MENU

Με τον Δημήτρη Σταμάτη να... κόβει και να ράβει στην επίθεση, η Εθνική ξεκίνησε αρκετά δυναμικά και έδειξε θέληση να τρέξει το γήπεδο. Βέβαια, η «γαλανόλευκη» με τον Σταμάτη ηγέτη της είχε πολλές λύσεις και στο σετ παιχνίδι. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ (24-22) με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να δοκιμάζει από νωρίς πρόσωπα και σχήματα. 

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μπήκε στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου, έβαλε ένα δύσκολο λέι απ, χειροκροτήθηκε και όλα πήγαιναν... ρολόι για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μέχρι την ατυχία του Χαραλαμπόπουλου. Στα μισά της περιόδου ο νεαρός φόργουορντ πάτησε «άτσαλα» το δεξί του πόδι στο παρκέ και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο σφαδάζοντας από τους πόνους. Η ζημιά φάνηκε να είναι σοβαρή και άπαντες... πάγωσαν. Οι παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και το κοινό στα «Δύο Αοράκια» της Κρήτης κοιτούσαν συνεχώς πως την πλευρά του «Χαραλαμπό», ο οποίος έδειχνε να υποφέρει. Στα του αγώνα, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν αυτό το... πάγωμα και πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ, όμως δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Μάλιστα, πριν το τέλος του ημιχρόνου, η Εθνική πήρε και πάλι «κεφάλι» με τους Ντόρσεϊ και Παπαγιάννη να βρίσκουν λύσεις (40-36). 

Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου οι Αμερικανοί πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα 5 πόντων (51-56 στο 25'), όμως οι απαντήσεις της ελληνικής ομάδας ήταν άμεσες. Ο κόουτς Παπαθεοδώρου γύρισε άμυνα ζώνης, ο Σταμάτης ήταν... καυτός (20 πόντοι στο 26') και η κατάσταση άλλαξε και πάλι γρήγορα. Το τρίποντο του Γιώργου Τσαλμπούρη στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου έδωσε νέο προβάδισμα στους γηπεδούχους (61-58). 

Το ντέρμπι συνεχίστηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο για λίγα λεπτά, όμως με ένα... ξέσπασμα οι αθλητικοί παίκτες των ΗΠΑ βρήκαν λύσεις, κέρδισαν μονομαχίες και με επιμέρους 2-14 «ξέφυγαν» για πρώτη φορά (63-72). Συγκεκριμένα, οι Έλληνες διεθνείς έδειξαν να μην έχουν καθαρό μυαλό, έκαναν κακές επιλογές στην επίθεση και στην άμυνα δεν μπορούσαν να κοντράρουν τα δυνατά κορμιά των Αμερικανών. Λίγο η κούραση των Ελλήνων παικτών, λίγο οι περισσότερες επιλογές των αντιπάλων, το παιχνίδι φάνηκε πως είχε πάρει τον δρόμο του. Έτσι, οι ΗΠΑ έφτασαν στην νίκη (82-90), με τις ανησυχίες της Εθνικής Ομάδας να μην περιστρέφονται γύρω από την ήττα, αλλά να σχετίζονται με τον τραυματισμό του Χαραλαμπόπουλου. Με 29 πόντους τελείωσε το ματς ο Σταμάτης.Δεκάλεπτα: 24-22, 40-36, 61-58, 82-90Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 2, Λούντζης 5, Κώττας, Ντόρσεϊ 7, Μήτογλου 8, Μουράτος, Σκουλίδας 10, Τσαλμπούρης 5, Μπιλλής, Σταμάτης 29, Παπαγιάννης 10, Χαραλαμπόπουλος 6.ΗΠΑ (Μίλερ): Έβανς, Μπιμπς 3, Φέργκιουσον 6, Μπράνσον 15, Τρίερ 2, Τζάκσον 11, Τέιτουμ 5, Πικ 13, Γκιλς 12, Σουάνιγκαν 16, Ονουάκου 3, Βελς 4.

Ποια ήττα; Ο Βασίλης...