MENU

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα μοναδικό «προνόμιο» τη φετινή χρονιά: Μπορεί να σε αφήσει άφωνο με το πόσο άσχημα μπορεί να παίξει, μπορεί ταυτόχρονα να σε προβληματίσει για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Αυτό ήταν εξ αρχής το πρόβλημά του κι επειδή οι παιδικές ασθένειες δεν ξεπερνιούνται, μοιραία φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς με την ίδια απορία: Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός Παναθηναϊκός;

Η εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ αποτελεί μια ωραιότατη ψυχολογική «ντόπα» ενόψει των τελικών. Μια ένδειξη πως η ομάδα προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα όσα έγιναν μετά τη Φενέρ και να κοιτάξει κατάματα τον μεγάλο στόχο του πρωταθλήματος. Προφανώς και δεν λύνονται όλα σε μια ημέρα, με ένα αποτέλεσμα, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά στα παιχνίδια της ημιτελικής φάσης που ο Παναθηναϊκός έδειξε σφιγμό.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος μ΄αυτό τον Παναθηναϊκό για το πώς τελικά θα παρουσιαστεί στη σειρά με τον Ολυμπιακό, ωστόσο άπαντες έδειξαν πως μόνο αδιάφοροι δεν είναι. Κι αυτό ισχύει τόσο γι αυτούς που μπήκαν στο πούλμαν, αλλά βεβαίως και γι αυτούς που αποφάσισαν να επιστρέψουν με το αεροπλάνο...

Η εικόνα των «πράσινων» ήταν επιβιβλητική κι αποδεικνύεται από την στατιστική. Πλουραλισμός στην επίθεση, διπλάσια ριμπάουντ, λιγοστά λάθη, εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα-τρίποντα, πιθανώς η καλύτερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού το τελευταίο τρίμηνο. Για μια ακόμη φορά ο Νικ Καλάθης ήταν ο κορυφαίος, παίζοντας μάλιστα λίγο περισσότερο από ένα ημίχρονο, ενώ στα θετικά καταγράφεται η πολύ καλή εικόνα του Μπουρούση, αλλά και η επιστροφή του Τζέιμς.

Ο Πασκουάλ παραδέχτηκε πως ο Παναθηναϊκός βρίσκει σταδιακά τον ρυθμό του, είπε πως η ομάδα του δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που θέλει, αλλά έχει μπροστά του μερικές ημέρες για να προετοιμάσει περισσότερο την ομάδα του. Η αλήθεια είναι πάντως πως καλύτερη εικόνα από τη σημερινή (22/5) δύσκολα μπορεί να περιμένει. Πιο σταθερή ίσως ναι, αλλά καλύτερη δύσκολα, με δεδομένο ότι ίσως αυτή να ήταν η πιο «γεμάτη» εμφάνιση των «πράσινων».

Τι πρέπει να κάνει πλέον ο Παναθηναϊκός; Πρώτα απ' όλα να συσπειρωθεί. Για ένα 15θήμερο να ξεχαστούν όλα όσα έχουν προηγηθεί, η διοίκηση να αγκαλιάσει την ομάδα και ενωμένοι να διεκδικήσουν το στόχο. Από 'κει και πέρα, ο Πασκουάλ ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Θα χρειαστεί οπωσδήποτε έναν Καλάθη σαν αυτό του τελευταίου 10ημέρου, έναν Τζέιμς που θα βγάλει τον καλό του εαυτό, έναν Σίνγκλετον που θα έχει το... duracell όλης της χρονιάς, έναν Μπουρούση καλύτερο απ' αυτόν που είδαμε στη διάρκεια της χρονιάς και μικρά - μικρά πραγματάκια από τους υπόλοιπους παίκτες που θα κληθούν σε σειρά αγώνων να δώσουν το κάτι παραπάνω. Πάνω απ' όλα όμως, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί άμυνα, θα χρειαστεί το στοιχείο που κρίνει τους μεγάλους αγώνες κι αυτό είναι πρώτα θέμα διάθεσης και μετά θέμα ικανότητας.

Οσο εντυπωσίασε ο Παναθηναϊκός, άλλο τόσο απογοήτευσε η ΑΕΚ. Και η απογοήτευσε δεν έχει να κάνει με το τελικό -40, αλλά με την εικόνα σε σχέση με τα τρία προηγούμενα παιχνίδια. Προφανώς και δικαιολογείται μια κακή ημέρα, αλλά όταν συμβαίνει σ' ένα παιχνίδι που είναι dor or die τότε μοιραία προβληματίζεσαι για το αν βρίσκεσαι στο επίπεδο που πίστευες ότι είσαι.

Αδιάφοροι; Ούτε μέσα, ούτε έξω από το πούλμαν...