MENU

Διαβάζεις το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ και σε πιάνει ίλιγγος. Σαράντα εκατομμύρια και κάτι. Κι ο Παναθηναϊκός έχει δέκα, θα πείτε. Πώς να τα βάλει μαζί της; 

Γυρίζεις κανάλι. Μπάτζετ άνω των 450.000 ευρώ ο ΠΑΟΚ στο βόλεϊ. Με το ζόρι 160.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός. Πώς τα έβαλε μαζί του; Πώς τον κέρδισε τρεις φορές στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια; 

Το κοντράστ μέσα σε λίγη ώρα επιβεβαιώνει πως τα μπάτζετ μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία αλλά δεν αποφασίζουν πάντα το αποτέλεσμα. Πολλές φορές το βάρος που σηκώνουν στην πλάτη τους ακόμα και επαγγελματίες αθλητές είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι λίγες οι φορές που περνάνε κάτω από τον πήχη.

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός δεν υπολείπεται μόνο σε μπάτζετ πλέον. Ίσως ξεχνάνε πολλοί ότι το 2012, ο Παναθηναϊκός στην Πόλη βρήκε απέναντι του μια ΤΣΣΚΑ με τρεις φορές μεγαλύτερο μπάτζετ. Την είχε 39 λεπτά στο καναβάτσο και χρειάστηκαν ένα απίθανο καλάθι του Σβεντ και 2-3 σφυρίγματα στο τέλος για να υποταχθεί στην αρκούδα. Και τη μεθεπόμενη μέρα ο Ολυμπιακός με… 3,5 φορές μικρότερο μπάτζετ την βρήκε μπόσικη και την κοπάνησε. 

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός με μισό μπάτζετ από τη Μπαρτσελόνα την διέλυσε με μειονέκτημα έδρας και πήρε το έκτο του ευρωπαϊκό. Μήπως θυμάστε πόσα ευρωπαϊκά έχει χάσει τα τελευταία χρόνια η ΤΣΣΚΑ με μπάτζετ 40 εκατομμυρίων; 

Δεν έγινε και τίποτα που οι πράσινοι έχασαν από την ΤΣΣΚΑ. Αυτό ήταν και το φυσιολογικό να συμβεί. Το αφύσικο είναι ότι ο κόσμος δεν βλέπει ούτε καν πόσο έχει χαμηλώσει ο πήχης. Και νιώθει σαν να του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι. Γιατί; Ο Διαμαντίδης άλλωστε ήταν ξεκάθαρος όταν ξεκινούσε η σεζόν: «Πάμε για να περάσουμε στη δεύτερη φάση». Δεν κορόιδεψε κανείς… κανέναν. Αυτός είναι ο νέος Παναθηναϊκός. Μια ομάδα με χαμηλό ταβάνι που θα βλέπει τα φάιναλ φορ να περνούν. Το φετινό θα είναι το τρίτο κατά σειρά που οι πράσινοι δεν θα λάβουν μέρος. 

Μπορούν όμως τουλάχιστον να προσπαθήσουν. Διότι είναι πιθανό και ο Παναθηναϊκός να ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ στη σειρά των ημιτελικών του βόλεϊ, αλλά οι (ως χθες) άσημοι του Ανδρεόπουλου θα έχουν φτάσει στο απώγειο των δυνατοτήτων τους. Βλέπεις τον Πρωτοψάλτη, με ύψος 1.83 να καρφώνει πάνω από τους δίμετρους, να μπλοκάρει τον ανυπέρβλητο Γκόμεζ και να κερδίζει το ματς και αντιλαμβάνεσαι πολλά, ακόμα κι αν δεν είσαι ειδικός στο σπορ, για το πώς κερδίζουν οι καλύτερες ομάδες τους καλύτερους, ατομικά, αντιπάλους τους. 

Κι αυτός ο απίθανος «κοντός» μοιάζει σε κάθε του άλμα, με τον στίχο της… κατά σύμπτωση συνεπώνυμής του. Σαν ηφαίστειο που ξυπνά!

Και το συμβόλαιο του είναι… 2.100 ευρώ το μήνα! 

Επιστροφή στα του μπάσκετ: Πρωτίστως οι μπασκετμπολίστες του τριφυλλιού και δευτερευόντως ο Ιβάνοβιτς σίγουρα δεν έχουν φτάσει στο μάξιμουμ. Σίγουρα όχι όταν φτάνουν να χάνουν με διαφορά 30 πόντων στο ημίχρονο. Εντάξει, μπορεί να άλλαξε επίπεδο ο Παναθηναϊκός και να προκρίνεται στη διαφορά πόντων με την Άλμπα Βερολίνου, αλλά αυτό παραπάει…

ΥΓ. Θα πάει και τους Τούρκους στο φάιναλ φορ ο Ομπράντοβιτς; Τους Τούρκους που έχουν να δώσουν το παρών, με αστρονομικά μπάτζετ κάθε χρόνο, από το 2000 στη Θεσσαλονίκη; Όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου στις επαγγελματικές ομάδες, ακόμα και του ποδοσφαίρου, θα διαπιστώσεις ότι εκτός από τα μπάτζετ εκείνα που μετρούν (ίσως και περισσότερο) είναι η δουλειά, η νοοτροπία, η χημεία, η έμπνευση, οι επιλογές. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση το πρώτο, το οποίο το πιστοποιούν όλοι, τι άλλο έχει για να σταθεί στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο;

Φέρνουν τα μπάτζετ την ευτυχία;