MENU

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ πως «σε όποια κατάσταση και εάν βρίσκονται οι δύο ομάδες, όσες απουσίες και εάν έχουν, οι αγώνες ΠΑΟΚ – Άρη είναι πάντα ντέρμπι».Είναι αλήθεια ότι για τον ΠΑΟΚ άλλαξαν τα δεδομένα, μετά τον τραυματισμό του Κώστα Κακαρούδη και την αποχώρηση του Τζέι Αρ Μπρέμερ, ενώ ο Κώστας Χαραλαμπίδης παραμένει εκτός. Θα είναι ένα δύσκολο ματς για τον ΠΑΟΚ, καθώς αγωνίζεται με τρεις απουσίες βασικών στελεχών και επιπλέον παίζει στην έδρα του αντιπάλου του, αλλά όπως προανέφερα τα ντέρμπι είναι πάντα απρόβλεπτα και ανοιχτά σε κάθε αποτέλεσμα».

Επίσης, ο πολύπειρος προπονητής ανέφερε: «Προσωπικά καλώ τον κόσμο να πάει στο γήπεδο, γιατί θα γίνει ωραίο παιχνίδι, Θα γίνει ωραίο παιχνίδι και πραγματικό ντέρμπι γιατί και οι δυο ομάδες είναι πολύ καλά οργανωμένες από δύο πολύ άξιους προπονητές και διότι παρουσιάζουν πολύ καλό μπάσκετ με δεδομένο το έμψυχο υλικό που έχουν στην διάθεσή τους. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης γιατί οι συνθήκες και στις δύο ομάδες είναι δύσκολες και διότι το μπάσκετ της πόλης μετά από ένα διάστημα παλινδρόμησης φαίνεται να ισορροπεί. Μπορούν και οι δύο ομάδες να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος μίλησε και για τους προπονητές των ομάδων: «Για την αξία του Σούλη Μαρκόπουλου νομίζω ότι «μιλάει» η μακρόχρονη διαδρομή του στους πάγκους, ενώ ο Δημήτρης Πρίφτης είναι από τους ταλαντούχους προπονητές. Θεωρώ ότι και οι δύο συμπεριλαμβάνονται μέσα στους 4-5 κορυφαίους Έλληνες σύγχρονους κόουτς. Το καλό που έκανε η κρίση στον χώρο του μπάσκετ είναι ότι οι ομάδες, και ειδικά οι κορυφαίες (βλ. Ολυμπιακός στους Γιώργο Μπαρτζώκα, Γιάννη Σφαιρόπουλο και Παναθηναϊκός στον Αργύρη Πεδουλάκη), αυτή την περίοδο έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες και εμπιστοσύνη στους Έλληνες προπονητές, που πάντα ήταν πολύ καλοί και καταρτισμένοι, αλλά δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με σήμερα στο παρελθόν». 

Ποια είναι η διαφορά, όμως, των αντιπάλων:  «Ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερη εμπειρία και το πλεονέκτημα ότι ο προπονητής του είναι στην ομάδα για έκτη συνεχή αγωνιστική χρονιά. Έχει μεγαλύτερη ισορροπία γι’ αυτό και κατορθώνει να νικά αγώνες με ανατροπή στο τέλος. Ο Άρης προσπαθεί να καθιερωθεί σε δύσκολες συνθήκες και ακριβώς επειδή πρόκειται για πιο νέα προσπάθεια χρειάζεται λίγη παραπάνω πίστωση χρόνου».

Για το θα είναι το «κλειδί» της αναμέτρησης, είπε: «Ως προπονητής προσπαθούσα πάντα να παρουσιάζω καινούργια πράγματα σε ντέρμπι. Επιδίωκα να εκπλήξω τον αντίπαλο. Νομίζω ότι το ίδιο θα προσπαθήσουν να κάνουν οι δύο προπονητές στο ντέρμπι που έχουν μπροστά τους».

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος έχει ζήσει ντέρμπι και από τις δύο πλευρές. Ποια θυμάται περισσότερο; «Ως παίκτης του Άρη το πρώτο ντέρμπι που είχα αγωνιστεί κόντρα στον ΠΑΟΚ και στο οποίο ηττηθήκαμε αν και ήμασταν φαβορί. Πιο έντονα, ωστόσο, έζησα τα ντέρμπι ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Είχαμε ένα πολύ νεανικό ρόστερ με μοναδικούς έμπειρους παίκτες τους Μάνθο Κατσούλη, Γιάννη Πολίτη και πολλά νέα ταλαντούχα παιδιά. Αυτό το νεανικό ρόστερ, ωστόσο, κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ και να πετύχει σημαντικές νίκες επί του Άρη, που τότε είχε σαφώς πιο έμπειρους αθλητές».

Στην ιστορία έχει μείνει η επιβλητική νίκη του «Δικέφαλου» επί των «κίτρινων» με 96-69 στις 20 Νοεμβρίου 1982 στο κλειστό γήπεδο της Λάρισας, Αλκαζάρ, λόγω τιμωρίας του ΠΑΟΚ. Τότε ο ΠΑΟΚ με την άμυνα έμπνευσης του Θόδωρου Ροδόπουλου «diamond  and one zone» - τέσσερις ζώνη σε σχηματισμό ρόμβου και ένας μαν του μαν – είχε εξουδετερώσει τον Νίκο Γκάλη – τον οποίο μάρκαρε ο Δημήτρης Καλπάκης – και είχε πετύχει μια από τις πιο ευρείες νίκες στην ιστορία των ντέρμπι μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ: «Τότε όλη η Θεσσαλονίκη… ζούσε για το Άρης – ΠΑΟΚ», θυμάται ο Ροδόπουλος. «Εμείς στις ομάδες προετοιμαζόμασταν για το ντέρμπι ένα μήνα πριν, έστω και εάν δεν το ομολογούσαμε, γιατί γνωρίζαμε την σημασία που θα έχει η νίκη για τον κόσμο της ομάδας μας. Εάν έχανες σε ντέρμπι, έπρεπε να «κρυφτείς» για λίγο διάστημα. Ήταν θέμα… ζωής και θανάτου η νίκη σε Άρης – ΠΑΟΚ».

Ροδόπουλος: «Ηταν θέμα... ζωής και θανάτου»