MENU

Τι συμβαίνει όταν βρίσκονται στην ίδια ομάδα για χρόνια οι Κούκοτς, Σάβιτς, Περάσοβιτς, Παβίσεβιτς, Σρετένοβιτς και για κάποια περίοδο ο Ντίνο Ράτζα, o Ντούσκο Ιβάνοβιτς κλπ; Συνθέτουν με συνοπτικές διαδικασίες -και με βάση τη διάρκεια- την καλύτερη και ίσως την πιο ταλαντούχα ομάδα που πάτησε ποτέ το πόδι της σε παρκέ κλειστού γηπέδου μπάσκετ.

Αυτή η ομάδα που από το 1966 έως το 1990 ονομαζόταν Γιουγκοπλάστικα και το 1991 ένεκα των χορηγών μετονομάστηκε σε ΠΟΠ '84 (φίρμα ρούχων), σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, κατακτούσε το 3ο της σερί ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, επίδοση άφταστη μέχρι και σήμερα αν και αρκετές ομάδες (Τσιμπόνα, Βαρέζε, Μιλάνο, Μακάμπι, Ολυμπιακός κλπ.) έφτασαν κοντά στο συγκεκριμένο επίτευγμα πριν και μετά τους Κροάτες. 

Τόπος του... εγκλήματος ήταν το Παρίσι, αλλά απ' αυτή την υπερομάδα έλειπαν δύο σημαντικοί «κρίκοι» συγκριτικά με το 1989 και το 1990: Αυτοί ήταν ο προπονητής Μπόζινταρ Μάλκοβιτς που είχε μετακομίσει στην Μπαρτσελόνα και στον τελικό αντιμετώπιζε το δικό του δημιούργημα και ο Ντίνο Ράτζα που είχε μεταγραφεί έναντι πάρα πολλών χρημάτων στη Μεσατζέρο Ρόμα. Τη θέση του Γιουγκοσλάβου τεχνικού είχε πάρει ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς και του Ράτζα ο Ζόραν Σάβιτς που μέχρι τότε είχε κυρίως το ρόλο αμυντικού «εξολοθρευτή».

ΠΟΠ '84 και Μπαρτσελόνα είχαν αποκλείσει σε εκείνο το Final 4 τη Σκαβολίνι και τη Μακάμπι αντίστοιχα με τους Καταλανούς να είναι ισοπεδωτικοί, διασύροντας τους Ισραηλινούς με 101-67. Οι Κροάτες κόντρα στους Ιταλούς ήταν πιο... χαλαροί και έπαιξαν όσο χρειάστηκε για να επικρατήσει με 93-87.

Στον τελικό, όλος ο κόσμος περίμενε το άστρο του Τόνι Κούκοτς να λάμψει, αλλά όλη τη δόξα την κέρδισε -και δεν την έκλεψε- ο Σάβιτς. Ο ψηλός ήταν μακράν ο κορυφαίος όλου του Final 4 και συγκεκριμένα στον τελικό είχε 27 πόντους, 9/12 β., 9/13 δίποντα, 4 ριμπάουντ και 2 κοψίματα κόντρα στον Όντι Νόρις και τον Χοσέ Ορτίθ οδηγώντας την ΠΟΠ '84 στη νίκη με 70-65, αφήνοντας ταυτόχρονα στα κρύα του λουτρού τους Καταλανούς που επιζητούσαν τη ρεβάνς για τον τελικό της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, δεν αναδείχθηκε MVP του Final 4, αφού το μάρκετινγκ που είχε από πίσω του ο Τόνι Κούκοτς ήταν μάλλον ανίκητο. Ο μετέπειτα σταρ του NBA βρέθηκε σε τραγικό βράδυ, έχοντας μόλις 8 πόντους, με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, όμως να μην μπορεί να νικήσει τα δικά του παιδιά.

Πίσω απ' όλα αυτά όμως, εξελισσόταν και η ιστορία εκτός αθλητισμού. Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία έχει αρχίσει να διαλύεται από το 1991, με Σλοβενία και Κροατία να κηρύσσουν εκείνη τη χρονιά την ανεξαρτησία τους. 

Μια μεγάλη ομάδα διαλύθηκε με τρόπο που δεν της άξιζε, αλλά μπροστά σε κοσμοϊστορικά γεγονότα, όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα και φυσικά παραμερίζονται.

Η σημερινή ΠΟΠ '84 είναι η ΚΚ Σπλιτ, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Κροατίας και έχει πρόεδρο τον Ντίνο Ράτζα. Τερμάτισε στην 7η θέση της κανονικής περιόδου και αγωνίζεται στα play-out για την αποφυγή του υποβιβασμού.ΠΟΠ 84-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 70-65ΠΟΠ 84: Σρετένοβιτς 7 (7ασ.), Λέστερ 11 (5/8δ., 1/1β,, Περάσοβιτς 6, Κούκοτς 8 (4/11δ., 0/3 τρ., 7ρ., 2ασ., 4τ.), Σάβιτς 27 (9/13δ., 9/12β., 4ρ., 2τ.), Παβίτσεβιτς 7, Τάμπακ 2, Νάγκλιτς 2. Κόουτς: ΠαβλίσεβιτςΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σολοθάμπαλ 7, Γκονζάλεθ 9, Σαν Επιφάνιο 8, Ορτίζ 12 (5/9δ., 2/4β., 12ρ., 3κλ.), Νόρις 8 (3ρ., 3ασ.), Γκαλιλέα, Μοντέρο 9 (3ασ.), Τράμπο 12 (5/6δ., 2/5β., 6ρ.). Κόουτς: ΜάλκοβιτςΔιαιτητές: Νταβίντοφ (Σοβιετική Ένωση)- Ρήγας (Ελλάδα)

https://www.youtube.com/embed/GUjnq2Ll8gc
Ο επίλογος μιας ομάδας που έγραψε ιστορία: Γιουγκοπλάστικα (vid)