MENU
Χρόνος ανάγνωσης 3’

ΠΑΟΚ – Παρτιζάν: Αδέλφια για μια ζωή! (pics-vids)

0

Ανάμεσα στους δυο συλλόγους υπάρχει στενή σχέση και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στους φιλάθλους των δυο ομάδων. Οι αναμετρήσεις που έρχονται για το Champions League του μπάσκετ αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον, με τον κόσμο των δυο ομάδων να ετοιμάζεται για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι και αντίστοιχα.

Πότε ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να γυρίσουμε 20 χρόνια πίσω για να δούμε πως ξεκίνησε αυτή η μεγάλη φιλία ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 1996 οι πληγές από τον εμφύλιο πόλεμο που διαμέλισε την ενωμένη Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμα νωπές, ωστόσο είχαν περάσει ακριβώς 17 μήνες μετά το τέλος των εχθροπραξιών, με την FIBA να εκτιμάει πως οι συνθήκες είχανε πλέον ωριμάσει.

Έτσι, οι ομάδες τόσο από την Σερβία όσο και από την Κροατία, επέστρεψαν στις διοργανώσεις της. Αποτέλεσμα, η κληρωτίδα να κάνει τα… δικά της και να φέρει την Παρτιζάν αντιμέτωπη με την Κροατική Σπλιτ.

Αναμφίβολα, μια σερβο-κροατική μονομαχία μετά τον πόλεμο δεν την περίμενε κανείς, ωστόσο είχε αποφασιστεί τα παιχνίδια να γίνουν σε ουδέτερη έδρα.

Η πρώτη αναμέτρηση τελικά πραγματοποιήθηκε στο Πέζαρο στην Ιταλία, όπου οι Κροάτες μετά από μεγάλη μάχη, κατάφεραν να επικρατήσουν με 77-74. Από την πλευρά τους οι Σέρβοι αποφάσισαν να κάνουν την ρεβάνς στο «Αλεξάνδρειο» και κάπως έτσι άρχισε αυτή η μεγάλη φιλία με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το παιχνίδι στην Ελλάδα, οι φίλαθλοι της Παρτιζάν άρχισαν να έρχονται σε συνεννόηση με τους συνδέσμους του Δικεφάλου, ώστε να έχουν την συμπαράσταση τους στο μεγάλο παιχνίδι, όπου και τελικά την είχαν.

Η ώρα για την μεγάλη ρεβάνς είχε φτάσει και ήδη το «Αλεξάνδρειο» είχε μετατραπεί σε καμίνι από 5000 φιλάθλους και των δυο ομάδων. Μπορεί η Παρτιζάν να γνώρισε νέα ήττα (71-82), ωστόσο το παραπάνω, ήταν η αιτία για να ενωθούν αυτοί οι δυο μεγάλοι σύλλογοι.

Έτσι, άρχισαν οι οπαδοί των δυο ομάδων να έχουν στενές σχέσεις και μερικά χρόνια αργότερα (2003), οι οπαδοί της Παρτιζάν αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Αποτέλεσμα, στο παιχνίδι του Δικεφάλου στην Ουγγαρία κόντρα στην Ντέμπρετσεν, να βρίσκονται φίλαθλοι της Παρτιζάν στο πέταλο των ΠΑΟΚτσήδων.

Από τότε και μέχρι σήμερα, οι δυο ομάδες έχουν δώσει τέσσερα φιλικά παιχνίδια. Το πρώτο έγινε στις 17 Οκτωβρίου 2000, ενώ το δεύτερο στις 7 Σεπτεμβρίου 2008. Αμφότερες οι αναμετρήσεις έληξαν υπέρ του ΠΑΟΚ με 3-1. Ακολούθησε το φιλικό του 2010 (08 Αυγούστου), με τον Δικέφαλο να κερδίζει με 1-0.

Το πιο πρόσφατο φιλικό, είναι αυτό στο Βελιγράδι (08/10/16), με τον ΠΑΟΚ να ταξιδεύει στη Σερβία ώστε να τιμήσει τον μεγάλο Σάσα Ιλιτς, που αποθεώθηκε από γηπεδούχους και φιλοξενούμενους κατά την είσοδο και την αποχώρησή του από το γήπεδο.

Η φιλική νίκη του ΠΑΟΚ (1-2) πέρασε σε δεύτερη μοίρα με τους Σέρβους οπαδούς της Παρτιζάν να στήνουν μία απίστευτη γιορτή και να τραγουδούν συνθήματα ακόμα και στα ελληνικά, ενώ ο αγώνας είχε διαφορετικό από το... συνηθισμένο τέλος.

Και αυτό διότι οι οπαδοί των γηπεδούχων λίγο πριν το φινάλε μπούκαραν στο γήπεδο και στην κυριολεξία έγδυσαν τους παίκτες, παίρνοντας ως λάφυρα από το φιλικό φανέλες και σορτσάκια τους.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPAOKFOOTBALL%2Fvideos%2F10154571015194687%2F&show_text=0&width=560

«Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία» τονίζουν οι οπαδοί των δυο ομάδων, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στο πως έφτασε η Παρτιζάν να φοράει «ασπρόμαυρα».

Μεγάλη ευθύνη για αυτό φέρνει ο Στέφαν Μπόμπεκ ο οποίος είχε κάνει σπουδαίο έργο στον Παναθηναϊκό (είχε κερδίσει το αήττητο πρωτάθλημα του 1964).

Συγκεκριμένα το 1957, η Παρτιζάν θα κέρδιζε σε τουρνουά στη Νότια Αμερική τη Γιουβέντους, με τον ισχυρό άντρα της Ιταλικής ομάδας, Ουμπέρτο Ανιέλι, να μένει εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια των Σέρβων, με αποτέλεσμα να τους κάνει δώρο δύο πλήρη σετ με ασπρόμαυρες φανέλες. Μέχρι τότε, ως ομάδα κομμουνιστικής χώρας φορούσε μπλε και κόκκινα η Παρτιζάν.

Τελικά, οι παίκτες ζήτησαν από τον αρχηγό Μπόμπεκ να τις φοράνε συνέχεια, αυτός το αποδέχτηκε και έτσι έμεινε το ασπρόμαυρο χρώμα στην Σέρβικη ομάδα.

Πλέον, οι δυο ομάδες ετοιμάζονται για ακόμα ένα μεγάλο γεγονός. Και αυτό διότι, ο ΠΑΟΚ θα τεθεί απέναντι στην Παρτιζάν στον πρώτο γύρο του Basketball Champions League όπως προέκυψε μετά τη κλήρωση που έγινε στη Γενεύη.

Και η ώρα της πρώτης φετινής... αδελφικής τους μονομαχίας έφτασε!

Δείτε τη media gallery του SDNA.

ΠΑΟΚ – Παρτιζάν: Αδέλφια για μια ζωή! (pics-vids)