MENU

Η φάση που έκρινε τον δεύτερο τελικό δεν θα συζητείται απλά για μέρες, αλλά για χρόνια. Ο καθένας την κρίνει από τη δική του οπτική, με την προσωπική του κρίση ή με τα προσωπικά του «πιστεύω». Ωστόσο στο μπάσκετ, όπως και στη ζωή, υπάρχουν τα facts. Τα γεγονότα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ιστορία έγραψε ότι ο Σπανούλης ευστόχησε, η σειρά γύρισε στο ΣΕΦ και όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, μόλις άρχισε… το τρίτο ημίχρονο.

Υπήρχαν βήματα πριν το σουτ του Βασίλη Σπανούλη; Κι αν υπήρχαν βήματα, που φαίνονται στην κάμερα, γιατί δεν δόθηκαν; Κανείς δεν είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει από τους ίδιους τους διαιτητές. Ούτε η ΚΕΔ, ούτε φυσικά ο αθλητικός δικαστής μπορούν να δώσουν απαντήσεις.

Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι διαιτητές του αγώνα παρακολουθώντας τη φάση σε replay. Κι όταν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος κι όχι για… ποδοσφαιρικό λάθος από τα συνηθισμένα που συμβαίνουν κάθε εβδομάδα, τότε δεν έχεις λόγο να μην αποδεχθείς πως υπάρχει λάθος. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, ο Ηλίας Κορομηλάς και ο Τάσος Μάνος είδαν τη φάση σε replay και εκτιμούν πως υπάρχουν βήματα στη φάση. Σύμφωνα με ασφαλείς και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η άποψη τους για τη φάση ήταν ότι «Έγιναν βήματα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δυστυχώς το είδαμε στην τηλεόραση κι όχι όσο ήμασταν στο παρκέ. Όπως συνέβη σχεδόν με όλους δηλαδή, όσους βρίσκονταν στο γήπεδο».

Γιατί δεν σφυρίχτηκε η παράβαση

Πώς ξέφυγε όμως, η φάση από την αντίληψή τους; Ειδικότερα οι δύο πρώτοι που είναι διαιτητές πολύ μεγάλης εμπειρίας και ικανότητας, δεν έδωσαν κανένα δικαίωμα στη διάρκεια του 40λεπτου και χωρίς καμία αμφιβολία τους έτυχε μια φάση που είναι βγαλμένη από τις πιο δύσκολες που μπορούν να συμβούν.

Ο Αναστόπουλος ήταν ο διαιτητής ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του τη συγκεκριμένη φάση, εστίασε την προσοχή του ψηλά κοιτώντας αν θα υπάρξει επαφή μεταξύ Σπανούλη-Καλάθη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού μετακίνησε το σταθερό του πόδι, με τρόπο που κανείς στη ζωντανή ροή δεν αντιλήφθηκε, μοιραία δεν υπέπεσε ούτε στην αντίληψη του Αναστόπουλου. Τον διαιτητή μάλιστα που είχε στοχοποιηθεί από τον Ολυμπιακό ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν…

Συζητώντας μεταξύ τους οι διαιτητές πήραν θέση για τη φάση: «Υπάρχουν βήματα», ενώ αντίθετα για την προηγούμενη κίνηση του Διαμαντίδη, στην οποία ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται για επιθετικό φάουλ, έλεγαν πως δεν στοιχειοθετείται επιθετικό φάουλ από την επαφή που είχε ο κάπτεν του Παναθηναϊκού με τον Χάντερ.

Το λάθος είναι λάθος, αλλά αν μη τι άλλο αποτελεί ανδρική ενέργεια η παραδοχή του. Κι όταν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη, οι όποιες δεύτερες σκέψεις πάνε περίπατο.

Η επίσκεψη στα αποδυτήρια και ο διάλογος με τους διαιτητές

Από τον τρόπο άλλωστε, που υποδέχθηκαν σε πρώτο βαθμό το λάθος στον Παναθηναϊκό ήταν φανερό πως και εκείνοι κατανόησαν παρ’ όλο που το λάθος ήταν καθοριστικό, ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία πρόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής του τριφυλλιού βρέθηκαν σύσσωμοι στα αποδυτήρια των διαιτητών και είχαν μια κουβέντα σε πολύ καλό επίπεδο και εξέφρασαν παράπονα με πρέποντα τόνο και ύφος στους τρεις διαιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Τάκης Μπαλτάκος και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζήτησαν άδεια να μπουν στα αποδυτήρια των διαιτητών. Το αίτημα έγινε δεκτό κι εκεί οι Γιαννακόπουλοι ρώτησαν για ποιο λόγο δε μπορεί να κατατεθεί ένσταση. Ο Αναστόπουλος εξήγησε ότι το Φύλλο Αγώνα είχε κλείσει, αλλά είχαν το δικαίωμα να το πράξουν το πρωί της Δευτέρας στον ΕΣΑΚΕ με υπόμνημα, κάτι που τελικά έμεινε σαν σκέψη από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι Γιαννακόπουλοι ρώτησαν τον Αναστόπουλο γιατί δεν έδωσε τα βήματα του Σπανούλη, ο διεθνής διαιτητής απάντησε ότι εκείνη τη στιγμή δεν είδε βήματα και κάπου εκεί η συζήτηση τελείωσε και το επιτελείο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποχώρησε.

Αν μη τι άλλο, οι φετινοί τελικοί δεν μοιάζουν με το παρελθόν, είτε αυτό αφορά την συμπεριφορά του κόσμου, είτε των παραγόντων. Ακόμα και οι διαιτησίες με εξαίρεση την τελευταία πολύ δύσκολη, αλλά καθοριστική φάση, είναι με διαφορά οι καλύτερες των τελευταίων ετών.

Αντρίκεια παραδοχή των διαιτητών: «Ήταν βήματα αλλά»…