MENU

Το νέο καλεντάρι της FIBA έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι παίκτες να μπάινουν σε... πρώτο πλάνο. Η επιβάρυνση των αγώνων είναι δεδομένη και η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να ακούσει και να προστατέψει τους παίκτες, βοηθώντας παράλληλα το άθλημα να φτάσει στο μέγιστο των προοπτικών του.

Ειδικότερα, η απόφαση των διοικούντων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι να μειωθεί το μέγεθος της δουλειάς και της αγωνιστικής επιβάρυνσης για τους παίκτες που εκπροσωπούν τις πατρίδες τους στα μεγάλα τουρνουά. Με το παλιό σύστημα, πολλοί ήταν αυτοί που έπαιζαν όλο το χρόνο με τους συλλόγους τους και στη συνέχεια ήταν υποχρεωμένοι να αγωνιστούν με την Εθνική τους ομάδα, σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Από εδώ και πέρα, θα υπάρχει τουλάχιστον ένα άδειο καλοκαίρι κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς το ολυμπιακό τουρνουά αλλά και τα παγκόσμια και ηπειρωτικά πρωταθλήματα θα διεξάγονται σε διαφορετικό έτος στο ίδιο διάστημα (τέσσερα έτη).

Παράλληλα, η FIBA αποφάσισε να μειώσει τον χρόνο προετοιμασίας για τις διοργανώσεις της και υπολογίζει ότι με αυτό τον τρόπο, το «αγωνιστικό φορτίο» των παικτών μειώνεται σταδιακά σε παγκόσμια κλίμακα κατά 26%. Ουσιαστικά, η περίοδος της προετοιμασίας πριν από κάθε μεγάλο event (Παγκόσμιο, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ηπειρωτικά πρωταθλήματα) θα μειωθεί στις 28 μέρες, ενώ στο παλαιότερο σύστημα η αντίστοιχη διάρκεια ήταν πέντε εβδομάδες.

Στο διάστημα των προκριματικών αγώνων των μεγάλων τουρνουά (Νοέμβριος, Φεβρουάριος και Ιούνιος), οι παίκτες που καλούνται στις εθνικές τους ομάδες θα πρέπει να εντάσσονται στην αποστολή μόνο δύο μέρες πριν τους αγώνες, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως τα ρόστερ μπορούν να αλλάζουν σε κάθε αγώνα. Ουσιαστικά, η δουλειά και η ένταση θα μοιράζεται ανάμεσα στους παίκτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις δυνατότητές τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό φυσικά ευνοεί τους μικρότερους ηλικιακά παίκτες, οι οποίοι θα βλέπουν πιο... προσιτή την πόρτα της Εθνικής τους ομάδας, ενώ οι NBAers θα είναι εκτός στα δύο από τρία «παράθυρα» των προκριματικών. Έτσι, οι ευκαιρίες και οι επιλογές αυξάνονται, κάτι που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των παικτών αλλά και συνολικά του αθλήματος.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα διεξαγωγής του Eurobasket, η FIBA έχει δημιουργήσει ένα πιο... φιλικό περιβάλλον για τον παίκτη, καθώς πλέον θα υπάρχουν δύο επιπλέον ρεπό. Έτσι, οι εκπρόσωποι των κορυφαίων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου θα έχουν την ευκαιρία για περισσότερη ξεκούραση, με τους συνεχόμενους back to back αγώνες να μειώνονται.

Η FIBA υποστηρίζει και υπηρετεί το «Πρώτα οι Παίκτες» (pic)