MENU

Οι «πράσινοι» έκαναν το 3-2 στη σειρά με τον Ολυμπιακό το βράδυ της Κυριακής (17/6) και πλέον προχωρούν στον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Το SDNA αναλύει τα δεδομένα για όλους τους παίκτες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του Τσάβι Πασκουάλ και στέκεται σε κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.

Φυσικά, ο «πράσινος» σχεδιασμός θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη λίστα, που θα παραδόσει ο Καταλανός τεχνικός τις επόμενες μέρες στη διοίκηση του Παναθηναϊκού Superfoods, αλλά και από το θέμα της παραμονής του Νικ Καλάθη. Ο διεθνής πλέι μέικερ αποτελεί τον «εγκέφαλο» της ομάδας και θα επηρέασει σε μεγάλο βαθμό το μπάτζετ, αφού οι πρωταθλητές Ελλάδας του έχουν στρώσει ένα... χρυσό χαλί για να τον κρατήσουν στο ΟΑΚΑ.

Το ενδιαφέρον για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, του οποίου το συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε, είναι δεδομένο και η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί τις επόμενες μέρες...

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει με τους παίκτες, που βρίσκονται στο «πράσινο» ρόστερ και ποια είναι τα δεδομένα για το μέλλον τους.

Θέση «1»:

Νικ Καλάθης: Το απόλυτο θέμα του φετινού καλοκαιριού για τους πρωταθλητές Ελλάδας, καθώς από εκείνον εξαρτάται το μεγαλύτερο κομμάτι του σχεδιασμού. Ύστερα από μια σεζόν, στην οποία «άγγιξε» το βραβείο του MVP της Euroleague, ο Καλάθης έχει στα χέρια του πρόταση ύψους 6,5εκατ. ευρώ από την «πράσινη» πλευρά για τρία χρόνια και η υπόθεσή του αναμένεται να τελειώσει σύντομα. Τα τωρινά δεδομένα δείχνουν πως είναι πιο κοντά στο να μείνει, παρά να φύγει.

Λούκας Λεκαβίτσιους: Άφησε θετικές εντυπώσεις στην πρώτη του σεζόν στα πράσινα ο Λιθουανός πλέι μέικερ και αναμένεται να συνεχίσει στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, έχοντας ρόλο μπακ-απ του βασικού πλέι μέικερ της ομάδας.

Γιώργος Καλαϊτζάκης: Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει καλή άποψη για τον 19χρονο γκαρντ, ο οποίος θα μείνει στους «πράσινους» και αναμένεται να πάρει περισσότερες ευκαιρίες τη νέα σεζόν ως 3ος πόιντ γκαρντ του «τριφυλλιού».

Μιχάλης Λούντζης: Ύστερα από μια σεζόν στα Τρίκαλα το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Παναθηναϊκό να τον παραχωρεί ξανά δανεικό.

Θέση «2»:

Μάικ Τζέιμς: Οι πιθανότητες παραμονής του ήταν λίγες, με βάση τη φημολογία των τελευταίων ημερών, όμως τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε πρώτη φάση, ο Πασκουάλ θα αποφασίσει αν χωράει στο ρόστερ της επόμενης σεζόν με βάση το μπάτζετ της ομάδας. Όταν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό Superfoods μετά το ΝΒΑ ήρθε για τρεις μήνες με συμβόλαιο των 100.000 δολαρίων τον μήνα. Πλέον, τα πράγματα είναι διαφορετικά και η πρόταση που έχει στα χέρια του από την Αρμάνι Μιλάνο φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια. Πάντως, ο Αμερικανός σκόρερ δεν έχει υπογράψει στους Ιταλούς προς το παρόν. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας παίκτης που κάνει την διαφορά στην Euroleague και όλα θα εξαρτηθούν από την πρόθεση του Πασκουάλ και την... τρέλα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, δηλαδή μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ για να τον κρατήσει στο ΟΑΚΑ.

Νίκος Παππάς: Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται, όμως οι «πράσινοι» τον θέλουν στο ΟΑΚΑ. Η τελευταία εμφάνιση που έκανε στη σεζόν έκρινε το 37ο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού Superfoods. Είναι Έλληνας, γνωρίζει καλά την ομάδα, η εξέδρα τον αγαπάει και οι «πράσινοι» βλέπουν πολλά πλεονεκτήματα στην περίπτωσή του. Όλα δείχνουν πως θα μείνει, με νέο συμβόλαιο.

Μάρκους Ντένμον: Είναι το φαβορί για τη θέση του ξένου σούτινγκ γκαρντ της ερχόμενης σεζόν, καθώς έχει κερδίσει όλο τον κόσμο στον Παναθηναϊκό (σταφ και διοίκηση) με τη συμπεριφορά του. Ήταν ο μόνος από τους «κομμένους» ξένους, που μέχρι και τον τελευταίο τελικό έμεινε στην Αθήνα, ακολούθησε την αποστολή σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, κάθισε πίσω από τον πάγκο και πανηγύριζε. Είναι προσιτός οικονομικά (500.000 δολάρια ετησίως) και το «τριφύλλι» είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει την option που έχει στο συμβόλαιό του για +1 χρόνο.

Θέση «3»:

Κέι Σι Ρίβερς: Όλα δείχνουν ότι στο Game 5 με τον Ολυμπιακό φόρεσε για τελευταία φορά στη φανέλα των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης. Το περσινό καλοκαίρι είχε βρεθεί μια ανάσα από την επέκταση του συμβολαίου του, την οποία τελικά δεν υπέγραψε. Η πορεία δεν τον δικαίωσε. Στους τελικούς βοήθησε, αλλά ο Παναθηναϊκός Superfoods θα κοιτάξει για κάτι πιο «φρέσκο» στη θέση του. Ο κύκλος του στην ομάδα πιθανότατα έκλεισε.

Ματ Λοτζέσκι: Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Πασκουάλ, ο οποίος τον στήριξε μέσα στη σεζόν. Σε επίπεδο τακτικής ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ θυμίζει... Ευρωπαίο παίκτη, είναι συνεπής και επαγγελματίας. Δεν είχε πολλά θέματα τραυματισμών, σε σχέση με πέρυσι και στους τελικούς έδειξε πως αν είναι είναι υγιής, μπορεί να βγει μπροστά. Το ντεμαράζ που έκανε στη σειρά του τίτλου με τους «ερυθρόλευκους» κατά πάσα πιθανότητα θα του χαρίσει θέση στο ρόστερ της νέας αγωνιστικής περιόδου (είτε ως πρώτο μπακ-απ, είτε ως 7ος ξένος).

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Έχει συμβόλαιο για άλλη μια χρονιά και θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ. Έβγαλε ενέργεια σε κρίσιμα ματς και κέρδισε πολλούς πόντους με τη συνολική παρουσία του στο παρκέ. Value for money περίπτωση, που ξεσηκώνει τον κόσμο και... ηλεκτρίζει το ΟΑΚΑ.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: Ελάχιστες οι πιθανότητες παραμονής του στο ΟΑΚΑ. Λόγω του τραυματισμού του στην αρχή της σεζόν δεν έπαιξε όλη τη χρονιά. Ουσιαστικά, η επόμενη σεζόν θα είναι η 1η που θα ξεκινήσει από την αρχή, με ρόλο και λεπτά στα πόδια του. Το θέμα είναι σε ποια ομάδα θα δοθεί δανεικός.

Θέση «4»:

Κρις Σίνγκλετον: Μοιάζει αδύνατο να μπορέσει να τον κρατήσει ο Παναθηναϊκός Superfoods και είναι πιθανό να μην το προσπαθήσει καν. Στο «πράσινο» στρατόπεδο εκτιμάται το γεγονός ότι στα πλέι οφ φώναξε «παρών», ξεχώρισε, μάζεψε πολλά ριμπάουντ και ήταν σταθερός στην άμυνα. Το διετές συμβόλαιό του με το «τριφύλλι» ολοκληρώθηκε και ως free agent ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ βγαίνει στο παζάρι με τιμή εκκίνησης το 1,5 εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο. Το «τριφύλλι» θα κοιτάξει για άλλες περιπτώσεις.

Κένι Γκάμπριελ: Πέρυσι μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος υπέγραψε συμβόλαιο 1+1+1. Πρόκειται για ένα... ανοιχτό μέτωπο για το «τριφύλλι» της επόμενης μέρας. Ο «Kenny G» δεν είναι παίκτης από το «πάνω ράφι», αλλά βοηθάει ως ρολίστας και έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει. Το επιτελείο του Τσάβι Πασκουάλ θα εξετάσει την αγορά και αναλόγως τι θα βρει, θα προχωρήσει και αντίστοιχα την περίπτωση του άλλοτε παίκτη του Ρεθύμνου.

Κωνσταντίνος Μήτογλου: Έχει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο και όλοι τον πιστεύουν πάρα πολύ, θεωρώντας τον το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ του «τριφυλλιού». Μένει στο ΟΑΚΑ έχοντας την εμπιστοσύνη του Πασκουάλ και αναμένεται να πάρει πιο σημαντικό ρόλο τη σεζόν 2018-2019.

Θέση «5»:

Τζέιμς Γκιστ: Ο «Γκιστόπουλος» θεωρείται πλέον παλιός και στον Παναθηναϊκό Superfoods θα τον κρατήσουν στην ομάδα. Ούτως ή άλλως, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει συμβόλαιο συνεργασίας για άλλον έναν χρόνο, οπότε ο Αμερικανός σέντερ θα μείνει κανονικά.

Ίαν Βουγιούκας: Υπάρχει option για +1 στο συμβόλαιό του, την οποία οι «πράσινοι» θα ενεργοποιήσουν. Είναι Έλληνας παίκτης, σταθερός εντός παρκέ και καλός χαρακτήρας στα αποδυτήρια. Ο Παναθηναϊκός Superfoods ξέρει τι παίρνει από εκείνον και παιχνίδι στο post έχουν λίγοι Έλληνες ψηλοί. Όλα αυτά συνδυάζονται με το χαμηλό κασέ του, που μετατρέπει σε must την παραμονή του στο ΟΑΚΑ.

Ζακ Όγκαστ: Έδειξε στοιχεία του ταλέντου του, αλλά φάνηκε ανέτοιμος στο τακτικό κομμάτι. Το πιο πιθανό σενάριο τον θέλει να δοκιμάζει την τύχη του στο ΝΒΑ μέσω του Summer League. Τουλάχιστον ο ίδιος αυτό θέλει. Στην παρούσα φάση οι πιθανότητες παραμονής δεν είναι με το μέρος του. Πέρυσι υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με... τσουχτερές ετήσιες απολαβές, με βάση τα όσα πρόσφερε.

Άντριαν Πέιν: Στους μήνες που έμεινε έδειξε καλά στοιχεία και πως μπορεί να ανταποκριθεί στο αθλητικό παιχνίδι απέναντι στους σέντερ της Euroleague. Παρά το γεγονός πως «κόπηκε» από τα ελληνικά πλέι-οφ, υπάρχει πιθανότητα να μείνει. Είναι προσιτός οικονομικά και στον Παναθηναϊκό Superfoods κοιτούν «ζεστά» την περίπτωσή του.

Παναθηναϊκός: Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι αιωρούνται