MENU

Ήταν 28 Ιουνίου του 1997, στο Λας Βέγκας, στην κατά πολλούς «Πόλη της Αμαρτίας», ο Μάικ Τάισον και ο πρωταθλητής Έβαντερ Χόλιφιλντ διεκδικούσαν τον τίτλου του WBA! Στον 3ο γύρο του αγώνα, το «Τέρας του Μπρούκλιν» δάγκωσε το δεξί αφτί του Έβαντερ Χόλιφιλντ. Στη συνέχεια κι ενώ είχε δεχτεί την ειδοποίηση του διαιτητή, δαγκώνει και το άλλο αφτί του αντιπάλου του, αποβάλλεται και ο Χόλιφιλντ, στέφεται πάλι Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών.

«Tyson - Holyfield I»

Η κοινή ιστορία των δύο πυγμάχων δεν ξεκίνησε εκείνη τη μέρα. Οι απαρχές της εντοπίζονται τον Νοέμβριο του 1996, όταν ο Τάισον όντας πρωταθλητής κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο του απέναντι στον Χόλιφιλντ που ήταν ξεκάθαρο αουτσάιντερ, όντας μάλιστα 34 ετών! Μάλιστα, ύστερα από διετή απουσία, εκείνος θα ήταν ο τέταρτος αγώνας μετά την επιστροφή του.

Όσο για τον φοβερό και τρομερό Τάισον είχε και εκείνος να ξεπεράσει τα εμπόδια που αφορούσαν ως επι το πλείστον την προσωπική του ζωή, τον ταραχώδη γάμο του, τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, τις συγκρούσεις με τους προπονητές του, την καταδίκη σε φυλάκιση για 6 χρόνια για βιασμό 18χρονης κοπέλας (εξέτισε 3 χρόνια ποινής κι αφέθηκε υπό περιοριστικούς όρους).

Όλα αυτά, όμως, άνηκαν στο παρελθόν. Είχε αφιερωθεί στην πυγμαχία, ήταν φόβητρο για όλους, κέρδιζε τη μία ζώνη πρωταθλητή μετά την άλλη! Στις 9 Νοεμβρίου 1996 στο Λας Βέγκας, όλα τα φώτα ήταν στραμμένα σε εκείνη τη μάχη που εξέπληξε τους πάντες και βρήκε νικητή τον Χόλιφιλντ! Η δεύτερη μόλις ήττα του Τάισον! Ο διαιτητής της αναμέτρησης σταμάτησε τότε τον αγώνα στο γύρο υπ' αριθμόν 11 και έτσι ο Χόλφιλντ κατέκτησε για τρίτη φορά τον τίτλο βαρέων βαρών.

Εκείνη η ήττα για τον εγωκεντρικό «Kid Dynamite» ήταν τεράστιο πλήγμα στον εγωισμό του. Διψούσε για εκδίκηση. Προπονήθηκε όσο πιο σκληρά μπορούσε.

«Tyson - Holyfield II»

Στις 28 Ιουνίου του 1997 οι δύο μποξέρ μπήκαν και πάλι στο ριννγκ. Τον αγώνα είδαν εκατομμύρια άνθρωποι, οι αμοιβές των πυγμάχων έθεσαν παγκόσμια ρεκόρ που παρέμειναν μέχρι το 2007!

Οι πρώτοι δύο γύροι δεν επιφύλασσαν κάτι ιδιαίτερο. Παρά μια μάχη σώμα με σώμα δύο αθλητών στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Τάισον ήθελε πάση θυσία την νίκη, ο Χόλιφιλντ όμως προηγούταν στα σημεία μετά το τέλος του 2ου γύρου.

Στον 3ο γύρο ο Τάισον σηκώνεται και παίρνει θέση μάχης χωρίς να βάλει την ειδική μασέλα που προστατεύει τα δόντια από τα χτυπήματα. Σαράντα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του γύρου, που μέχρι τότε ήταν πολύ αμφίρροπος, λαμβάνει χώρα μια σοκαριστική σκηνή! Σε μια στιγμή που οι δύο πυγμάχοι αγκαλιάζονταν, για να αποφύγει ο ένας τα χτυπήματα του άλλου, ο Τάισον σκύβει και δαγκώνει το δεξί αφτί του αντιπάλου του, κόβει ένα κομμάτι και το φτύνει στο ρινγκ!

Μάλιστα, στη συνέχεια κι ενώ ο Χόλιφιλντ σφαδάζει από τον πόνο κι αιμορραγεί τον σπρώχνει πάνω στα σκοινιά του ρινγκ, πριν μεσολαβήσει ο διαιτητής και τους στείλει στις γωνίες τους.

Ο αγώνας διακόπτεται για μερικά λεπτά. Ο Τάισον φωνάζει ότι ο αντίπαλος προσποιείται, ότι το αίμα είναι από γροθιά στο πλαίσιο του αγώνα. Ο γίγαντας Χόλιφιλντ βράζει από θυμό γι αυτό που έχει συμβεί. Ο παρατηρητής συνιστά να διακοπεί εντελώς η μάχη, όμως κανένας τους δεν το ήθελε, κι έτσι κανονικά ξαναμπαίνουν στο ρινγκ!

Ο Τάισον έχει λάβει απλώς μια ποινή (-2 πόντων) και δεν έχει βάλει μυαλό. Το ξανακάνει, επιτίθεται ξανά, στο αριστερό αφτί αυτή τη φορά. Ο αγώνας διακόπτεται, ο Τάισον αποβάλλεται κι ακολουθεί σύρραξη.

Ο πληγωμένος Χόλιφιλντ καταφέρνει μετά από αυτή την εξέλιξη να διατηρήσει τα σκήπτρα του πρωταθλητή.

Ο Tάισον απολογήθηκε δημόσια δύο ημέρες αργότερα. Η τιμωρία του; Χάνει την επαγγελματική του άδεια και του επιβάλλεται πρόστιμο τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Οκτώβριο του 1998, κι ενώ είχε μεσολαβήσει ακόμα μια σκοτεινή περίοδος μηνύσεων, ξύλου εκτός ρινγκ κ.λ.π. παίρνει πίσω την άδεια. Το κακό παιδί του μποξ έκλεισε την καριέρα του το 2005, έχοντας βγάλει νοκ άουτ τον εαυτό του ακόμα περισσότερες φορές από ότι τους αντιπάλους του...

Μάικ Τάισον vs Έβαντερ Χόλιφιλντ: To πιο σοκαριστικό δάγκωμα στην ιστορία! (vids & pics)