MENU

Γνωστός και ως ο θεσμός των εκπλήξεων είναι η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που αποδείχθηκε και τη σεζόν 1997-98 που βρήκε μεγάλο τροπαιούχο τον νεοφώτιστο εκείνη τη χρονιά, Πανιώνιο.

Οι Νεοσμυρνιώτες είχαν επιστρέψει στην Α' εθνική πολύ πιο δυνατοί από την περιπέτειά τους στη Β' εθνική και ήθελαν να αποδείξουν ότι η παρουσία στη χαμηλότερη κατηγορία ήταν απλά τυχαία και μεμονωμένο περιστατικό. Πράγματι, έτσι κι έγινε, κάτι που έχει φανεί και μέχρι σήμερα.

Η τότε ομάδα του Χρήστου Εμβολιάδη, διέθετε ένα ρόστερ με πάρα πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι στη συνέχεια της καριέρας τους πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη πορεία. Τάσος Κατσαμπής, Λεωνίδας Βόκολος, Άκης Μάντζιος, Γιάννης Καμίτσης, Αντώνης Σαπουντζής, Δημήτρης Ναλιτζής και φυσικά ο Τάκης Φύσσας που μετέπειτα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ομάδα το 2004.

Στο πρωτάθλημα έστω και δύσκολα εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία, ενώ στο Κύπελλο προέκυψε η πολύ μεγάλη πρόκληση του τελικού. Οι Νεοσμυρνιώτες έχοντας ήδη μία κατάκτηση στο ενεργητικό τους το 1979 με τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ με 3-1, δεν μπορούσαν να έχουν ρόλο κομπάρσου στον τελικό του «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στον Παναθηναϊκό. Άλλωστε, υπήρχαν μέχρι τότε και αρκετοί χαμένοι τελικοί και συγκεκριμένα τέσσερις, δύο εκ των οποίων κόντρα στους «πράσινους».

Φαβορί το βράδυ της 29ης Απριλίου του 1998 ήταν φυσικά ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ. Βάντσικ, Αποστολάκης, Γκούμας, Κολιτσιδάκης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Μίκλαντ, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος ήταν μόνο μερικά από τα βασικά στελέχη της ομάδας.

Στην εξέλιξη του αγώνα και συγκεκριμένα στο 46' ο Γ.Χ. Γεωργιάδης αποβλήθηκε από τον Γιώργο Μποροβήλο που ήταν ο διαιτητής της αναμέτρησης και μάλιστα το αριθμητικό πλεονέκτημα εκμετάλλευκαν γρήγορα οι «κυανέρυθροι», καθώς με μια κεφαλιά του Ναλιτζή στο 53' άνοιξαν το σκορ. 

Ωστόσο, στο 58' και στο 72', Καμίτσης και Ιωαννίδης αποβλήθηκαν με τον Πανιώνιο να παλεύει με 9 μέχρι το 90' για να διατηρήσει το υπέρ το σκορ. Τελικά τα κατάφερε με τη Νέα Σμύρνη να σηκώνεται στο πόδι και οι φίλοι της ομάδας να περιμένουν σαν άλλους τους παίκτες για να τους υποδεχθούν και να τους ευχαριστήσουν για το δεύτερο και τελευταίο μέχρι σήμερα τίτλο της ομάδας.Πανιώνιος (Χρήστος Εμβολιάδης): Στρακόσια, Μπουγάς, Iωαννίδης, Kατσαμπής (78' Kαρασαββίδης), Bόκολος, Mάντζιος, Mένταν (66' Kάφαλης), Kαμίτσης, Nαλιτζής (73' Bάσμπεργκ), Σαπουντζής, ΦύσσαςΠαναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης (65' Σιμπνιέφσκι), Νικολαΐδης, Γκούμας, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Κριστόφ Βαζέχα, Μίκλαντ (48' Μπασινάς), Αλεξούδης (54' Λυμπερόπουλος)Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟΓ' ΓYPOΣ: Πανελευσινιακός - Πανιώνιος 3-1, 0-3Δ' ΓYPOΣ: Oρφέας Aλεξανδρούπολης - Πανιώνιος 0-0, 0-1ΠPOHMITEΛIKA: Πανιώνιος - Aπόλλων Kαλαμαριάς 4-2, 2-0HMITEΛIKA: Πανιώνιος - ΠAOK 1-0, 1-1TEΛIKOΣ: Πανιώνιος - ΠAO 1-0

https://www.youtube.com/embed/syCUbbpJjbw

Κύπελλο για τον «Ιστορικό» (vids+pics)