ο Άρης...

«Σε πρώτη φάση είναι η ξεκούραση. Να ξεκουραστούμε για λίγες μέρες, γιατί η χρονιά αναμένεται μεγάλη με παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρώτα να ξεκουραστούμε και μετά να μετρήσουμε αντίστροφα για τη νέα χρονιά».

Το χρυσό με την Εθνική ομάδα σε γεμίζει με περισσότερο κίνητρο ενόψει της νέας σεζόν;

«Δίχως αμφιβολία είναι μια ανταμοιβή για τους κόπους μας. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και ένα ακόμα κίνητρο για να δουλέψεις ακόμα περισσότερο και να εμφανιστείς ακόμα καλύτερος σαν παίκτης. Για όλους μας ισχύει αυτό. Να δουλέψουμε σκληρά μέσα στη χρονιά, για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».

Χρηστίδης στο SDNA: «Όπλα μας, η ψυχή και η καρδιά μας!»