MENU

Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1850, δίχως να τον καλέσει κανένας ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου, με διοικητή αυτόν τον Πάρκερ, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Φοβερά πράγματα. Το σκηνικό. Ο βασιλιάς Όθων τακιμιάζει με τον τσάρο της Ρωσίας και δεν της βγαίνει της Αγγλίας να γίνει πρωθυπουργός το όργανό της, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Οπότε τι κάνει προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα γι αυτόν τον καριόλη Μαυροκορδάτο; Ο Πάρκερ βγαίνει από το παπόρι του, πηγαίνει στην αγγλική πρεσβεία και με τον πρέσβη επισκέπτονται τον υπουργό εξωτερικών. Και τελεσιγραφικά απαιτούν δύο απίθανα πράγματα, διαφορετικά ο αγγλικός στόλος θα μπλοκάρει το λιμάνι. Φοβερά πράγματα.

Πριν από τρία χρόνια κάποιοι φανατικοί χριστιανοί Έλληνες είχαν κάψει την κουζίνα του εβραιοπορτογάλου βρετανού υπήκοου Δαυίδ Πατσίφικο και ο Πάρκερ... θυμήθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθεί! Για την... κουζίνα, και για το οικόπεδο του Άγγλου ιστορικού Γεωργίου Φίνλεϋ που είχε απαλλοτριωθεί για να γίνει ο Βασιλικός Κήπος. Σαλτάρησε ο Λόντος, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και απέρριψε το τελεσίγραφο.

''Α, έτσι!...'' λέει ο Πάρκερ, που αυτό ακριβώς περίμενε! Διατάζει τον αποκλεισμό του Πειραιά!!! Η καταστροφή για την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας, λόγω ελλείψεως οδικού δικτύου, εξαρτάται από τη θάλασσα. Ο Άγγλος μπινές όχι μόνον απαγορεύει να πλησιάσει κάποιο καράβι, αλλά ενεργεί ως κανονικός πειρατής κουρσεύει το φορτίο του. Χωρίς υπερβολή, η Ελλάδα κινδυνεύει να τελειώσει από την πείνα.

Η κυβέρνηση ζητάει από τον Μακρυγιάννη να πολεμήσει τον Πάρκερ. “Είσαστε μαλάκες;... ” απορεί ο στρατηγός. “Έχω γνώση και φρόνηση, όσα ντουφέκια έχουμε εμείς, οι Άγγλοι έχουν περισσότερα κανόνια”.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και στις 19 Φεβρουαρίου η Ρωσία ζητάει από την Αγγλία να σπάσει τον αποκλεισμό. Τελικά, η Ελλάδα αποζημίωσε Φίνλεϋ και Πατσίφικο, ζητάει συγγνώμην(!) από την Αγγλία και ο Πάρκερ αποσύρεται. Η συνέχεια. Επειδή η Ελλάδα κινδύνευσε να καταρρεύσει οικονομικά, με πρόταση της Ρωσίας, η... καλή Αγγλία χάρισε τα τοκοχρεωλύσια του δανείου των 60 εκ. χρυσών δραχμών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ηδονικά ζούμε τις ανάγκες και τις αδυναμίες μας

Αγγλικός αποκλεισμός στο λιμάνι Πειραιά