MENU

Απέχετε μόλις ένα «ρολάρισμα» του ποντικιού. Δείτε το, να, εδώ: λίγο μετά το τέλος αυτής της εισαγωγής, στέκει το λογότυπο του φετινού Ευρωμπάσκετ γυναικών που διεξάγεται στα γήπεδα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, το οποίο «φτιάχνει» ήδη κλίμα. Όμως, μόνο το λογότυπο δεν αρκεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο- δεν αρκεί.

Γιατί Ευρωμπάσκετ γυναικών στο οποίο συμμετέχει και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και υπάρχει μονάχα μια απλή αναφορά την αφίσα και τίποτα παραπάνω, θυμίζει έντονα φαγητό χωρίς αλάτι. 

Το sdna, λοιπόν- το οποίο φημίζεται για τις μαγειρικές του ικανότητες- φροντίζει να ρίξει ικανοποιητικές ποσότητες ηλεκτρονικού άλατος, κάνοντας μια παρουσίαση των κοριτσιών που στελεχώνουν την 12άδα που θα παίξει στην Οράντεα, αρχικώς, και εν συνεχεία… βλέπουμε. 

Βέβαια, σε μια δεύτερη ανάγνωση, αυτό το «κάνοντας μια παρουσίαση» είναι ελαφρώς ανακριβές, καθώς οι παίκτριές μας αυτοπαρουσιάζονται- στο περίπου: ζητήσαμε από την κάθε αθλήτρια να μας σκιαγραφήσει το πορτραίτο της συγκατοίκου της στην αποστολή, χωρίζοντάς το σε δυο σκέλη. 

Α) Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συμπαίκτριάς σου στο παρκέ; 

Β) Τι είναι αυτό που σ’ εκνευρίζει σ’ αυτήν εκτός γηπέδου; 

Για το τέλος, απαιτήσαμε εκλιπαρώντας τες να μας πουν δυο λόγια και για τον προπονητή της ομάδας μας, τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, κι αυτές ανταποκρίθηκαν με χαρά, αρνούμενες να μας καθυβρίσουν. 

Ιδού, λοιπόν, η Εθνική Ελλάδος γυναικών του 2015: 

1) Στέλλα Καλτσίδου: παρουσιάζει η Λολίτα Λύμουρα 

Η Λολίτα την εκθειάζει, λέγοντας: Τα κάνει όλα και συμφέρει. Θα τη δείτε να πασάρει, να σκοράρει με λέι απ, με σουτ ή με πλάτη στο καλάθι και να κερδίζει επιθετικά φάουλ, πράγμα το οποίο είναι η σπεσιαλιτέ της. Είναι η αρχηγός, η ηγέτης της ομάδας μας και όταν βρίσκεται στο παρκέ, με κάνει να νιώθω ασφάλεια.  

Και, σαν άλλος Βρούτος, την καρφώνει πισώπλατα: Επειδή λείπει πολλά χρόνια από την Ελλάδα, πρέπει να της αναλύω πρόσωπα και πράγματα που δεν γνωρίζει, αλλά ευτυχώς είναι πολύ ήσυχη και δεν ρωτάει. Δηλαδή το αντίθετο απ’ ότι κάνω εγώ. Κι ενώ είναι τόσο ήσυχη στην καθημερινότητα της, μόνο οι διαιτητές τη νευριάζουν. Α, ναι: και μην της μιλάτε όταν ξυπνάει, αν δεν έχει πιει καφέ πρώτα!

2) Λολίτα Λύμουρα: παρουσιάζει η Στέλλα Καλτσίδου

Η Στέλλα την εξυμνεί, για αρχή: Η Λολίτα είναι ένα ψηλό playmaker που ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι πολύ καλά! Έχει τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού και μπορεί να οργανώσει την ομάδα της στο γήπεδο άριστα! Μπορεί να γίνει απειλητική τόσο στο low-post, όπου συνήθως έχει πλεονέκτημα ύψους, όσο και στα pick’n’ roll από όπου είναι ικανή να δημιουργήσει φάσεις για τις συμπαίκτριες της αφού έχει πολύ καλή αίσθηση και timing της πασάς! 

Κι έπειτα αρπάζει το φτυάρι και…: Εδώ έχω να πω πολλά! Χαχαχα! Καταρχήν μιλάει εκνευριστικά γρήγορα, τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου! Και άντε, εκτός γηπέδου πες δεν πειράζει, εντός όμως υπάρχει ένα προβληματάκι όπως καταλαβαίνετε! Επίσης, εκτός γηπέδου, μιλάει ακατάπαυστα! Στο δωμάτιο ή που θα μιλάει ή που θα κοιμάται! Οπότε, κάποιες φορές εύχομαι να μου πει ότι θα κοιμηθεί! Ακόμα, τις ώρες που δεν κοιμάται και δεν μιλάει, στεγνώνει τα μαλλιά της, καθώς τόσο μαλλί που έχει το Λολιτάκι μας θέλει ώρες για να στεγνώσει! Οπότε ένας πονοκέφαλος από το πιστολάκι σε πιάνει!

Φυσικά, όμως, όλα αυτά δεν με ενοχλούν καθόλου και γελάμε πολύ, καθώς μην ξεχνάμε ότι με την Λουλού παίζουμε μαζί στην Εθνική πάνω από 10 χρόνια!!

3) Νατάσσα Γκοτζή: παρουσιάζει η Μαριέλλα Φασούλα 

Η Μαριέλλα ψάχνει ποτήρι να πιει νερό στ’ όνομά της, καθώς…: Όταν είναι η Νατάσσα στο παρκέ, κάνει την παρουσία της έντονη, καθοδηγώντας την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι μια πολύ οργανωτική πλέι-μέικερ με φοβερό σουτ και εκτός αυτού είναι πολύ ομαδική παίκτρια, που δημιουργεί ωραίες φάσεις για τις συμπαίκτριές της. Επίσης, χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί της στο δωμάτιο, καθώς είναι μια έμπειρη παίκτρια που θα μου δώσει χρήσιμες συμβουλές και θα με βοηθήσει σε πολλούς τομείς στη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού.

Κι έπειτα παίζει με τον πολύγλωσσο πόνο της: Το μόνο που μου τη «σπάει» είναι πως ποτέ δε θα μπορέσω να συνεννοηθώ με τρίτους τόσο καλά όσο η Νατάσσα! Είναι το google translate μας: μιλάει γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά. Τα ξέρει όλα! 

4) Μαριέλλα Φασούλα: παρουσιάζει η Νατάσσα Γκοτζή 

Η Νατάσσα υποκλίνεται, μιας και…: Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο παιδί, το «Βενιαμίν» μας, που έχει τεράστιο ταλέντο! Διαθέτει εξαιρετικά σωματικά προσόντα, όπως δύναμη και ύψος. Μπορεί να βοηθήσει την ομάδα και θα το κάνει στη γραμμή των ψηλών με τη δύναμη της, με το στήσιμο αποτελεσματικών σκριν, παίρνοντας ριμπάουντ και τελειώνοντας τις φάσεις (ένας τομέας στον οποίον είναι πολύ καλή!) Εύχομαι να παραμείνει προσγειωμένη και να δουλεύει σκληρά στην καριέρα της. Το μέλλον της ανήκει! 

Και τη «φθονεί», καθώς θυμίζουν Ντάλτον: Εκτός παρκέ αυτό που με κάνει έξαλλη και με βγάζει από τα ρούχα μου είναι ότι εγώ δε θα μπορέσω ποτέ να δω τα ποδαράκια μου να προεξέχουν απ’ το κρεβάτι όπως συμβαίνει με τη Μαριέλλα! Είναι το δωμάτιο με την πιο ψηλή και την πιο κοντή της ομάδας!

5) Αφροδίτη Κοσμά: παρουσιάζει η Κατερίνα Σωτηρίου

Η Κατερίνα της βγάζει το καπέλο που φόρεσε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αφού…: Η «Άφρο» μας είναι πάνω απ’ όλα καλή συμπαίκτρια. Βγάζει πάθος ειδικά στην άμυνα και δίνει ώθηση στην ομάδα. Ξέρει να διαβάζει καλά τις φάσεις με την εμπειρία της, έχει καλό σουτ από μακρινή απόσταση και το να κερδίζει επιθετικά φάουλ είναι «βούτυρο στο ψωμί της». Όμως ψάχνει απεγνωσμένα γι’ αέρα: Δεν αντέχω όταν δεν φτάνει που κουκουλώνεται για νάνι, και γίνεται συσκότιση μεσημέρι- βράδυ, κλείνει και τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει ίχνος αέρα. Αλλά έχω επιζήσει...

6) Κατερίνα Σωτηρίου: παρουσιάζει η Αφροδίτη Κοσμά 

Η Αφροδίτη την παραδέχεται, αναφέροντας πως…: Είναι μια πάρα πολύ καλή παίκτρια με μεγάλη εμπειρία, και το γεγονός πως αγωνίζεται σε δυο θέσεις της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα! «Βγάζει» πολλή ενέργεια για την ομάδα τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Με το πολύ καλό της σουτ και τα «κρυφά» κοψίματά της, είναι σίγουρο πως θα προσφέρει πολλές λύσεις στην επίθεση! Αμυντικά, λόγω της εξυπνάδας της, προσφέρει πολλές αλληλοκαλύψεις! 

Και μετά παίρνει το αίμα- και τον αέρα- της πίσω: Αρχικά να αναφέρω πως με την Σωτηρίου μας δένει μια φιλία ετών (γνωριζόμαστε από το 1997) και για άλλη μια φορά καλούμαστε να συγκατοικήσουμε… Οπότε αυτό που εξακολουθεί να με κάνει έξαλλη είναι ότι δε μ’ αφήνει ν’ ακούσω τη μουσική που θέλω πριν τα παιχνίδια, συν το γεγονός πως όταν εγώ κλείνω τις κουρτίνες και τα παράθυρα εκείνη πάει και τ’ ανοίγει!

7) Όλγα Χατζηνικολάου: παρουσιάζει η Πελαγία Παπαμιχαήλ

Η Πελαγία την αποθεώνει και στις δυο πλευρές του παρκέ, μιας και… : Θα κάνω την πρωτοτυπία να μην αναφερθώ στ' αμυντικά καθήκοντα της συγκάτοικου μου: είναι γνωστό τοις πάσι ότι μπορεί να αναλάβει την καλύτερη παίχτρια της αντίπαλης ομάδας και να την «σβήσει». Και στην επίθεση, όμως, στο 1 εναντίον 1 είναι… εγγύηση! Αλλά θέλω να πω και κάτι που πιστεύω πως είναι πιο σημαντικό: διαθέτει πρωτοφανή ηρεμία στα δύσκολα. Έχει την μπάλα στα χέρια και εμπνέει εμπιστοσύνη ότι την κρίσιμη στιγμή θα πάρει την κατάλληλη απόφαση για την ομάδα! 

Αλλά μετά σκέφτεται αν ο στραγγαλισμός από πρόθεση συνεπάγεται ισόβια: Όσο για το δωμάτιο… Κάθε φορά που με παίρνει ο ύπνος πριν από εκείνη (στο 90% των περιπτώσεων δηλαδή!), με ξυπνάει με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά γιατί βαριέται. Είτε θα μου πετάει πράγματα είτε θα δυναμώνει τον ήχο από το «Μπρούσκο» που βλέπει φανατικά, είτε θα με τσιμπάει! Επίσης, εκεί που καθόμαστε ήρεμα και ωραία, θα σηκωθεί ξαφνικά να μαζέψει όλα τα σκουπιδάκια που μπορεί να έχει το δωμάτιο, τα άδεια ποτήρια καφέ και γενικά οτιδήποτε χαλάει την τάξη και την καθαριότητα! Δε θα μπορούσα να πω ότι μου τη «σπάει» πραγματικά- είναι χοντρό! Είναι διασκεδαστική η συμβίωση μας και βοηθάει στην… ψυχολογική ξεκούραση από το φορτωμένο πρόγραμμά μας! Απολαμβάνω κάθε στιγμή στο δωμάτιο!

8) Πελαγία Παπαμιχαήλ: παρουσιάζει η Όλγα Χατζηνικολάου 

Η Όλγα την ανεβάζει στον 7ο ουρανό, αναφέροντας πως…: Αρχικά να πω ότι η συγκάτοικος μου είναι η καλύτερη… Εκτός αυτού, όμως, μέσα στο γήπεδο είναι  μια ήρεμη δύναμη! Παλεύει με τα θηρία χωρίς να αφήνει να φαίνεται ότι υστερεί σε ύψος συγκριτικά με τ’ άλλα 5αρια, γιατί παλεύει σε κάθε φάση με πάθος και ψυχή! Όταν η «Πέλη» είναι στην καλή της μέρα μας δίνει τρομερή βοήθεια μέσα στη ρακέτα- που είναι ο τομέας που υστερούμε πολύ! Τα σουτάκια της από κοντινή απόσταση είναι… φωτιά και η εμπειρία της, σε συνδυασμό με την εξυπνάδα της στον τρόπο που αντιμετωπίζει κάθε φάση δίνει στην ομάδα σιγουριά! Θεωρώ ότι η άμυνα που θα κληθεί να παίξει απέναντι στις πολύ καλές ψηλές, θα είναι το κλειδί για την πορεία της ομάδας! Είναι πολύ γρήγορη για την θέση που παίζει και θα βοηθήσει τα μέγιστα στο γρήγορο μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε. 

Και μετά την προσγειώνει στη (σκυλίσια) γη: Μέσα στο δωμάτιο μου δημιουργεί πολλά προβλήματα.. Αναγκάστηκα να συγκατοικήσω μαζί της γιατί δεν την ήθελε καμία άλλη! Είναι γκρινιάρα και θέλει όλη την ώρα να μιλάει! Τρώει ό,τι βρει μπροστά της και θέλει κάθε βραδύ να μιλάει στο Skype με τον σκύλο της, γιατί της λείπει αφάνταστα! Αν εξαιρέσουμε αυτά, είναι αξιολάτρευτη και κάνει την κάθε μέρα της συγκατοίκησής μας αξέχαστη με το μοναδικό της χιούμορ και την αστείρευτη ενέργεια της!

9) Ελεάννα Χριστινάκη: παρουσιάζει η Αγγελική Νικολακοπούλου

Η Αγγελική φοράει το μανδύα του αγγέλου, στην αρχή: Η μικρή μας είναι γρήγορη και πολύ εκρηκτική! Τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο άριστα και παρά το γεγονός πως τις λείπουν εμπειρίες, έχει πρωτοφανές αγωνιστικό θράσος! 

Για να τον αντικαταστήσει μ’ αυτόν του ενδυματολογικού δαίμονα μετά: Στα αρνητικά μπορούν να συμπεριληφθούν λίγα πράγματα, τα οποία «διαγράφονται» λόγω του νεαρού της ηλικίας της! Ένα πράγμα, όμως, παραμένει ασυγχώρητο από την αρχή της προετοιμασίας: ο συνδυασμός μαύρων κ μπλε σκούρων (τόσο στα ρούχα όσο και στα παπούτσια). Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει επειγόντως! 

10)  Αγγελική Νικολακοπούλου: παρουσιάζει η Ελεάννα Χριστινάκη 

Η Ελεάννα τη λατρεύει αγωνιστικά, αφού…:  Η «Νικ» είναι ένας άσσος που πιέζει πολύ καλά την μπάλα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ταλέντο της κάθε παίκτριας και, φυσικά, να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την ομάδα! 

Όμως έχει μια αφίσα της στο δωμάτιο και της πετάει βελάκια, γιατί…: Είναι “Fashion Police” και συνέχεια παρατηρεί τους συνδυασμούς που κάνω στα ρούχα, γι’ αυτό και εκνευρίζεται όταν με βλέπει να φοράω μαύρο με μπλε! 

11) Ζωή Δημητράκου: παρουσιάζει η Άρτεμις Σπανού 

Η Άρτεμις παίρνει δυο βελόνες και της πλέκει το εγκώμιο, τονίζοντας πως…: Η Ζωή είναι για ένα 3αρι με τα όλα του! Είναι ψηλή, εκρηκτική, γρήγορη, σουτέρ, μία παίκτρια που μπορεί να ποστάρει. Γι’ αυτό και έχει επιτυχίες και με τις ομάδες της στο εξωτερικό που παίζει. Είναι «σκληρή» μέσα στο παρκέ και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο όσων προσπαθούν να τη μαρκάρουν. Το… έχει το πακέτο! 

Και δεν τις αφήνει (τις βελόνες) κάτω, παρά μόνο όταν η Ζωή είναι… κάτω: Να πω την αλήθεια, δεν έχει υπάρξει φορά που θα μπορούσα να πω ότι με νευρίασε η Ζωή ή ότι αυτό που έκανε με ενόχλησε. Είναι πολύ cool σαν άνθρωπος και γι’ αυτό ταιριάζουμε. Εύκολη στην συγκατοίκηση και αστεία όταν έχει κέφια! Χαχα! Άρα ας πούμε ότι με «ενοχλεί» όταν δεν είναι στα φόρτε της (πράγμα σπάνιο). 

12) Άρτεμις Σπανού: παρουσιάζει η Ζωή Δημητράκου 

Η Ζωή την επαινεί για τα εντός των τεσσάρων γραμμών, διότι…: Η Άρτεμις είναι από τα κυρίως όπλα μας στην επίθεση! Βοηθάει πολύ την ομάδα στο ποστάρισμα, αλλά και στο τρίποντο ως τεσσάρι. «Βγάζει» πολύ ενέργεια και πάθος. Όσο για την άμυνα, δίνει τεράστιες μάχες στο low post με πιο ψηλές αντιπάλους, αλλά δεν πτοείται με τίποτα! Είμαι πολύ ευγνώμων που μπορώ να την έχω συμπαίκτρια. Άλλωστε συνεννοούμαστε άψογα εντός και εκτός γηπέδου! 

Κι έπειτα ψάχνει, ξαναψάχνει, αλλά δε βρίσκει: Γι' αυτό είμαστε τα τελευταία χρόνια και συγκάτοικοι στην Εθνική. Προσπάθησα να βρω κάτι που ίσως να με ενοχλεί, αλλά δεν υπάρχει!

Και, κάπως έτσι, οι δώδεκα (ικανότατες στις ασίστ) παίκτριες δίνουν πάσα στον προπονητή τους: η ερώτηση ήταν «Πως θα χαρακτήριζες τον προπονητή σου με 1 έως 3 λέξεις;» και τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν, ξεπερνώντας μερικές φορές το όριο των 3 λέξεων, όμως μιας και με τη μυωπία διατηρούμε στενές σχέσεις, κάναμε τα στραβά μάτια. 

Κατά σειρά, λοιπόν, για τον προπονητή Τζώρτη Δικαιουλάκο είπαν πως είναι: 

1) Λολίτα Λύμουρα: Εργατικός, τελειομανής και δίκαιος- όπως λέει, άλλωστε, και τ’ όνομά του…

2) Αγγελική Νικολοπούλου: Υπομονετικός, διαβάζει καλά τον αντίπαλο και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. 

3) Άρτεμις Σπανού: Υπομονετικός, έξυπνος, τελειομανής.

4) Στέλλα Καλτσίδου: Θα τον χαρακτήριζα πολύ έξυπνο!

5) Αφροδίτη Κοσμά: Ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους προπονητές στο γυναικείο μπάσκετ! 

6) Πελαγία Παπαμιχαήλ: Σχολαστικός με τις λεπτομέρειες. 

7) Ελεάνα Χριστινάκη: Υπομονετικός, δάσκαλος, εύστροφος, καλός παιδαγωγός για εμάς τις μικρότερες. Μας γεμίζει σιγουριά!

8) Κατερίνα Σωτηρίου: Φιλόδοξος, εύστροφος, υπομονετικός! 

9) Όλγα Χατζηνικολάου: Εργατικός, ήρεμος και πανέξυπνος!

10) Μαριέλλα Φασούλα: Υπομονετικός, σχολαστικός, έξυπνος. 

11) Νατάσσα Γκοτζή: Ήρεμη δύναμη.

12) Ζωή Δημητράκου: Γνώστης του αθλήματος, επιβλητικός, υπομονετικός.

Σιγά- σιγά, λοιπόν, το λογότυπο του Ευρωμπάσετ αρχίζει να παραχωρεί τη θέση του σε γυναικεία σάρκα και μπασκετικά οστά: το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορεί να συμμετέχει σ’ έναν όμιλο- πορτοκαλί φωτιά, με την, 3η στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, Τουρκία και την- 5η το 2013- Λευκορωσία να προβάλουν ως τα μεγάλα φαβορί και την Ιταλία να καραδοκεί, μπορεί να έχει ν’ αντιμετωπίσει την σοβαρότατη απουσία λόγω τραυματισμού της (πρώτης σκόρερ και MVP της διοργάνωσης του 2009) Μάλτση, όμως όταν γίνει το πρώτο τζάμπολ, το λόγο θα έχει η πράξη και όχι η θεωρία. 

Άλλωστε, όταν το μπάσκετ αναμειγνύεται με γαλανόλευκο χρώμα, η απάντηση είναι μόνο μία: «Επίσημη Αγαπημένη». 

Και, μάλιστα, γένους θηλυκού. 

Επάνω τους, κορίτσια. 

Όσα λένε οι ...γυναίκες μεταξύ τους! (pics)