MENU

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει βάλει στη φετινή σεζόν ένα εκπληκτικό νούμερο, χωρίς να καταφέρει πολλά. Οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί κολοσσοί που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ακολουθούν πολύ πιο κάτω και άπαντες είναι περίεργοι να δούνε τι θα συμβεί αν η επιλογή Άρνεσεν, βάλει τον ΠΑΟΚ σε μία σωστή ποδοσφαιρική προσέγγιση.

Οι Πόντιοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και ο Ιβάν Σαββίδης δεν θα μπορούσε να απέχει από τις καταβολές του. Είναι πεισματάρηδες και δεν ησυχάζει η ψυχή τους αν δεν πετύχουν αυτό που θέλουν. Αυτό που έχουν ως βασικό στόχο.

Ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και τρία χρόνια που ήρθε στον ΠΑΟΚ είναι ο βασικός επενδυτής του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι αυτός που έχει βάλει το χέρι βαθύτερα στη τσέπη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Τα αποτελέσματα αυτή την τριετία θα έπρεπε λογικά να τον είχαν απογοητεύσει. Αντιθέτως, αυτός όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε, αλλά έκανε την πιο εντυπωσιακή κίνηση της παρουσίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φέρνοντας σε αυτό τον πολύ Φρανκ Άρνεσεν τον οποίο όχι μόνο χρυσοπλήρωσε, αλλά του εγγυήθηκε και πολύ σοβαρό μπάτζετ.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο No 1 επενδυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή την στιγμή και είναι ξεκάθαρη η διάθεσή του να εκτοξεύσει τον ΠΑΟΚ στη κορυφή. Αυτό φωτογραφίζουν άλλωστε τα νούμερα, σε συνδυασμό με την εικόνα των άλλων μεγάλων ΠΑΕ.

Η φετινή χρήση είναι ενδεικτική για το πόσο έχει βάλει το χέρι στη τσέπη του ο Ιβάν Σαββίδης. Πέρυσι, το νούμερο ήταν σχετικά μικρό, αφού μόλις που ξεπερνούσε τα επτά εκατ. ευρώ.

Φέτος όμως δεν είχε ούτε πρόκριση στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα, ούτε παιχνίδια στο κύπελλο Ελλάδος, ούτε κάποια εμπορική συμφωνία που να άλλαζε κάπως τα δεδομένα.

Η αγωνιστική αποτυχία της ομάδας, ανάγκασε τον Ιβάν Σαββίδη να βάλει από την τσέπη του μέχρι σήμερα για την ρευστότητα της ΠΑΕ, 12εκατ. ευρώ, ενώ η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Σύμφωνα με σχετικά πρόχειρους υπολογισμούς, το νούμερο αυτό θα φτάσει μέχρι τα 14εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν σε άλλα 14εκατ. ευρώ που είναι τα έσοδα της ΠΑΕ συνολικά.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένας οργανισμός που στοιχίζει ετησίως αυτή τη στιγμή κοντά στα 28 εκατ. ευρώ, με το αγωνιστικό τμήμα να καλύπτει κοντά στο 80% των εξόδων.

Ουσιαστικά, προπονητές, πρώτη ομάδα, ακαδημίες, συμβόλαια, φόροι, ταξίδια και διάφορα άλλα έξοδα που δεν περνάνε καν από το μυαλό του μέσου οπαδού, ξεπερνάνε τα 20εκατ. ευρώ, νούμερο εντυπωσιακό και σε αντιδιαστολή με την εικόνα της ομάδας.

Φέτος, ήταν και η χρονιά που ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωσε και τα χρέη του ΠΑΟΚ. Τα σχεδόν 11εκατ. ευρώ που έδωσε στο κράτος, προστίθενται στα 14εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό που έβαλε από την τσέπη του ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ φτάνει στα 25εκατ. ευρώ.

Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της διάθεσης - επένδυσης του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, ας πάμε να αναλύσουμε τι έκαναν οι υπόλοιποι στη χρήση αυτή.

Ο Ολυμπιακός, στον προηγούμενο ισολογισμό του εμφανίζει κερδοφορία 7,83 εκατ. ευρώ, νούμερο που προφανώς θα ισχύσει και στη τρέχουσα μέσα από την παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τις αρκετές πωλήσεις που έκανε η Πειραϊκή ΠΑΕ.

Ο Παναθηναϊκός, σκόπευε στη κερδοφορία έτσι ώστε να καλύψει μέρος του ανοίγματός του, κάτι που εν τέλει δεν κατάφερε με το πράσινο ρεπορτάζ να ισχυρίζεται πως ήρθε ίσα βάρκα, ίσα πανιά.

Η ΑΕΚ, σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει χρηματοδότης, αφού προφανώς και έχουν βγει τα έξοδά της στη τρέχουσα σεζόν από τις συμφωνίες που τρέχουν, κάτι φυσιολογικό με δεδομένα τα συμβόλαιά της, αλλά και το γεγονός πως αγωνιζόταν στη Football League.

Εκεί που υπάρχει επένδυση, είναι στους μπασκετικούς αιώνιους. Ουσιαστικά μετά τον Ιβάν Σαββίδη αυτοί που έβαλαν βαθιά το χέρι στη τσέπη αλλά είναι πάρα πολύ μακριά από τον ομογενή ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, είναι οι Αφοί Αγγελόπουλοι που πλήρωσαν κοντά στα 9εκατ. ευρώ για να δουν τον Ολυμπιακό στον τελικό της Ευρωλίγκας και διεκδικητή με αβαντάζ έδρας για το πρωτάθλημα.

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου ακολουθεί, με επίσης σοβαρή επένδυση που κυμαίνεται κοντά στα 7εκατ. ευρώ για να διατηρήσει ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό.

Ο Ιβάν Σαββίδης ξοδεύει υπέρογκα ποσά για να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο, δεν απογοητεύεται από τις αποτυχίες και έχει ενδιαφέρον το τι θα συμβεί αν το πλάνο Άρνεσεν προχωρήσει με επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση, κι επειδή είναι εύκολο να θυμούνται όλοι τους μεγάλους προέδρους μόνο στις επιτυχίες, είναι σημαντικό να τονιστεί σε μια χρονιά κάθε άλλο παρά επιτυχημένη για τον ΠΑΟΚ, πως ο ιδιοκτήτης του αποτελεί τούτη τη στιγμή και πιθανότατα και την επόμενη σεζόν, τον βασικό αιμοδότη του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού.

Ιβάν Σαββίδης: ο Νο 1 επενδυτής του ελληνικού αθλητισμού!