MENU

Η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δώσει εντολή σε ένα συνεργείο να ανεβεί στον Υμηττό και να ρίξει την κεραία που είχε το Κανάλι 67, το οποίο ανήκε στον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων -και νυν βουλευτή- Βασίλη Λεβέντη. Μάλιστα, για να γίνει η δουλειά χωρίς ευτράπελα, το συνεργείο συνοδεύτηκε από μία διμοιρία των ΜΑΤ. Όπως είναι φυσικό, ο παρουσιαστής-ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού δεν το πήρε πολύ ψύχραιμα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε ένα από τα πιο επικά ξεσπάσματα που έχουμε δει στα χρονικά της παγκόσμιας τηλεόρασης.

Για όσους δεν το πρόλαβαν, το Κανάλι 67 ήταν η βάση του γνωστού πολιτικού, ο οποίος ήταν από τους πρώτους -αν όχι ο πρώτος- που έβγαζε γραμμές στον αέρα, για να συνομιλήσει με «αγανακτισμένους» πολίτες για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Μάλιστα, όσες φορές δεν συμφωνούσε μαζί τους, άρχιζε τις κατάρες και κατηγορούσε τον εκάστοτε τηλεθεατή για προβοκάτσια. Φανταστείτε κάτι σαν την εκπομπή του Τάκη Τσουκαλά, αλλά με πολιτικό περιεχόμενο. Εννοείται πως το να παίρνεις τηλέφωνο και να τσαντίζεις τον Λεβέντη, αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα χόμπι των ψαγμένων έφηβων της εποχής. Μιλάμε για έναν πολιτικό με μεγάλη ιστορία που, όπως υποστηρίζει, είχε συμμετάσχει στον αντιδικτατορικό αγώνα γράφοντας προκηρύξεις μέσω των οποίων καλούσε τον ελληνικό λαό να εξεγερθεί. Ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια κατέβηκε ως υποψήφιος για τη δημαρχεία του Πειραιά, το 1982. Έκτοτε, έχει φτιάξει ένα τεράστιο ιστορικό υποψηφιοτήτων σε κάθε είδους εκλογικές αναμετρήσεις.

Μια μέρα σαν τη σημερινή λοιπόν, η κυβέρνηση (Κωνσταντίνου) Μητσοτάκη αποφάσισε να κλείσει το κανάλι του Λεβέντη. Αξίζει να σημειωθεί, πως το πρόγραμμα του σταθμού περιλάμβανε κυρίως μουσικά βίντεο και την εκπομπή του. Αν και οι κυβερνώντες είχαν φροντίσει για την περιφρούρηση των ανθρώπων που θα έριχναν την κεραία, δεν υπολόγισαν τις κατάρες του Λεβέντη: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων βγήκε φορτωμένος και προχώρησε σε ένα καθαρτικό κρεσέντο ύβρεων, που θα έκαναν μέχρι και νταλικέρη τριαξονικού να κοκκινίσει. Εντάξει, μιλάμε για τον άνθρωπο που χάρισε στα ελληνικά τη λέξη «αρκουδέηδες» - καταλαβαίνετε. Οι περισσότεροι από εμάς θα είχαν αποσυρθεί έχοντας ως παράσημο τη συγκεκριμένη λέξη, όμως για τον Βασίλη Λεβέντη αυτό δεν ήταν αρκετό. Πήγε τη φάση ένα βήμα παραπέρα και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ευχήθηκε δημόσια σε κάποιον -και όλο του το σόι φυσικά- να πάθει καρκίνο. Ναι, όλοι εσείς που γράφετε σήμερα comments ευχόμενοι το ίδιο στον οποιοδήποτε, θα πρέπει να ευχαριστείτε τον Βασίλη Λεβέντη που σας έκανε από αρκουδέηδες, ανθρώπους. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τη θρυλική ατάκα «κλείνουν το Κανάλι 67, κλείνουν και τους τάφους τους» ή τη λέξη «μούργα»; Ο άνθρωπος ζωγράφισε εκείνη τη μέρα, έγινε ο Πικάσο της κατάρας.

Τελικά, το Κανάλι 67 έκλεισε, για να επιστρέψει ως Κανάλι 40 στο ίδιο μοτίβο, αλλά με λίγο πιο χαλαρές αντιδράσεις από τον Λεβένταρο. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Μητσοτάκης θα χάσει τις εκλογές -μάλλον κάποιες από τις κατάρες έπιασαν τόπο- και μετά από λίγα χρόνια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θα πουλήσει τη συχνότητα σε γνωστό ιδιοκτήτη καναλιών. Φυσικά, θα κρατήσει την εκπομπή του και θα συνεχίσει τον αγώνα με το κόμμα του. Τελικά, στις εκλογές του 2015 η Ένωση Κεντρώων θα καταφέρει -κανείς δεν ξέρει πώς- να μπει στη Βουλή και ο 65χρονος πολιτικός θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο, βέβαια, η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ετών, αλλά και οι επικές προβλέψεις που είχε κάνει στην εκπομπή του πριν από δύο δεκαετίες. Προβλέψεις οι οποίες βγήκαν, επειδή έλεγε τα αυτονόητα. Μπορεί πλέον να κατέχει «καρέκλα», όμως για εμάς θα είναι πάντα ο κάφρος της καρδιάς μας.

Πηγή: vice

Σαν σήμερα: κλείνει το κανάλι 67 και ο Βασίλης Λεβέντης γράφει ιστορία με τις κατάρες του (vid)