MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Δημήτρη Διαμαντίδη, ξέρω τι κούπες σήκωνες κάθε χρόνο στα γενέθλια σου!

0

6 Μαΐου 2000. Ένας νεαρός, υψηλόσωμος γκαρντ, αγωνίζεται με τη φανέλα του Ηρακλή απέναντι στον Πανιώνιο, για τα πλέι-οφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του χάνει με 64-59 και η μέρα των γενεθλίων του κυλά με... στεναχώρια για τον 20χρονο άσο, ο οποίος τότε έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο μπάσκετ.

6 Μαΐου 2017. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Εκείνο το νεαρό παιδί από την Καστοριά έγραψε ιστορία, έγινε θρύλος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πιο λαμπερά και σπουδαία κεφάλαια του ελληνικού μπάσκετ!

Ο σπουδαίος Δημήτρης Διαμαντίδης, ο αγαπημένος «3D» των Ελλήνων φιλάθλων γιορτάζει σήμερα (6/5) τα 37α γενέθλιά του, τα πρώτα μετά την αποχώρησή του από τα παρκέ. Ο παλαίμαχος πλέον γκαρντ απολαμβάνει τις απλές και καθημερινές στιγμές μακριά από το μπάσκετ, όμως είναι δεδομένο πως λείπει αρκετά, τόσο από τον Παναθηναϊκό, όσο και συνολικά από την «πορτοκαλί θεά» της χώρας μας.

Με αφορμή τα γενέθλια του θρυλικού γκαρντ, το SDNA έκανε μία αναδρομή σε εκείνα τα παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης... γιορτάζοντας! Μεγάλες στιγμές, ιστορικές αναμετρήσεις, τρόπαια, πανηγυρισμοί, εικόνες που δε μπορούν και δε γίνεται να ξεχαστούν, από μία καριέρα γεμάτη λάμψη!

Τα πρώτα... επαγγελματικά γενέθλια

6 Μαΐου 2000

Είναι δεδομένο πως ο έφηβος Δημήτρης Διαμαντίδης πέρασε αρκετές φορές τα γενέθλιά του στα παρκέ, ωστόσο αυτό συνέβη για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο το 1999. Την μέρα που έκλεινε τα 20 χρόνια ζωής (6/5/2000), ο άσος από την Καστοριά αγωνίστηκε κόντρα στον Πανιώνιο, για την 8η αγωνιστική των πλέι-οφ του πρωταθλήματος. Σε εκείνο το παιχνίδι (που διεξήχθη στο πλαίσιο των αγώνων κατάταξης για τις θέσεις 5-8), ο Ηρακλής ηττήθηκε από τον Πανιώνιο με 64-59, τερματίζοντας τελικά στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ωστόσο, είχε ήδη αρχίσει να γράφεται η σπουδαία ιστορία του Δημήτρη Διαμαντίδη...

6 Μαΐου 2001

Σε μία από τις ελάχιστες... εξαιρέσεις της λίστας, ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν πάτησε παρκέ στα γενέθλιά του, με τον νεαρό τότε άσο να αγωνίζεται μία μέρα νωρίτερα, στις 5 Μαίου 2001, κόντρα στη Δάφνη για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για τον Ηρακλή (ήττα με 84-76), ο οποίος τελικά τερμάτισε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

6 Μαΐου 2002

Σε μία φανταστική σεζόν για τον Ηρακλή, ο Δημήτρης Διαμαντίδης βρέθηκε εκτός επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων την ημέρα των γενεθλίων του, ωστόσο ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τους ημιτελικούς του πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ. O «Γηραιός» ηττήθηκε τελικά με 2-0 από τον «Δικέφαλο», ωστόσο η χρονιά ήταν άκρως πετυχημένη, καθώς ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της 4ης θέσης της λίγκας.

6 Μαΐου 2003

Για ακόμα μία φορά τα γενέθλια του «3D» (που έκλεινε τα 23 χρόνια ζωής) δεν συνέπεσαν με κάποια αναμέτρηση, ωστόσο λίγο νωρίτερα, στις 3 Μάιου, ο Ηρακλής αντιμετώπισε το Περιστέρι με 69-58, για την 24η αγωνιστική της Α1. Ο Διαμαντίδης πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση (13 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), ωστόσο η σεζόν δεν κύλησε καλά για τον Ηρακλή, που έμεινε εκτός πλέι-οφ και στην 9η θέση του πρωταθλήματος.

6 Μάιου 2004

Το 2004 ήταν μία χρονιά-ορόσημο για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Έχοντας πλέον αρκετή... εμπειρία στις πλάτες του, ο 24χρονος -τότε- γκαρντ κέρδισε το βραβείο του MVP του πρωταθλήματος, οδηγώντας τον Ηρακλή στη 3η θέση μετά το 3-2 επί της ΑΕΚ στους μικρούς τελικούς. Ο γκαρντ από την Καστοριά ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τον βλέπει από... κοντά στη σειρά των ημιτελικών (όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ηρακλή με 2-1) και να τον καλεί το καλοκαίρι στην Αθήνα και στο «Τριφύλλι». Όσο για τα γενέθλιά του; Αυτά δε... γιορτάστηκαν στα παρκέ, ωστόσο είναι σίγουρο πως ο παλαίμαχος πλέον γκαρντ θα τα έχει σε... περίοπτη θέση στη καρδιά του, καθώς ήταν τα τελευταία του ως παίκτης του Ηρακλή, στον οποίο ανδρώθηκε μπασκετικά.

Οι «πράσινες» και ένδοξες μέρες

6 Μαΐου 2005

Τα 25α γενέθλια του Δημήτρη Διαμαντίδη τον βρήκαν στη μακρινή Μόσχα και στο πρώτο Final Four της καριέρα του! Έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο «3D» ήταν ένας από τους... καταλύτες στη πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Μάλιστα, ο ημιτελικός απέναντι στη Μακάμπι διεξήχθη στις 6 Μαίου του 2005, ωστόσο η ομάδα του Ισραήλ δεν έκανε... δώρο στον Έλληνα γκαρντ και στο «Τριφύλλι», του οποίου επικράτησε με 91-82. Η συνέχεια βρήκε τον Παναθηναϊκό στην 3η θέση της Ευρώπης και στη κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, μετά το 3-1 επί της ΑΕΚ στους τελικούς.

6 Μαΐου 2006

Σε αντίθεση με την πρώτη του σεζόν στα «Πράσινα», ο Δημήτρης Διαμαντίδης δε πάτησε παρκέ την ημέρα των γενεθλίων του, με την πιο κοντινή αγωνιστική υποχρέωση να έρχεται μία μέρα αργότερα, στις 7 Μαίου 2006. Εκεί, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Πανιωνίου με 86-69 στο πρώτο παιχνίδι της Α' Φάσης των πλέι-οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, στον δρόμο για την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας γκαρντ ήταν για ακόμα μία φορά ο πολυτιμότερος παίκτης της λίγκας.

6 Μαΐου 2007

«Είναι το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά μου. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές, τον κόσμο, όλους. Είναι πολύ ευχάριστη στιγμή. Να είμαστε καλά και να ζήσουμε ανάλογες στιγμές». Τάδε έφη, ο εορτάζων Δημήτρης Διαμαντίδης, λίγο μετά την τεράστια νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (93-91), που έφερε το 4ο αστέρι στη φανέλα του Παναθηναϊκού!

Ο Έλληνας γκαρντ γιόρτασε τα γενέθλιά του σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, όπου η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφερε να υποτάξει την ρωσική «Αρκούδα» στο ΟΑΚΑ, φέρνοντας παράλληλα το 4ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο παλμαρέ του Παναθηναϊκού.

Σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι, ο «3D» σταμάτησε στους 15 πόντους και έδωσε το καλύτερο δώρο στους «πράσινους» φιλάθλους, που πανηγύρισαν έξαλλα την μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους. Το τέλος της χρονιάς βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει πετύχει ένα σπουδαίο Triple Crown, που έδωσε το... στίγμα για την κυριαρχία του «Τριφυλλιού» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

6 Μαΐου 2008

Η επόμενη σεζόν δεν έφερε τις ίδιες επιτυχίες για τον Παναθηναϊκό, ενώ και τα 28α γενέθλια του «Διαμαντιού» γιορτάστηκαν εκτός παρκέ. Στις 6 Μαίου του 2008 το «Τριφύλλι» δεν είχε κάποια αγωνιστική υποχρέωση, ωστόσο στις 5/5/2008 το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησε της Ολύμπιας Λάρισας με 78-58, για τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ. Φυσικά, το τέλος της σεζόν βρήκε τον Παναθηναϊκό στη κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, μετά το 3-2 επί του Ολυμπιακού στους τελικούς.

6 Μάιου 2009

O «3D» γιόρτασε για ακόμα μία φορά τα γενέθλιά του όντας στον θρόνο της Ευρώπης! Το 2009, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για 5η φορά στη κορυφή της Euroleague, επικρατώντας (στις 3 Μάιου) της ΤΣΣΚΑ με 73-71. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κυριάρχησε για ακόμα μία φορά στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και στα ελληνικά... δρώμενα, πετυχαίνοντας το δεύτερο Triple Crown σε διάστημα λίγων ετών. Φυσικά, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής πορείας του «Τριφυλλιού»,περνώντας την καλύτερη φάση της καριέρας του.

6 Μαΐου 2010

Η 6η Μαΐου του 2010 δεν περιλάμβανε αγωνιστική υποχρέωση για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον Παναθηναϊκό να έχει αποκλειστεί νωρίς από την Euroleague και να έχει ξεπεράσει με ευκολία το εμπόδιο του Πανιωνίου στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ της Α1. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον 30χρονο πλέον «3D» να κατακτά ακόμα ένα πρωτάθλημα με τους «Πράσινους», προσθέτοντας ακόμα έναν τίτλο στο πλούσιο ενεργητικό του.

6 Μαΐου 2011

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης συμπληρώνει 31 χρόνια ζωής φορώντας τη φανέλα με το «Τριφύλλι» στο Final Four της Βαρκελώνης. Κόντρα στη Σιένα, ο ηγέτης του Παναθηναϊκού μετρά 8 πόντους, 9 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα και παίζει καταλυτικό ρόλο στη «πράσινη» νίκη με 77-69, που έδωσε και το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Εκεί, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το 6ο της ευρωπαϊκό τρόπαιο, επικρατώντας της Μακάμπι με 78-70, με τον γκαρντ από την Καστορία να φτάνει για 3η φορά στη κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου!

6 Μαΐου 2012

Το αγωνιστικό καλεντάρι του Δημήτρη Διαμαντίδη ήταν... άδειο κατά την διάρκεια των 32ων γενεθλίων του, ωστόσο ο «3D» ετοιμαζόταν πυρετωδώς για ακόμα ένα Final Four. Στην Κωνσταντινούπολη, το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να κάνει το Back to Back, ωστόσο η ήττα από την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό (66-64) ήταν καταδικαστική για τις βλέψεις των «Πράσινων». Η χρονιά έκλεισε με τους «Πράσινους» να χάνουν με 3-2 από τον Ολυμπιακό στους τελικούς της Α1.

6 Μαΐου 2013

Όπως συνέβη και την προηγούμενη σεζόν, ο «3D» δεν πάτησε παρκέ στα 33α γενέθλιά του, με τον Παναθηναϊκό να μην έχει κάποια επίσημη υποχρέωση εκείνες τις μέρες. Η χρονιά στην Euroleague ολοκληρώθηκε στα πλέι-οφ μετά την ήττα με 3-2 από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, ωστόσο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Basket League, επικρατώντας με 3-0 του Ολυμπιακού στους τελικούς.

Το... σερί και το τέλος

6 Μαΐου 2014

Ο θρυλικός άσος συμπλήρωσε 34 χρόνια ζωής στο... αγαπημένο του ΟΑΚΑ, σε μία αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Πατρών, για την πρώτη αγωνιστική των πλέι-οφ της Basket League. Ο «3D»... γιόρτασε με 7 πόντους και 2 ασίστ τα γενέθλιά του, με τους «Πράσινους» να επικρατούν τελικά με 88-61.

​6 Μαΐου 2015

Ο «3D» γιόρτασε για ακόμα μία φορά τα γενέθλιά του στο παρκέ, αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά τον Πανελευσινιακό για την 25η αγωνιστική της Basket League. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δε χρειάστηκε να αγωνιστεί πολύ σε εκείνη την αναμέτρηση πετυχαίνοντας πέντε πόντους, αφήνοντας τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να... τελειώσουν την δουλειά.

Το 2016 ήταν η τελευταία χρονιά του Δημήτρη Διαμαντίδη στα παρκέ. Έχοντας ανακοινώσει την αποχώρησή του ήδη από τις πρώτες μέρες της περσινής σεζόν, ο «3D» διένυσε τις τελευταίες μέρες του ως παίκτης του Παναθηναϊκού στα πλέι-οφ της Basket League.

Μάλιστα, ο θρυλικός γκαρντ γιόρτασε τα γενέθλιά του στα παρκέ, στον δεύτερο ημιτελικό με τον Άρη, όπου οι έξι φορές Πρωταθλητές Ευρώπης επιβλήθηκαν της ομάδας της Θεσσαλονίκης με 74-60. Ο Διαμαντίδης μέτρησε 11 πόντους και 5 ριμπάουντ σε εκείνο το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε λίγο αργότερα στους τελικούς, όμως ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αντί επιλόγου, δείτε για ακόμα μία φορά το τρομερό ντοκιμαντέρ της Euroleague για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, με τίτλο «A Diamantidis is forever»:

Δημήτρη Διαμαντίδη, ξέρω τι κούπες σήκωνες κάθε χρόνο στα γενέθλια σου!