MENU

Κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, εκεί διαδραματίστηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ελληνικού αθλητισμού.

Ήταν 22 Ιουνίου 1996, όταν ο πάντα χαμογελαστός γίγαντας,Νώντας Σαμαρτζίδης θα άφηνε την τελευταία του πνοή τόσο άδικα, σε ηλικία μόλις 31 χρόνων, κάνοντας αυτό που αγαπούσε και τον γέμιζε χαρά. Πνίγηκε την ώρα που πραγματοποιούσε ελεύθερη κατάδυση με φίλους. Θα αποχαιρετούσε τον ήλιο, προδομένος από το στοιχείο που λάτρευε σε όλη του τη ζωή, το νερό. Δύο μέτρα παλικάρι και χάθηκε έτσι...

Ο Σαμαρτζίδης υπήρξε για χρόνια το βαρόμετρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης και ξεχώριζε πάντα για το ήθος και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, για το δυνατό σουτ και την ταχύτητά του στο κολύμπι. Φόρεσε το σκουφάκι της εθνικής ομάδας 319 φορές, τις περισσότερες ως αρχηγός της.

Άρχισε από την κολύμβηση στον Άρη Θεσσαλονίκης κατακτώντας 5 πρωτιές στο ελεύθερο. Ταυτόχρονα έπαιζε και πόλο. Με τον Άρη έπαιξε στον τελικό κυπέλλου το 1985 χάνοντας από τον Εθνικό Πειραιά. Το 1986 πηγαίνει στον Εθνικό και κατακτά μαζί του δύο Πρωταθλήματα Ελλάδος και δύο Κύπελλα Ελλάδος. Ήταν διεθνής με την Εθνική Ελλάδας 319 φορές και υπήρξε αρχηγός της. Είχε συμμετάσχει με την εθνική σε δύο Ολυμπιάδες, σε δύο Φίνα Κάπ, σε τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε δύο παγκόσμια.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς στο βιβλίο του «Το Θεώρημα της Επτάδας» είχε γράψει ότι ο Σαμαρτζίδης, σε ένα φιλικό κόντρα στις ΗΠΑ κέρδισε το σπριντ από τον οκτάκις χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες Ματ Μπιόντι!

Ήταν παντρεμένος με την διεθνή υδατοσφαιρίστρια του Εθνικού Ντίνα Μαυρίδου μόλις επτά μήνες. Στην μνήμη του ο Εθνικός διοργανώνει κάθε χρόνο το διεθνές τουρνουά Σαμαρτζίδης Καπ. Την ημέρα της κηδείας του σε τουρνουά που διεξαγόταν στη Ρώμη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά οι θεατές χειροκροτούσαν για πέντε λεπτά.

Έχουν πει για τον Νώντα Σαμαρτζίδη:

- Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος Κ.Ο.Ε.): «Ο Νώντας Σαμαρτζίδης ήταν ένας μεγάλος αθλητής και μία σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης! Έχουν περάσει 19 χρόνια από το θάνατο του και όμως όσα προσέφερε στο χώρο μας θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας. Τον τιμούμε κάθε χρόνο, είναι υποχρέωσή μας, είναι ένας θρύλος για το πόλο, που δίνει πάντα το παράδειγμα. Ο αδικοχαμένος Νώντας Σαμαρτζίδης λείπει σε όλους μας, όμως πορευόμαστε με τη μνήμη του και αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη, μετά το θάνατο του πατέρα του Νώντα! Τον αποχαιρετήσαμε πριν μήνες με βαθιά λύπη, αλλά ξέροντας ότι πήγε να συναντήσει το γιο του, που τόσο αγαπούσε. Το «Σαμαρτζίδης Καπ», ελέω υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων, φέτος δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Η Κ.Ο.Ε. όμως, θα προσπαθήσει ώστε το διεθνές τουρνουά να συνεχίσει να γίνεται ολοένα και καλύτερο στο πέρασμα των χρόνων, αντάξιο της μεγάλης παρακαταθήκης που άφησε ο Νώντας στην ελληνική υδατοσφαίριση».

- Θοδωρής Βλάχος (ομοσπονδιακός προπονητής): «Ο Νώντας ζει! Ζει στις καρδιές και τις ψυχές μας, γράφει τη δική του ιστορία, όσο η μνήμη του παραμένει αθάνατη! Δε μπορούμε να πούμε πολλά για το Νώντα, ήταν ένας άνθρωπος δυνατός, που μπορούσε να δώσει ώθηση και να καθοδηγήσει. Ο χαμός του, όσα χρόνια και αν περάσουν για εμάς θα παραμένει άδικος. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για το χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης, έχοντας πάντα στο νου μας το Νώντα».

- Αντώνης Αρώνης (μάνατζερ Κ.Ο.Ε.): «Ήταν ένας άνθρωπος που λειτουργούσε αυθόρμητα εντός και εκτός πισίνας. Είχε τεράστιες δυνατότητες, τόσο αθλητικές όσο και ψυχικές. Αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας, πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά και πιστεύω πως άφησε πλούσια παρακαταθήκη παρά τον πρόωρο χαμό του».

- Θοδωρής Μουστακαρίας (πρόεδρος Υδραϊκού): «Το Νώντα τον θυμόμαστε ως το καλό παιδί. Το χαμόγελο του, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές τον έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν ένας γίγαντας, αλλά ένα μικρό παιδάκι στην ψυχή. Είναι απίστευτο, έχουν περάσει 19 χρόνια και ακόμα ζει. Μιλάω γι΄ αυτόν σε ανύποπτες στιγμές, είναι δύσκολο να σταματήσεις να σκέφτεσαι έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις ζήσει τόσα πολλά. Είναι ιδιαίτερη χρονιά, είναι δύσκολη χρονιά, χάσαμε τον πατέρα του Νώντα πριν μερικούς μήνες, αλλά πιστεύω πως ήθελε να συναντήσει πια το γιο του. Ο Παύλος Σαμαρτζίδης δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά το θάνατο του γιου του. Τώρα πια είναι και οι δύο στον ουρανό και είναι καλύτερα έτσι. Η Κ.Ο.Ε. τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο, είναι υποχρεωμένη να το κάνει! Ως παλιοί συναθλητές του, ως άνθρωποι που ζούμε και βρισκόμαστε στο χώρο της υδατοσφαίρισης θέλουμε να κάνουμε κάτι για το Νώντα, το οποίο θα οργανωθεί το επόμενο διάστημα. Είμαστε βέβαιοι, ότι η Κ.Ο.Ε. θα είναι δίπλα μας, σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Ο Νώντας ζει, στην καρδιά μας».

- Θοδωρής Καλακώνας (παλαίμαχος πολίστας Ολυμπιακού, Πανιωνίου και Εθνικού): «Ο Νώντας ήταν ένα παιδί πάρα πολύ καθαρό στην ψυχή του, αγνό. Ήταν παρορμητικός, ευχάριστος, δυναμικός, πάντα έλεγε αυτό που είχε στο μυαλό του. Στήριζε πάντα τα μικρά παιδιά, τα βοηθούσε πάρα πολύ, μας είχε όλους πολύ ψηλά και ήταν πραγματικός αρχηγός, με όλη τη σημασία της λέξης».

-Θοδωρής Χατζηθεοδώρου (συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα): «Ο Νώντας ήταν εκ των κορυφαίων αθλητών που γέννησε ο ελληνικός αθλητισμός. Ήταν ένα αγνό και καθαρό παιδί, το οποίο είχε τεράστια αποθέματα ψυχικής και σωματικής δύναμης. Είχα την τύχη και την τιμή να αγωνιστώ εναντίον του σε διασυλλογικό επίπεδο και ως συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα. Επειδή ήμουν από τους μικρούς αθλητές τότε, μπορώ να θυμηθώ πως πάντα προστάτευε και βοηθούσε τους μικρότερους συμπαίκτες του. Τους δίδασκε τα μυστικά του αθλήματος. Ήταν ένα αρχηγός με όλη τη σημασία της λέξης. Μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από τον άδικο χαμό του, είμαι όμως σίγουρος πως μέσα από τις διάφορες ιστορίες που τον μνημονεύουν, για τις ικανότητές του και για τα τρελά του, υπάρχει νοερά ανάμεσά μας».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

21 χρόνια χωρίς τον Νώντα Σαμαρτζίδη