MENU

Λίγο πριν τους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό Superfoods και τον Ολυμπιακό είχαμε γράψει στο sdna.gr για την μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται διάπλατα μπροστά στον αρχηγό του «τριφυλλιού» για την προσωπική του... εξιλέωση. Ο 28χρονος πλέι μέικερ πέρασε από... σαράντα κύματα φέτος, αφού άλλες βραδιές ήταν «βιονικός» και άλλες άστοχος και φανερά πεσμένος.

Ο ετήσιος μισθός του έγινε θέμα συζήτησης μεταξύ του κόσμου των Κυπελλούχων Ελλάδας ξανά και ξανά, όμως ο Τσάβι Πασκουάλ έβαλε πλάτη όταν ο Καλάθης δεν είχε ρυθμό. Κατά τη διάρκεια της σειράς με την ΑΕΚ, μάλιστα, ο Πασκουάλ είχε πει: «Έχουμε περάσει από διάφορες φάσεις. Όταν στην αρχή ήταν τραυματίας ο Τζέιμς, ο Καλάθης έπαιζε 35 λεπτά και όταν έβγαινε μού ζητούσαν να τον βάλω. Εσείς θεωρείτε ότι χωρίς τον Καλάθη παίζαμε χειρότερα. Υπήρχε διάστημα στη σεζόν που ο κόσμος ζητούσε να μη βάζω τον Καλάθη. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους παίκτες σαν δικούς μας ανθρώπους και να λαμβάνουμε υπόψιν αρετές και μειονεκτήματα».

Στο Game 4 των τελικών ο Έλληνας παίκτης δεν δικαίωσε μόνο τον προπονητή του και όσους τον υπερασπίζονταν, αλλά έβγαλε στο παρκέ κάτι που ίσως να... χρωστούσε στον εαυτό του.

Σε 27:17 στο παρκέ μέτρησε 14 πόντους με 4/5 δίποντα και 2/4 τρίποντα, κατέβασε 1 ριμπάουντ, μοίρασε 4 ασίστ, έκανε 2 κλεψίματα και υπέπεσε σε μόλις 2 λάθη. Βέβαια, για να φτάσει να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών για πρώτη φορά έπρεπε να περάσει μία δύσκολη προσωπική περιπέτεια, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη συμμετοχή του στον τέταρτο τελικό με τους «ερυθρόλευκους».

Ο Καλάθης, όπως έγινε γνωστό την μέρα του ντέρμπι, ανέβασε πυρετό, διακομίστηκε στο «Υγεία» και χρειάστηκε να διανυκτερεύσει εκεί. Μάλιστα, έμεινε στο νοσοκομείο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (8/6). Η σκέψη ήταν αν δεν ανεβάσει ξανά πυρετό έως τις 18:00-19:00 να αγωνιστεί στο παιχνίδι, κάτι που ο ίδιος ήθελε... σαν τρελός.

Στο δωμάτιο του «Υγεία» ο Καλάθης έμοιαζε με θηρίο στο κλουβί και δεν έκρυβε τη θέλησή του να αγωνιστεί απέναντι στους Πειραιώτες. Γι' αυτό και πήγε απευθείας από το «Υγεία» στο ΟΑΚΑ! Γύρω στις 19:50 βγήκε στο παρκέ για σουτάκια, στο πρώτο, προαιρετικό ζέσταμα των παικτών και αποθεώθηκε. Γύρισε προς την εξέδρα, ανταπέδωσε με ένα χειροκρότημα και έπιασε αμέσως δουλειά. Την ώρα που όλοι είχαν επιστρέψει στα αποδυτήρια, εκείνος ήταν στο παρκέ και σούταρε από κάθε θέση για να βρει ρυθμό, σε μια μίνι - προετοιμασία που κράτησε περίπου 25'. Στο πρόσωπό του φαινόταν ότι είναι ταλαιπωρημένος από μια βραδιά που... ψηνόταν στον πυρετό, αλλά η θέλησή του τα έκανε όλα στην άκρη!

Στο παιχνίδι βρήκε από νωρίς ρυθμό, ξεκίνησε με 2/2 τρίποντα και ο κόσμος ζεστάθηκε. Στο do or die ματς της σεζόν για το «τριφύλλι» ο αρχηγός ήταν εκεί. Παρών. Στην πρώτη γραμμή. Και τα έκανε όλα...

Ύστερα από μια πραγματική υπερπροσπάθεια και αφού είχαν προηγηθεί έντονα χειροκροτήματα όποτε έμπαινε στο παρκέ ως αλλαγή από τον πάγκο, ακούστηκε δειλά - δειλά ένα «Νικ Καλάθης οε οε οε». Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, λες και ήταν όλοι συνεννοημένοι, το παραπάνω σύνθημα δονούσε την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ! Από το πέταλο των οργανωμένων μέχρι τα παιδάκια στις κεντρικές θύρες, άπαντες φώναζαν ρυθμικά το όνομά του! Η αμφισβήτηση, η μουρμούρα, η γκρίνια, οι αμφιβολίες, η κριτική είχαν πάει περίπατο, μαζί με τον πυρετό του πρώην NBAer και στο κλειστό υπήρχε μόνο ο θαυμασμός και ο σεβασμός. Αυτά, δηλαδή, που αξίζουν σε έναν παίκτη του επιπέδου του Καλάθη.

Μια χρονιά με προβλήματα, απρόοπτα και σκαμπανεβάσματα μπορεί να «κλείσει» με απόλυτη επιτυχία και νταμπλ την Κυριακή (11/6, 21:00) στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου. Ανεξάρτητα από το αν θα έρθει το «πράσινο διπλό» στο ΣΕΦ ή όχι, ο Καλάθης κέρδισε σε μια μεγάλη εσωτερική «μάχη» που έδινε εδώ και καιρό, σε έναν δρόμο που βάδιζε μόνος. Έβγαλε ξανά το 101% των δυνάμεών του στο παρκε, ο κόσμος του χάρισε απλόχερα το χειροκρότημα, την αποθέωση και τα συνθήματα και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδειξε για ακόμα μία φορά πόσο τον πιστεύει, χαρακτηρίζοντάς τον «λεοντόκαρδο».

Ο Καλάθης δεν είναι Διαμαντίδης. «Δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει Διαμαντίδης», είχε ξεκαθαρίσει ο Αργύρης Πεδουλάκης, θέλοντας να... γλιτώσει τους «πράσινους» από μία σύγκριση δίχως νόημα και ουσία. Ο Καλάθης είναι ο Καλάθης. Ένας παίκτης που δημιουργεί εξαιρετικά, παίζει τρομερή άμυνα πάνω στην μπάλα, αλλάζει το ρυθμό του παιχνιδιού, «φτιάχνει» τους συμπαίκτες του και αρκετές φορές σκοράρει κιόλας.

Πλέον, είναι ένας παίκτης που εκτός όλων των άλλων έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας του, έχει γνωρίσει την καθολική αποθέωση από διοίκηση - ομάδα - κόσμος και είναι έτοιμος να ηγηθεί των «πρασίνων» στη «μάχη» του ΣΕΦ.

Και κάπως έτσι, ο 28χρονος δεν απέχει πια 40' από την προσωπική «εξιλέωση», το χειροκρότημα και την αποθέωση. Αυτά τα βρήκε ήδη στη σειρά των τελικών.

Ο Καλάθης είναι πια 40' από το πρώτο του νταμπλ ως αρχηγός του Παναθηναϊκού Superfoods και απέναντι στον Ολυμπιακό την Κυριακή θα έχει πάρα πολλούς λόγους να... σκυλιάσει για τη νίκη!

Ο μοναχικός δρόμος του... λιονταριού