MENU

Ξέρεις το όνομά του, ίσως όχι στην ιστορία του... Ζει στα πλούτη. Έχει τα πάντα. Είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι ταλέντο, είναι τεχνική, είναι δουλειά, είναι προπόνηση. Είναι ένα υπέρλαμπρο προϊόν, είναι αυτός που θέλουν οι γυναίκες, οι άνδρες, οι προπονητές, οι διαφημιστές. Αυτός για τον οποίο ο ίδιος ο αξεπέραστος Τζορτζ Μπεστ έκανε το καλύτερο κοπλιμέντο που θα μπορούσε κάποιος στον Ρονάλνο. «Υπήρξαν πολλές φορές που κάποιος παίκτης συγκρίθηκε μαζί μου, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να πω πως ήταν κομπλιμέντο... για μένα!».

Σήμερα κλείνει τα 33. Άραγε τι ευχή θα κάνει σβήνοντας τα κεράκια στην τούρτα; Υπάρχουν άλλοι στόχοι για να κατακτήσει; Το ξέρει μόνο ο ίδιος. Αυτό που γνωρίζει όλος ο κόσμος που τον παρακολουθεί στην τηλεόραση, που διαβάζει για αυτόν στις αθλητικές εφημερίδες και στα κουτσομπολίστικα έντυπα, που μαθαίνει σχεδόν καθημερινά ό,τι του συμβαίνει από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως η ζωή του δεν ήταν πάντα λαμπερή... Οι δύσκολες στιγμές, όμως, δεν ήταν εμπόδια, αλλά τα εφόδια για να φτάσει στην κορυφή. Ο αλκοολικός πατέρας, ο ναρκομανής αδερφός, η καθαρίστρια μητέρα.

CR1 - Τα φτωχικά παιδικά χρόνια

Ο Κριστιάνο δεν πίνει. Για την ακρίβεια, σιχαίνεται το αλκοόλ. Επίσης, δεν καπνίζει. Είναι.. εθισμένος μόνο στο ποδόσφαιρο. Ανατρέχοντας στα δύσκολα παιδικά χρόνια του, που σημαδεύτηκαν από τον αλκοολικό πατέρα του, μπορεί κανείς να βρει την εξήγηση. Ο Ζοζέ Ντινίς Αβέιρο εργαζόταν ως κηπουρός. Τελείωνε τη δουλειά και αντί να γυρίσει στο σπίτι του, όπου τον περίμεναν η γυναίκα και τα παιδιά του, έπαιρνε σβάρνα τα μπαρ για να πιει. Ο μεγάλος αδερφός του, Ούγκο, εθίστηκε από νωρίς στα ναρκωτικά. Η μητέρα ήταν η κολόνα της οικογένειας. Δούλευε ως καθαρίστρια για να συντηρεί το σπίτι της. Και τώρα πια που ο γιος της είναι διάσημος, εκείνη απολαμβάνει όλες τις ανέσεις που ίσως ποτέ της δεν είχε φανταστεί.

Ο πατέρας του πέθανε πριν από έξι χρόνια εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που του προκάλεσε το ποτό. Ο Ούγκο προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματά του με τη βοήθεια του διάσημου αδερφού του, που είναι πάντα δίπλα του με κάθε τρόπο. Αυτός πλήρωσε το πανάκριβο κέντρο αποτοξίνωσης στη Λισσαβώνα, αυτός ήταν που ξενυχτούσε μιλώντας τον στον τηλέφωνο για να ξεχαστεί και να μην πάρει σβάρνα τους δρόμους ψάχνωντας τη δόση του. Ο Πορτογάλος έχει και δύο τρεις αδερφές, την Έλμα, την Κάτια και τη Λιλιάνα.

Ο μικρός Κριστιάνο, που ονομάστηκε Ρονάλντο εξαιτίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, δεν ήταν ούτε καλός μαθητής ούτε όμορφος. Ήταν, όμως, καλός στη μπάλα, αυτή που κλωτσούσε ακόμα και αργά τη νύχτα στους τοίχους του μικρού σπιτιού της οικογένειας στη Μαδέιρα προκαλώντας την αντίδραση των γειτόνων που ήθελαν να κοιμηθούν.

CR2 - Ο... κλαψιάρης Κριστιάνο

Θυμόμαστε όλοι το κλάμα που έριξε ο Πορτογάλος μετά το χαμένο τελικό του EURO 2004. Και όχι μόνο, τότε. Και πριν από μερικούς μήνες πάλι με κλάματα αντέδρασε όταν η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας κατακτούσε το ΕυρωπαΪκό Πρωτάθλημα στα γήπεδα της Γαλλίας. Πολλοί τον έχουν κοροϊδέψει για αυτές τις στιγμές... ευαισθησίας, αλλά ανθρώπινες δεν είναι; Η μητέρα του ήταν αυτή που αποκάλυψε ότι ο γιος της από μικρός είχε έφεση στο κλάμα! «Γυρνούσε από το σχολείο και εγώ του έλεγα να κάνει τα μαθήματά του. Κάθε φορά μου απαντούσε το ίδιο πράγμα, ότι δεν έχει τίποτα να διαβάσει. Του έφτιαχνα να φάει και εκείνος πηδούσε από το παράθυρο και έτρεχε έξω μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Καταλάβαινα ότι το έχει σκάσει όταν τον άκουγα να κλαίει κάθε φορά που έκανε πάσες στους συμπαίκτες του και εκείνοι δεν σκόραραν. Ο κόσμος τον φώναζε... "μωρό που κλαίει (cry-baby)" και "μικρή μέλισσα", διότι κανένας δεν μπορούσε να τον πιάσει».

Όταν ήταν 15 χρόνων χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Ήταν μονόδρομος, αλλιώς θα έπρεπε να ξεχάσει όλα τα όνειρα που έκανε για να γίνει μεγάλος και τρανός. Το πρόβλημα ήταν οι ταχυκαρδίες του, που δεν του επέτρεπαν να παίξει ποδόσφαιρο. «Οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ με προειδοποίησαν και υπέγραψα τα έγγραφα που ενέκριναν τη θεραπεία του. Υποβλήθηκε σε επέμβαση καυτηριασμού με λέιζερ. Ήταν στο χειρουργείο από το πρωί έως το απόγευμα. Ανησύχησα επειδή υπήρχε πιθανότητα να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο. Ο Κριστιάνο δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, επειδή δεν πήρε στα σοβαρά την κατάστασή του. Εγώ, όμως, τρόμαξα πολύ» έχει πει η μητέρα του Πορτογάλου, η οποία αποκάλυψε και αυτή την άγνωστη πτυχή της ζωής του.

CR3 - Mε καινούργια ρούχα στη Σπόρτινγκ

Ο πιτσιρικάς Κριστιάνο ήταν η ποδοσφαιρική ατραξιόν του νησιού. Eπαιζε πάντα με μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και ήταν πάντα ο καλύτερος. Στα οκτώ του, πήγε στην Αντορίνια, μια μικρή ερασιτεχνική ομάδα. Δυο χρόνια μετά, πήγε στη Νασιονάλ, τη μεγάλη ομάδα του νησιού και άρχισε να γίνεται γνωστός. Όταν ήταν 15 τον ζήτησε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Δεν πήρε καν άδεια από τον πατέρα του, είχε ήδη αντιληφθεί πως ήταν ένας μέθυσος που δεν νοιαζόταν και πολύ για τα παιδιά του. Η μητέρα του δεν ήθελε να τον αφήσει να πάει. Όταν η κυρία Ντολόρες πείστηκε, βγήκε άρον άρον στα μαγαζιά για να του πάρει μια καινούργια φόρμα. Δεν ήταν δυνατόν να πάει στην πρωτεύουσα με τη βρώμικη, με αυτή με τα μπαλώματα.

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, είχε κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, είχε πετύχει το πρώτο του γκολ κι είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων αγγλικών ομάδων. Ο Ζεράρ Ουγιέ είχε ζητήσει να τον αγοράσει η Λίβερπουλ, αλλά οι «κόκκινοι» αρνήθηκαν γιατί πίστευαν πως δεν άξιζε να... επενδύσουν σε έναν 16χρονο πριν τον δουν να ωριμάζει. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον είχε δοκιμάσει στην Αρσεναλ, το καλοκαίρι του 2003, αλλά δεν τον αγόρασε γιατί πίστευε πως, παρά το γεγονός ότι ήταν καλός, δεν είχε έφεση στο σκοράρισμα.

CR4 - «Κόκκινος διάβολος»

Στα εγκαίνια του γηπέδου «Ζοζέ Αλβαλάντε», η Σπόρτινγκ αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γκιγκς, ο Σκόουλς και οι άλλοι θρύλοι του αγγλικού συλλόγου έμειναν άναυδοι από το ταλέντο του κοκαλιάρη Ρονάλντο και άρχισαν να... μουρμουρίζουν τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον για να τον αποκτήσει.

Στην πρώτη του ημέρα στο «Ολντ Τράφορντ», ο Φέργκιουσον τον ρώτησε ποιο νούμερο ήθελε. Ζήτησε το 28, το ίδιο που φορούσε και στη Σπόρτινγκ. Ο σερ Αλεξ τού το αρνήθηκε. «Θα πάρεις το 7. Αυτό σου ταιριάζει» του είπε παραδίδοντάς του τη φανέλα του Μπέκαμ, ο οποίος μόλις είχε φύγει για τη Ρεάλ, του Μπεστ, του Λόου, του Καντονά.

Σύντομα γίνεται ο ηγέτης της Γιουνάιτεντ. Το καλοκαίρι του 2007 άρχισαν οι φήμες πως είχε συμφωνήσει με τη Ρεάλ. Τελικά, υπέγραψε νέο συμβόλαιο και έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στους «κόκκινους διαβόλους». Πέτυχε 42 γκολ, πήρε το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Παίρνει τη «Χρυσή Μπάλα», αυτός είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Παρά τους τραυματισμούς που ακολούθησαν ξαναπήρε το πρωτάθλημα και έφτασε καιν πάλι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

CR5 - «Βασιλιάς» του κόσμου

Στις 26 Ιουνίου 2009 η Ρεάλ ολοκλήρωσε το τεράστιο μεταγραφικό μπαμ, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που τον έκανε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» γεμίζει με 85.000 οπαδούς που θέλουν να τον αποθεώσουν κατά την επίσημη παρουσίασή του.

Στο ντεμπούτο κόντρα στη Λα Κορούνια σκοράρει το πρώτο γκολ, αλλά κάνει μια μέτρια πρώτη σεζόν, η οποία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση του Μανουέλ Πελεγρίνι και αρκετών ποδοσφαιριστών. Με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο, ο Ρονάλντο κατακτά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με 40 γκολ, ενώ σκοράρει άλλα 13 στις υπόλοιπες διοργανώσεις, ενώ την ίδια σεζόν (2010-2011) κερδίζει και τον πρώτο του τίτλο με τη Ρεάλ, το Κύπελλο Ισπανίας σκοράροντας το μοναδικό τέρμα του τελικού με τη Μπαρτσελόνα.

Το πρωτάθλημα μπαίνει στη συλλογή του, έρχεται και δεύτερο κύπελλο και το καλοκαίρι του 2012 και το ισπανικός Σούπερ Καπ. Τον Απρίλιο του 2014 ισοφαρίζει το απόλυτο ρεκόρ τερμάτων σε μία σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ρεκόρ το οποίο κατείχαν οι Ζοζέ Αλταφίνι την περίοδο 1962-1963 και ο Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα την περίοδο 2011-2012. Επίσης, έφτασε τα 49 γκολ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με τη Ρεάλ, ισοφαρίζοντας έτσι, το αντίστοιχο ρεκόρ του θρυλικού Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Τέσσερις «Χρυσές Μπάλες» θα έμπαιναν ακόμα στην συλλογή του επισφραγίζοντας την δικαίωση της προσπάθειάς του: έφτασε στην κορυφή. Συν τρία Τσάμπιονς Λιγκ συν το EURO με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.

CR6 - Ένας ευαίσθητος... αλαζόνας

Χρήματα από τον παχυλό μισθό του για να βοηθηθούν άρρωστα παιδιά, για να χτιστούν σχολεία στην Παλαιστίνη, δωρεά στην κυβέρνηση της Ινδονησίας για να δημιουργηθούν ξανά υποδομές μετά το καταστραφικό τσουνάμι. To 2009 το νοσοκομείο της Μαδέιρα έσωσε τη ζωή της μητέρας του, η οποία έπασχε από καρκίνο kai ο Ρονάλντο φρόντισε να κάνει μία δωρεά 100.000, προκειμένου να χτιστεί μονάδα που θα ασχολείται με τη θεραπεία της επάρατης νόσου. Πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε ως νικητής της λίστας Athletes Gone Good list στη δημοφιλή ιστοσελίδα DoSomething.org, για τις δωρεές που έχει κάνει σε αδύναμους ανθρώπους. Δώρισε 53,000 στερλίνες για την εγχείρηση μωρού δέκα μηνών καθώς και για τα έξοδα θεραπείας κοριτσιού εννέα χρονών που πάσχει από καρκίνο. «Ο πατέρας μου με δίδαξε πάντα να βοηθάω τους άλλους ανθρώπους, κι ότι ο Θεός σε ανταμείβει διπλά όταν προσφέρεις. Και πραγματικά αυτό συνέβη σε μένα».

CR7 - Παιδιά αγνώστου μητρός

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας ενημερώνω ότι πρόσφατα έγινα πατέρας σε ένα αγοράκι. Όπως συμφωνήσαμε με τη μητέρα του, η οποία προτιμά να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της, ο γιος μου θα βρίσκεται αποκλειστικά υπό τη δική μου κηδεμονία. Δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες επί του θέματος και ελπίζω όλοι να σεβαστείτε αυτή την επιθυμία μας». Έτσι ανακοίνωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τη γέννηση του γιου του, πριν από τέσσερα χρόνια. Φήμες λένε πως η μητέρα (εφήμερη σχέση του ποδοσφαιριστή ή παρένθετη μητέρα;) έλαβε το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για να μην αποκαλύψει ποτέ πια είναι.

Και φυσικά δεν θα διεκδικήσει οποιοδήποτε δικαίωμα που έχει σχέση με το παιδί. Ο Κριστιάνο τζούνιορ είναι η μεγάλη αδυναμία του Πορτογάλου. Όσες γυναίκες περάσουν από 'δω και πέρα από τη ζωή του, πρώτα θα πρέπει να αποδείξουν ότι αγαπούν το μικρό. Όταν άρχισε να καταλαβαίνει, ο μικρός άρχισε να ρωτά που είναι η μαμά του. «Λείπει σε ταξίδι» ήταν η απάντηση. Τώρα πια δεν ρωτά. Η αγάπη του μπαμπά είναι αρκετή.

Άλλα δύο παιδιά, δίδυμα, γεννήθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Η ανακοίνωση έγινε το περασμένο καλοκαίρι μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και υπάρχει και η Aλάνα Μαρτίνα, καρπός του έρωτά του με την Τζορτζίνα Ροντρίγκες. Το τέταρτο παιδί του... πολύτεκνου Κριστιάνο γεννήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

http://www.youtube.com/embed/h7slnGnGTeU?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/OmlUlFQD8_4?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/oaXfLbHNDJY?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/O0vIXKNejvo?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/X9tgWbDLOTc?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Kριστιάνο Ρονάλντο 33 Φεβρουαρίων! (pics, vids)