MENU

Ήταν 10 Μαΐου του 2000, όταν ΑΕΚ και Ιωνικός αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με το ξεκάθαρο φαβορί να είναι οι «κιτρινόμαυροι», αλλά και οι Νικαιώτες δεν μόνο μη υπολογίσιμη δύναμη δεν ήταν, καθώς με τον Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο είχαν μια πολύ καλή ομάδα με παίκτες όπως οι Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Αφάς, Κομπαγιάσι, Μουτσοντρίγκο, Ζίζι Ρόμπερτς και φυσικά τον Γκρεγκ Μπρούστερ.

Η ΑΕΚ του αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη είχε τα ηνία της αναμέτρησης και στο 32' μετά από μια εκτέλεση φάουλ του Πέτκοφ και συνεχόμενες κόντρες, ο Ντέμης Νικολαΐδης πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας, ανοίγοντας το σκορ. Οι συμπαίκτες έπεσαν πάνω του ώστε να πανηγυρίσουν, αλλά εκείνος προσπαθούσε να εξηγήσει στον Γιώργο Δούρο που ήταν ο διαιτητής του τελικού ότι δεν πρέπει να μετρήσει το γκολ γιατί σκόραρε με το χέρι. 

Τελικά, όντως ο Αθηναίος ρέφερι δέχτηκε τα λεγόμενα του άσου της ΑΕΚ και ακύρωσε το γκολ με το παιχνίδι να συνεχίζεται κανονικά. Οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το τρόπαιο επικρατώντας με 3-0 και τον Ντέμη Νικολαΐδη να σκοράρει 5 λεπτά μετά την ακύρωση του γκολ με το χέρι. Ωστόσο, αυτός ο τίτλος περνά μέχρι σήμερα σε δεύτερη μοίρα, λόγω αυτής της ενέργειας του Νικολαΐδη που απέδειξε ότι αποτελούσε έναν επαγγελματία ερασιτέχνη, εραστή του ποδοσφαίρου των αξιών και του δικαίου που έμαθε να παίζει από μικρός.

Ήξερε πρώτα απ' όλα ο ίδιος ότι δεν θα μπορούσε να στιγματιστεί για όλη του την καριέρα γι' αυτό το γκολ και επιπλέον να επισκιαστεί η κατάκτηση ενός τίτλου της ΑΕΚ εξαιτίας του. Γνώριζαν όλοι, άλλωστε, ότι η «Ένωση» ήταν καλύτερη και θα μπορούσε να νικήσει με «κρυστάλλινο» τρόπο τον αξιόμαχο Ιωνικό εκείνης της εποχής.

Άλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλές διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και ενέργειες ποδοσφαιριστών έχουν επισκιάσει ένα αθλητικό γεγονός.

Σε μια μεγάλη συνέντευξή του το 2011 στη NOVA για την εκπομπή «Legend Stories», ο Ντέμης ρωτήθηκε για εκείνη την ενέργειά του και για το βραβείο FAIR PLAY, με την απάντησή του να είναι αφοπλιστική: «Ήταν μια δικαίωση, από πού να δικαιωθώ, από το ελληνικό πρωτάθλημα που παίζαμε; Δεν μπορώ να διανοηθώ να γίνει κάτι άλλο. Δηλαδή θα ήμουν αυτή τη στιγμή και θα είχα κερδίσει ένα Κύπελλο "κλέβοντας" τους παίκτες και την ομάδα του Ιωνικού;  Θα κοιμόμουν ήσυχος; Δεν γίνεται, δεν το συζητάω. Δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση».

Εκείνη η φάση ήταν στην πραγματικότητα, όλος ο χαρακτήρας του Ντέμη Νικολαΐδη.ΑΕΚ- Ιωνικός 3-0 (38' Νικολαϊδης, 77' Πέτκοφ, 83' Μαλαδένης)ΑΕΚ (Γιάννης Παθιακάκης): Ατματσίδης, Λάκης, Κασάπης, Δέλλας, Καψής, Ζήκος, Πέτκοφ, Τσίριτς (71' Καραγιάννης), Νικολαϊδης, Σ. Κωνσταντινίδης (82' Μαλαδένης), Καλιτζάκης (84' Σαβέβσκι).Ιωνικός (Όλεγκ Μπλαχίν): Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Παχατουρίδης (71' Γυριχίδης), Οφρυδόπουλος (76' Λεντέσμα), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσας, Αφάς, Κομπαγιάσι (58' Μουτσοντρίγκο), Δεληγιάννης, Μπρούστερ, Ρόμπερτς.Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Γιώργος Δούρος

Το «αυτονόητο» Fair Play του Ντέμη Νικολαΐδη (vids+pics)