MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
STOIXIMAN BASKET LEAGUE
1ο ματς των πλέι οφ - ΣΕΦ, ΤV: COSMOTE SPORT7HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
78 75
Κύμη
ΚΥΜΗ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Έπειτα από 15 λεπτά παιχνιδιού, όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός οδεύει για εμφατικό πρώτο βήμα στην σειρά των πλέι οφ με την Κύμη αφού το σκορ ήταν 41-17. Ωστόσο, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη διέψευσε τους πάντες επιστρέφοντας στο ματς, αφού εκμεταλλεύτηκε τα κενά που παρουσίασε σε άμυνα και επίθεση εκείνη του Γιάννη Σφαιρόπουλου και έδειξε ξανά πόσο καλοδουλεμένη είναι. Είναι ενδεικτική η φοβερή δουλειά του Καστρίτη κι από το γεγονός πως 4" πριν από το τέλος, κατάφερε να βρει με hammer play ελεύθερο σουτ για τον πολύ καλό σουτερ, Σωτήρη Μανωλόπουλο. Οι Πειραιώτες κατάφεραν να κάνουν το 1-0 παρά το γεγονός πως έμοιαζαν σαν να... σταμάτησαν να παίζουν μετά το 15ο λεπτό. Πλέον, οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν στο κλειστό της Χαλκίδας το Σάββατο (19/5).

Κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη του αγώνα, αφού το ξεκίνημα του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακό. Ο Ουίλτζερ ξεκίνησε το ματς με 2/2 τρίποντα και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν γρήγορα στο 10-0. Η Κύμη έβρισκε δεύτερες επιθέσεις (5 επιθετικά ριμπάουντ), αλλά οι γηπεδούχοι είχαν ρυθμό και ο Σπανούλης έγραψε γρήγορα το 22-6. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 25-8 και τους φιλοξενούμενους να έχουν μόλις στα 3/21 εντός πεδιάς.

Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου άρχισαν να μεγαλώνουν την απόσταση (36-11 με Πρίντεζη και Μάντζαρη), την ώρα που η αστοχία της Κύμης είχε δώσει τη θέση της σε συνεχόμενα «φθηνά» λάθη. Με το σκορ στο 41-17, όμως, οι παίκτες του Καστρίτη αφυπνίστηκαν κι έτρεξαν σερί 0-11 με μπροστάρη τον Λενζέλ Σμιθ για το 41-28 του ημιχρόνου. Στο ίδιο διάστημα, οι Πειραιώτες παρουσίαζαν ένα αρκετά στατικό πρόσωπο επιθετικά.

Αν και ο Ολυμπιακός ήταν «υποψιασμένος», μπήκε άσχημα στο δεύτερο μέρος. Η Κύμη βρήκε μακρινά σουτ από Σμιθ και Μανωλόπουλο, ενώ ο Κάιζερ κάρφωσε για να μειώσει ακόμη περισσότερο (50-45, στο 26'). Οι γηπεδούχοι έσφιξαν την άμυνά τους και κράτησαν την φουριόζα Κύμη χωρίς καλάθι για τρία λεπτά. Ωστόσο, η διαφορά δεν επανήλθε σε διψήφια επίπεδα μέχρι τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (59-51).

Η διαφορά έπεσε εκ νέου στους πέντε (59-54) με τρίποντο του Μανωλόπουλου, ενώ ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει σκορ εντός πεδιάς. Ο ΜακΦάντεν βρήκε σε καίριο σημείο το πρώτο του τρίποντο και λίγο αργότερα ο ΜακΓκι μείωσε σε απόσταση αναπνοής (65-64). Ο Σπανούλης έδωσε ανάσα με γκολ-φάουλ για το 68-64, αλλά ο ΜακΦάντεν ήταν και πάλι εκεί για το 68-67. Ο Σπανούλης είχε 1/2 βολές, στη συνέχεια, ενώ ο Ουίλτζερ ευστόχησε σε καθοριστικό τρίποντο για το 72-67. Ο ΜακΓκι κάρφωσε μειώνοντας ξανά, ενώ ακολούθησε άστοχο τρίποντο από τον «Kill Bill». Ο ΜακΦάντεν έβαλε τρίποντο με ταμπλό (72-72) 46" πριν το τέλος. Το φιλί της ζωής στον Ολυμπιακό έδωσε ο Στρέλνιεκς με έμμεσο τρίποντο, πριν ακολουθήσουν οι βολές του Αμερικανού «μπόμπερ» της Κύμης για το 75-74. Ο Μάντζαρης είχε 1/2 για το 76-74 και οι «ερυθρόλευκοι» επέλεξε να κάνουν φάουλ. Ο ΜακΦάντεν είχε όμως επίσης 1/2, πριν έρθει η σειρά του Σπανούλη για νέες βολές 4" πριν το φινάλε. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που κέρδισε κάποια φάουλ με την εμπειρία του στο τέλος, έκανε το 2/2 για το 78-75. Η Κύμη βρήκε ελεύθερο σουτ στην τελευταία επίθεση, αλλά ο Μανωλόπουλος έκανε airball.

Τα δεκάλεπτα: 25-8, 41-28, 59-51, 78-75

Ο MVP: Σπανούλης (18π., 3ασ., 4ριμπ.) και Ουίλτζερ (14π., 7ριμπ.) είχαν... κενά διαστήματα, αλλά ήταν οι παίκτες του Ολυμπιακού που συνολικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σ' ένα παιχνίδι που λίγο έλειψε να καταλήξει σε τεράστιο κάζο.

Ο Σκληρός: Οι περισσότεροι παίκτες της Κύμης μπορούν να ενταχθούν στην συγκεκριμένη κατηγορία, αφού είχαν το κουράγιο να επαναφέρουν την ομάδα τους από το -24. Κορυφαίος ο Θαντ ΜακΦάντεν που βρήκε το χέρι του στο τέλος (21π., 6ασ.), ενώ... ατελείωτες μάχες έδωσε κάτω από τα καλάθια ο Γκάρι ΜακΓκι (11π., 14ριμπ.) και πολλή ενέργεια ο Λενζέλ Σμιθ (15π., 8ριμπ.).

Ο Αόρατος: Απαρατήρητος πέρασε ο Μπόμπι Μπράουν που δεν έδωσε λύσεις στον Ολυμπιακό, σε κανένα σημείο του αγώνα. Σε 10' συμμετοχής είχε 0/3 τρίποντα, 1 ασίστ και 1 λάθος.

Ο Πεσμένος: Εκτός ρυθμού και ο Μπράιαν Ρόμπερτς που αγωνίστηκε για 12 λεπτά και είχε 2 πόντους με 0/3 σουτ.

Η Στιγμή: Με το σκορ στο 72-72, ο Γιάνις Στρέλνιεκς κατάφερε να ευστοχήσει σε γκολ-φάουλ για το 75-72 και να πάρει μία απόσταση που του επέτρεψε να έχει το πάνω χέρι στα τελευταία δευτερόλεπτα και να... ορίζει τη μοίρα του.

Η Γκέλα: Η συνολική παρουσία των γηπεδούχων από το 15' και μετά. Ο Ολυμπιακός είχε ένα πολύ μεγάλο, κενό διάστημα από το μισά της δεύτερης περιόδου μέχρι τα μισά της τρίτης. Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα, η Κύμη έτρεξε επί μέρους σκορ 9-28 και μετέτρεψε το -24 σε -5 (50-45). Ακόμη κι όταν επανέφερε τη διαφορά στους 10, όμως, έχανε συνεχείς επιθέσεις και δεν κατάφερε να «καθαρίσει» το ματς με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να το διεκδικήσουν μέχρι τέλους.

Από πλευράς Κυμης, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έχασε το κρίσιμο, τελευταίο σουτ αν και ήταν ελεύθερος, ενώ λίγο νωρίτερα ο ΜακΦάντεν είχε 1/2 βολές που θα μπορούσαν να φέρουν το ματς στα ίσα.

Η Διαιτησία: Για άλλη μία φορά σε ματς «μεγάλου» έναντι «μικρού» οι Έλληνες διαιτητές δεν έδειξαν έτοιμοι να κόψουν το καρπούζι στη μέση. Ενώ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, στο τελευταίο τρίλεπτο έγιναν πρωταγωνιστές σφυρίζοντας τρία αμφισβητούμενα φάουλ που έστειλαν τον Σπανούλη ισάριθμες φορές στις βολές και μάλιστα τα δύο σφυρίγματα προήλθαν από τον έμπειρο και ικανότατο Ηλία Κορομηλά που θα σφυρίξει το προσεχές τριήμερο στο F4 του Βελιγραδίου. Ο πάγκος της Κύμης διαμαρτυρήθηκε έντονα, ωστόσο ο Σπανούλης αξιοποίησε και τις πέντε βολές χαρίζοντας στον Ολυμπιακό τη νίκη.

Η Εξέδρα: «Κρύα» η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, αφού πολύ λίγοι φίλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν στις εξέδρες για το πρώτο παιχνίδι των ελληνικών πλέι οφ. Χειροκροτήθηκε ο Νίκος Μπάρλος κατά την βράβευσή του πριν από το τζάμπολ.

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα εδώ.

Ολυμπιακός - Κύμη 78-75