MENU

Ο Τζάναν Μούσα τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του κατά τη διάρκεια του Eurobasket u16. Με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις οδήγησε την εθνική ομάδα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ως την κατάκτηση της πρώτης θέσης (!) ενώ αναδείχθηκε και Πολυτιμότερος Παίκτης της διοργάνωσης.

Έχοντας εκπληκτικούς μέσους όρους στο τουρνουά, ο 16χρονος Μούσα δε θα μπορούσε να μην θεωρηθεί ο κορυφαίος παίκτης της γενιάς του. Δεν είναι και λίγο να έχεις 23.3 πόντους, 9 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ, 1.6 κλεψίματα παραμένοντας σχεδόν αλάνθαστος (1.1 λάθη) σε 34.4 λεπτά συμμετοχής.

Στο τελικό κόντρα στους οικοδεσπότες Λιθουανούς, ο Βόσνιος φόργουορντ παρέσυρε την άμυνα των αντιπάλων καθώς πέτυχε 33 πόντους (7/13 βολές, 7/17 δίποντα, 4/7 τρίποντα), κατέβασε 8 ριμπάουντ ενώ μοίρασε 7 ασίστ, 2 τάπες και έκλεψε τη μπαλα 3 φορές σε 37 λεπτά.

Βλέποντας το κόσμο από τα 204 εκατοστά (πέρυσι ήταν... 2.01) θεωρείται ήδη από τους ειδικούς το μεγαλύτερο ταλέντο της ηλικίας του με σπουδαία προοπτική που μπορεί να φτάσει μέχρι το ΝΒΑ. Το αγωνιστικό του στυλ και η δεδομένη ποιότητά του «φέρνει» αρκετά στον δικό μας Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, προσθέτοντας μάλιστα στα συν του ότι διαθέτει και καλύτερα αθλητικά προσόντα από τον Έλληνα φόργουορντ.Ήρθε, συμφώνησε και... έκλεισε στην Τσεντεβίτα!

Μπορεί το «μπαμ» να το έκανε φέτος, ωστόσο ο Μούσα δεν ήταν άγνωστος τα προηγούμενα χρόνια αφού πέρυσι στο Eurobasket της Λετονίας, σε εννέα αγώνες είχε 23 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Μυθικοί μέσοι όροι που προοιώνιζαν πως κάτι σπουδαίο έρχεται στον χώρο του μπάσκετ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσμετρηθεί ότι τα νούμερα αυτά τα πέτυχε σε διοργάνωση που συμμετείχαν παιδια του 1998 κι ο Μούσα είναι γεννημένος το 1999!

Στον Ολυμπιακό είχαν διαγνώσει «εξ απαλών ονύχων» το ταλέντο του μικρού Τζάναν και κινήθηκαν για την απόκτησή του, φέρνοντάς τον για δοκιμή στις 22 Σεπτέμβρη του 2014. Πήραν τις συστάσεις που ήθελαν, έψαξαν εξονυχιστικά την περίπτωση του και τον έφεραν στην Ελλάδα να υπογράψει καθώς η μεταγραφή του ήταν και εύκολο να πραγματοποιηθεί επειδή προερχόταν από μια φτωχή χώρα, με τις ομάδες εκεί να ζητάνε λίγα χρήματα για να επιβιώσουν...

Ο 15χρονος τότε Μούσα είχε φωτογραφηθεί μάλιστα με την φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί. Ανήκε στην ακαδημία της Σαράγιεβο η οποία θα λάμβανε από την ομάδα του Πειραιά 80.000 ευρώ και μάλιστα όχι μετρητά, αλλά σε δόσεις διάρκειας τριών χρόνων.

Ο Ολυμπιακός διαπιστώνοντας τότε πως έχει μπροστά του χρυσάφι έκλεισε τον παίκτη με επταετές συμβόλαιο! Τετραετές μέχρι να ενηλικιωθεί και αμέσως μετά τριετές επαγγελματικό με όρους που θα είχαν συμφωνηθεί από τώρα, οπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του... ανύπαρκτου ρίσκου που θα έπαιρνε ο Ολυμπιακός αρκεί να σημειωθεί πως την πρώτη χρονιά η συμφωνία θα του εξασφάλιζε... 1.500 ευρώ το μήνα, σχολείο και το σπίτι που θα έμενε ο νεαρός.

Ωστόσο κι ενώ η υπόθεση όδευε σε γάμο και ο παίκτης προπονούνταν στο ΣΕΦ, ξαφνικά είχαμε «ναυάγιο» από το πουθενά.

Η ήττα σοκ του  Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό τον Οκτώβρη του '14 για το κύπελλο έφερε δραματικές αλλαγές στο «κόκκινο» στρατόπεδο και η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ξεχωρίσει τον Μούσα ωστόσο η απομάκρυνσή του από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο άλλαξε τα δεδομένα.

Στον Ολυμπιακό, προφανώς δεν ήταν πια σίγουροι για την περίπτωση, είχαν άλλες προτεραιότητες και μπελάδες να τακτοποιήσουν  και η μεταγραφή εν τέλει «χάλασε»! Όπως λέγεται μάλιστα υπήρχε τελικά διαφωνία για την αμοιβή του πρώτου έτους του συμβολαίου, ύψους 5.000 ευρώ. Στον Ολυμπιακό του έδιναν 10.000 ευρώ, ο χαρισματικός Βόσνιος ήθελε 15, ενώ παράλληλα υπήρξε διαφωνία και στο ποσό του buy out. Κάπως έτσι χάθηκε για την ελληνική ομάδα ένα σπάνιο ταλέντο με τεράστια προοπτική εξέλιξης που πιθανότατα τα επόμενα χρόνια θα τον δούμε να λάμπει στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ένα παιδί που όπως μαρτυρούν οι ειδικοί έχει φοβερή έφεση στο σκοράρισμα, στα ριμπάουντ, στην πάσα, τεράστιο άνοιγμα χεριών και παίζει με εκπληκτικό ένστικτο. Κι ως γιος στρατιωτικού χαρακτηρίζεται από ανάλογη πειθαρχία στη συμπεριφορά και στο παιχνίδι του... 

Το αποτέλεσμα ήταν ο παίκτης να βρεθεί ξανά διαθέσιμος στην αγορά και ο περιβόητος Μίσκο Ρασνάτοβιτς να μεσολαβήσει τελικά ώστε ένα μήνα αργότερα να υπογράψει στην κροατική Τσεντεβίτα...Το δις εξαμαρτείν

Στον Ολυμπιακό όμως δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν τέτοιο λάθος και για αυτό τον λόγο προφανώς προσπαθούν μετά από πολλά χρόνια να φτιάξουν τις ακαδημίες τους. Η περίπτωση του Τζάναν Μούσα θυμίζει εν πολλοίς αυτή του Γιώργου Παπαγιάννη. Σας θυμίζουμε ότι ο θηριώδης σέντερ του Παναθηναϊκού βρισκόταν στις ακαδημίες του Ολυμπιακού σε μικρότερη ηλικία. Τον άφησαν όμως ελεύθερο καθώς δε τα βρήκαν στο οικονομικό με τον διεθνή σέντερ με τον Παπαγιάννη να καταλήγει στο Περιστέρι, στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό και η συνέχεια είναι πια γνωστή...

Πώς ο Ολυμπιακός έχασε τον παικταρά Μούσα! (pics+vids)