MENU

Στις 18 Μαρτίου 2017 ο Θεόδωρος Νικολαΐδης χάνει την μάχη με τον θάνατο σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και νοσηλευόταν. Από εκείνη την ημέρα ο χώρος της αθλητικής δημοσιογραφίας γίνεται «φτωχότερος» για την απώλεια μιας προσωπικότητας που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για την στάση ζωής και το έργο που κράτησε.

Ξεκινώντας την καριέρα του από την «Αθλητική Ηχώ», ιδρυτής της εφημερίδας «Φως των Σπορ» και ένας από τους λιγοστούς γνήσιους εκδότες, ο Θόδωρος Νικολαΐδης κατάφερε από το 1955 να δημιουργήσει ένα φύλλο με σαφή «ερυθρόλευκο» χρωματισμό, διατηρώντας πάντως ακέραιες τις αρχές και τις θέσεις του.

Ενδεικτικό της απήχησης και του σεβασμού που ενέπνεε το γεγονός πως το «Φως των Σπορ» αγοραζόταν από οπαδούς τόσο του Ολυμπιακού που το χαρακτήριζαν μάλιστα «Ευαγγέλιο», όσο και των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ.

Για περισσότερα από 60 χρόνια η εφημερίδα ήταν από τις κορυφαίες σε κυκλοφορία και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διανέμεται, με τον Θόδωρο Νικολαΐδη να πρωταγωνιστεί και να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής «ταυτότητας».

To μήνυμα της εφημερίδας με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του «κυρίου Θόδωρου»:

«Περνούν αδυσώπητα οι μέρες. Λες και ήταν χθες που ακούγαμε την φωνή του από το τηλέφωνο με το περίφημο «νομίζω ότι» και τρέχαμε να διεκπεραιώσουμε την όποια εντολή του. Και όμως πέρασε ήδη ένας χρόνος από τον θάνατο του Θεόδωρου Νικολαΐδη.

Η οδύνη για την τεράστια απώλεια, η θλίψη για το δυσαναπλήρωτο κενό, η ευθύνη για τη συνέχεια ενός έργου ζωής που ξεκίνησε το 1955 μας έκαναν όλους εδώ στο 'ΦΩΣ' πιο δυνατούς και αποφασισμένους.

Φτάσαμε αισίως να πούμε αριθμός φύλλου 16.507 και προχωράμε. Όπως μας δίδαξε, όπως μας καθοδήγησε, όπως εμπνεύστηκε και οραματίστηκε ο ίδιος. Αλησμόνητος, σπουδαίος και μοναδικός.

Το ετήσιο μνημόσυνο γίνεται σήμερα το πρωί στις 10, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά (Πρυτανείου 1, Πλάκα).

Ένας χρόνος από την απώλεια του Θόδωρου Νικολαΐδη