MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

«Είμαι τυχερός που ζω και κάνω αυτό που αγαπώ!»

0

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που καθορίζουν ολοκληρωτικά την ζωή σου. Στιγμές που τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή, γεγονότα που αλλάζουν τα πάντα σε δευτερόλεπτα και που διαμορφώνουν προσωπικότητες και χαρακτήρες. Μία απόφαση, μία ατυχία, ένα ατύχημα μπορούν να εμφανιστούν από εκεί που δεν το περιμένεις και να μεταμορφώσουν το «είναι» και το μέλλον ενός ανθρώπου σε... κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το παράδειγμα του Τζέισον Καντί είναι ένα από αυτά που μπορούν να σε αφήσουν με το στόμα ανοικτό και να αναλογιστείς το μέγεθος του δώρου που ονομάζεται «ζωή» αλλά και των θαυμάτων που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας. Ο Αυστραλός γκαρντ είδε τον θάνατο να τον πλησιάζει, βίωσε μία εμπειρία που θα λύγιζε τον οποιοδήποτε και λίγα χρόνια αργότερα είναι έτοιμος να οδηγήσει την Κύμη σε μία ιστορική παραμονή στην Stoiximan.gr Basket League!

Για να φτάσει μέχρι τα μέρη μας, ο Καντί πέρασε από πολλά στάδια: Το κυριότερο διαδραματίστηκε τον Ιουνίο του 2010. Έχοντας υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Gold Coast Blaze του ΝBL, ο νεαρός άσος είδε τα πάντα να αλλάζουν από του πουθενά.

Οδηγώντας στον επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο Μ7 του Σίδνει, ο Καντί είδε ένα τρέιλερ να φεύγει από το διπλανό του αμάξι. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη και το αυτοκίνητο του Αυστραλού κατέληξε διπλωμένο στη μέση στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

Φυσικά, όσοι είδαν το περιστατικό ανησύχησαν έντονα για την ζωή του 19χρονου τότε Καντί. Οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν γρήγορα στο περιστατικό, ωστόσο η εικόνα και η θέση του αυτοκινήτου έκαναν αδύνατο τον απεγκλωβισμό του Αυστραλού, που για καλή του τύχη είχε τις αισθήσεις του.

Ο Καντί έμεινε παγιδευμένος στο αμάξι για περίπου 90 λεπτά. Σε εκείνο το διάστημα, δε μπορούσε να κουνήσει τίποτα στο κορμί του, ενώ όσοι πάλευαν να τον βοηθήσουν έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, ο Αυστραλός βγήκε από το κατεστραμμένο αμάξι του, έχοντάς κυριολεκτικά διαλύσει την λεκάνη του.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό να σταματήσει την αθλητική πορεία του Τζέισον Καντί. Μετά από λίγους μήνες, ο νεαρός άσος ήταν πλέον απολύτως υγιής και, παρά το γεγονός πως έχασε μία βέβαιη κλήση στην Εθνική Αυστραλίας, έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στους Townsville Crocodiles, στις 17 Δεκεμβρίου του 2012. Ο απολογισμός του; 11 πόντοι σε 16 λεπτά.

Πέντε χρόνια μετά, ο Αυστραλός βρίσκεται στη Κύμη. Μετά από μερικές καλές σεζόν στο πρωτάθλημα της χώρας του και σε αυτό της Νέας Ζηλανδίας, ο Καντί αποφάσισε να κάνει το πρώτο του ευρωπαϊκό βήμα, έχοντας μπροστά του την πρόκληση της... παραμονής της Κύμης στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ.

Μιλώντας στο SDNA, ο 25χρονος άσος μιλά για την στιγμή που άλλαξε την ζωή του, αλλά και για το παιχνίδι του Σαββάτου (11/3) κόντρα στον Κολοσσό, όπου πέτυχε 23 πόντους σε 32:37" και οδήγησε την ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου σε μία πολύ σημαντική νίκη.

Το κυριότερο; Δίνει το δικό του μήνυμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι τυχερός που ζω και που κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Κάθε μέρα είναι σημαντική και ένα μεγάλο δώρο που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

«Παίξαμε πολύ καλά χθες (11/3). Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι απ΄όλες τις απόψεις, όμως ανταποκριθήκαμε εξαιρετικά. Ήμασταν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι, ακόμα και όταν δεν ήμασταν μπροστά στο σκορ. Πιέζαμε σωστά, κάναμε όσα έπρεπε και στο τέταρτο δεκάλεπτο κάναμε μερικά εξαιρετικά plays, τρέξαμε ένα μεγάλο σερί και καταφέραμε να φτάσουμε σε μία πολύ σημαντική νίκη», τόνισε αρχικά στο SDNA για τη νίκη επί του Κολοσσού ο Καντί, ο οποίος στη συνέχει απάντησε στο αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορεί να είναι κομβικό για την παραμονή της Κύμης στη Stoiximan.gr Basket League:

«Ναι, θεωρώ πως η χθεσινή νίκη ήταν πολύ σημαντική για την μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού, όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει κάτι. Πρέπει να κάνουμε ακόμα μερικές νίκες και αυτό θα κυνηγήσουμε στα επόμενα παιχνίδια».

Στα πρώτα τρία παιχνίδια του στην ομάδα της Εύβοιας, ο Καντί μετρά 15,3 πόντους με τρομερά ποσοστά (53,85% στα δίποντα, 47,06% στα τρίποντα και 80% στις βολές), δείχνοντας πως μπορεί να δώσει σπουδαίες λύσεις στο κομμάτι του σκοραρίσματος. Πως νιώθει όμως ο ίδιος γι'αυτό;

«Το απολαμβάνω! Είναι κάτι πολύ καλό για εμένα, που ακόμα προσαρμόζομαι στις ανάγκες της ομάδας και του πρωταθλήματος. Είναι θετικό για εμένα πως προέρχομαι από μία πολύ καλή σεζόν στο NBL και βρίσκομαι ήδη σε καλή κατάσταση. Εγώ θέλω να ολοκληρώσω δυνατά την χρονιά και ειλικρινά μέχρι στιγμής χαίρομαι πολύ την παρουσία μου στην Κύμη».

«Ο καλός μου φίλος Νιούλεϊ και η πρόταση από το... πουθενά»

Η ερώτηση ήταν απολύτως... εύλογη. Βλέποντας τους Αυστραλούς να κάνουν... απόβαση στο ελληνικό πρωτάθλημα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Τζέισον Καντί κλήθηκε να απαντήσει στο SDNA σχετικά με την... πηγή της πρότασης της Κύμης και την αιτία της απόφασης να αγωνιστεί στη Stoiximan.gr Basket League.

«Να σου πω την αλήθεια, η πρόταση της Κύμης ήρθε... από το πουθενά! Μετά το τελευταίο μας παιχνίδι στο NBL και την ήττα που μας άφησε οριστικά εκτός πλέι-οφ, είδα ένα μήνυμα στο μέιλ και άλλο ένα στο κινητό από τον καλό μου φίλο, τον Νιούλεϊ. Μίλησα με την Κύμη και μετά από 2-3 μέρες αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα. Σκέφτηκα πως θα ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για εμένα, κάτι το διαφορετικό, και ένιωσα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή και οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να κάνω το βήμα στο εξωτερικό».

Εκτός του Νιούλεϊ , και ο Νέιθαν Σόμπεϊ άφησε το NBL για την χώρα μας και τον ΠΑΟΚ. Τι σημαίνει αυτό για την φήμη του ελληνικού πρωταθλήματος στην χώρα της Ωκεανίας;

«Κοίταξε, το πρωτάθλημα της Αυστραλίας είναι μία πολύ καλή λίγκα, όμως σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται και το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι πολύ καλό για εμάς τους 3 που ήρθαμε σχεδόν μαζί στην Ελλάδα και ευελπιστώ να έχουμε όλοι μας μία πολύ καλή παρουσία μέχρι το τέλος της σεζόν. Η Ελλάδα σαν χώρα έχει να προσφέρει πολλά και το μπάσκετ βρίσκεται σε καλό level. Οι υποχρεώσεις μας στο NBL ολοκληρώθηκαν νωρίς και ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για εμένα αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά να αγωνιστούμε σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που έχει καλή φήμη στην πατρίδα μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καντί.

«Κάθε μέρα είναι ένα μεγάλο δώρο που πρέπει να αξιοποιήσουμε»

Φυσικά, η συζήτηση δε θα μπορούσε να μην περιστραφεί γύρω από το τρομακτικό ατύχημα του 2010, που άλλαξε την ζωή και τον τρόπο σκέψης του Τζέισον Καντί.

«Εκείνο το ατύχημα άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζω και το πως σκέφτομαι τα πάντα. Ήταν κάτι πολύ τρομακτικό, δύσκολα μπορείς να το περιγράψεις αν δε το έχεις ζήσει. Προφανώς, μετά από κάτι τέτοιο, μεταβάλλει τα πάντα μέσα σου. Μέσα από αυτή την εμπειρία, έμαθα πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Κάθε μέρα, είναι ένα μεγάλο δώρο που πρέπει να το αξιοποιούμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερός που είμαι ζωντανός και που κάνω καθημερινά αυτό που αγαπώ περισσότερο απ΄οτιδήποτε άλλο. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ξεπεράσω ό,τι έγινε και φυσικά βλέπω την ζωή με... άλλο μάτι».

Έχοντας ένα μεγάλο ψυχολογικό σοκ και μία σπασμένη λεκάνη, πολλοί θα νόμιζαν πως θα ήταν δύσκολο για τον Καντί να επανέλθει άμεσα στα παρκέ. Ωστόσο, η... αναμονή κράτησε μόνο 6 μήνες. Ποιοι ήταν οι παράγοντες που επέτρεψαν στον Αυστραλό να ξεπεράσει τόσο γρήγορα ένα γεγονός σαν αυτό;

«Κυρίως η θέλησή μου και η οικογένειά μου. Οι δύο γονείς μου ασχολήθηκαν όλη τους τη ζωή με το μπάσκετ, έπαιξαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πατέρας μου ήταν και προπονητής στην Εθνική Γυναικών. Οπότε, έχοντας μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον, μου ήταν τρομακτικά δύσκολο να μείνω εκτός μπάσκετ για μεγάλο διάστημα. Με το που έγινα απολύτως καλά, δούλεψα ασταμάτητα και πλέον είμαι χαρούμενος για την πορεία μου τα τελευταία χρόνια».

«Μεγάλο μου όνειρο η Εθνική»

Τσεκάροντας το βιογραφικό του Τζέισον Καντί, μπορεί κανείς να δει συμμετοχές τόσο με τις μικρές, όσο και με την «μεγάλη» ομάδα της Εθνικής Αυστραλίας. Με βάση την σπουδαία εμφάνιση των «Καγκουρό» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είναι οι «Boomers» το μεγάλο όνειρο του 25χρονου άσου;

«Ναι, σίγουρα. Η Εθνική αποτελεί πάντα το μεγάλο μου όνειρο και βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Πλέον, η Εθνική εντάσσεται στην Ομοσπονδία της Ασίας και θα δώσει εκεί τα προκριματικά της για όλες τις διοργανώσεις, οπότε σίγουρα σκέφτομαι πως θα ήταν να έχω την ευκαιρία μου. Πιστεύω πως το βάρος θα πέσει στους παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και στην Ευρώπη, οπότε στόχος μου είναι να γίνω ένα καλός role player που θα μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις. Ωστόσο, εγώ επικεντρώνομαι στο πως θα κάνω το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μου. Θα κάνω ό,τι κάνω και τώρα και θα δουλεύω. Από εκεί και πέρα, ο,τι καλύτερο έρθει θα είναι καλοδεχούμενο, ειδικά μία κλήση από τους "Boomers"».

«Είμαι τυχερός που ζω και κάνω αυτό που αγαπώ!»