MENU

Tο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς (ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ) και τον αθλητή ότι και το β’ δείγμα βγήκε θετικό σε ινδική κάνναβη, οπότε πλέον αναμένεται η απόφαση του αθλητικού δικαστή της διοργανώτριας για την ποινή που θα επιβληθεί στον Αμερικανό.

Ας θυμηθούμε, όμως, το ιστορικό. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν εκείνη, που είχε δημοσιοποιήσει την εξέταση του α’ δείγματος στις 30 Απριλίου 2015 με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Όπως μας πληροφόρησε το ΕΣΚΑΝ, ο αθλητής Τζέιμς Γκιστ κατά την πρώτη εξέταση του δείγματος που έδωσε στον έλεγχο που υποβλήθηκε μετά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τον Απόλλωνα Πάτρας, στις 5 Απριλίου 2015, βρέθηκε θετικός στη χρήση ινδικής κάνναβης».

Δύο ημέρες αργότερα (2 Μαΐου 2015), ο Γκιστ δεν αγωνίστηκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όπου πάντως λέγεται ότι βρισκόταν στα ενδότερα του γηπέδου και έκανε προπόνηση, αποφεύγοντας διακριτικά να βγει στον αγωνιστικό χώρο, μιας και δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Και σήμερα συνέβη (8/5) αυτό που όλοι περίμεναν, καθώς σπανιότατα το β’ δείγμα σε έναν έλεγχο ντόπινγκ βγαίνει αρνητικό.

Το κακό για τον Γκιστ είναι ότι έχει τιμωρηθεί ξανά για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε μετά τον πρώτο τελικό του σερβικού πρωταθλήματος μεταξύ της τότε ομάδας του Παρτιζάν Βελιγραδίου και της Χέμοφαρμ (1 Ιουνίου 2011, σκορ 85-60 υπέρ της Παρτιζάν, Γκιστ 10 π., 9 ρ.), στο δείγμα του Αμερικανού είχε ανιχνευθεί η ουσία «Carboxy-THC», που είναι μεταβολίτης της μαριχουάνας.  

Η απολογία έγινε μέσω Tele-Conference, όπου ο Αμερικανός ομολόγησε ότι κάπνισε ένα τσιγάρο μετά την ήττα της ομάδας του από την Ζελέζνικ στα ημιτελικά, επτά ημέρες πριν από τον έλεγχο ντόπινγκ, επομένως δεν είχε σκοπό να βελτιώσει την απόδοσή του στον πρώτο τελικό. Η πειθαρχική επιτροπή της FIBA συνυπολόγισε όλες τις παραμέτρους επιβάλλοντας τρίμηνο αποκλεισμό στον αθλητή, ο οποίος εξέτισε την ποινή του στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 και αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε το συμβόλαιό του με την τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένη. Η υπόθεση φτάνει στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος καλεί σε απολογία τον αθλητή και εκείνος στη συνέχεια ανακοινώνει την ετυμηγορία του, που θα προκαλέσει έκπληξη αν στην περίπτωση του Γκιστ δεν ισοδυναμεί με διπλασιασμό της προηγούμενης τιμωρίας, άρα με εξάμηνο αποκλεισμό λόγω υποτροπής. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά το α’ δείγμα ο Παναθηναϊκός βγήκε στην αγορά αναζητώντας έναν παίκτη με κάποια (αν όχι όλα αυτή την εποχή) αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γκιστ.

Δεν θα προκαλέσει, πάντως, έκπληξη αν στο τέλος της σεζόν οι Πράσινοι αποφασίσουν να μην ενεργοποιήσουν τον δεύτερο χρόνο στο συμβόλαιο του Αμερικανού, ο οποίος με το ολέθριο σφάλμα του (πριν από ένα καθοριστικό ντέρμπι που έκρινε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και αναγκάζοντας την ομάδα του να ψάχνει αντικαταστάτη για τα πλέι οφ) έβαλε μόνος του τον εαυτό του σε μπελάδες.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε μεγάλη υπομονή προσφέροντας στον παίκτη του τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να ρυθμίσει τις δικαστικές υποθέσεις του το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα όμως να χάσει σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας, καθώς και ότι προχώρησε στην επέκταση του συμβολαίου του μεσούσης της σεζόν (στις 17 Μαρτίου 2015, λίγες ημέρες πριν από τον έλεγχο ντόπινγκ), οι Πράσινοι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι ενοχλημένοι από τη στάση του και θεωρείται αρκετά πιθανό να μην του δοθεί άφεση αμαρτιών…   

Τέλος για φέτος ο Γκιστ!