MENU

Στις 16 Μαρτίου του 2013, ο 20χρονος, τότε, Κατίδης έκανε την προβολή κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Βέροιας στο 84ο λεπτό, κάνοντας το 2-1 για την ΑΕΚ, η οποία πάλευε για τη σωτηρία της και το «τρίποντο» αυτό της έδινε ορισμένες ανάσες.

Ο νεαρός Κατίδης, όμως, τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του, δυστυχώς με πολύ άσχημο τρόπο. Έτρεξε προς τον στίβο του ΟΑΚΑ, έβγαλε την μπλούζα του και σήκωσε το χέρι του για να χαιρετίσει όπως χαιρετούσαν οι ναζί. Η κίνησή του αυτή, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από τον αθλητικό και τον πολιτικό χώρο.

http://www.youtube.com/embed/woQytZBQCK8?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής μετά τη λήξη του παιχνιδιού προσπάθησε να καλύψει τα... αμπάλωτα, δηλώνοντας: «Θέλω να λύσω μια παρεξήγηση. Δεν σημαίνει κάτι αυτό για μένα. Έδειχνα στην κερκίδα τον Μιχάλη Παυλή και αφιέρωνα το γκολ. Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Θέλω να χαρώ την νίκη. Δεν έχουν να κάνουν με μένα αυτά τα πράγματα. Είμαι ποδοσφαιριστής και θέλω να χαρώ την νίκη».

Λίγο αργότερα, έκανε ακόμη μία προσπάθεια να διορθώσει το λάθος του, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter: «Ξέρω την ιστορία της ΑΕΚ. Ξερω πως είναι προσφυγική ομάδα. Αφιέρωσα το γκολ στον Μιχάλη Παυλή και σε καμία περίπτωση δεν είμαι ρατσιστής. Όποιος προσπαθήσει να το διαστρεβλώσει θέλει μονάχα το κακό μου...», ήταν το πρώτο tweet, ενώ το δεύτερο: «Σιχαίνομαι τον φασισμό. Δεν θα το έκανα αν ήξερα ότι σημαίνει κάτι τέτοιο. Ξέρω τις επιπτώσεις και δεν θα το έκανα ποτέ».

Προσπάθησαν να τον καλύψουν Παυλής και Λίνεν

Ο Μιχάλης Παυλής προσπάθησε με δηλώσεις του να καλύψει τον συμπαίκτη του: «Ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Έχω μιλήσει με το παιδί για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ούτε ο ίδιος έχει καμία σχέση με την πολιτική. Το γκολ το αφιέρωσε σε μένα και στην κοπέλα του που βρίσκεται στην Ιταλία. Με αυτή την κίνηση ήθελε να δείξει απλά προς τον κόσμο να σηκωθεί όρθιος. Είναι κρίμα να παρουσιάζεται έτσι το θέμα, άλλωστε η ΑΕΚ είναι προσφυγική ομάδα και δεν αρμόζουν τέτοιες κινήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του τότε προπονητή της ΑΕΚ, Έβαλντ Λίνεν: «Για να αποφύγετε την ερώτηση σχετικά με την κίνηση του Κατίδη γιατί ξέρω ότι αυτό θέλετε να με ρωτήσετε, θέλω να σας πω με όλο το σέβασμο προς τον «Κατ» (σ.σ Γιώργο Κατίδη), ότι δεν έχει γ... ιδέα από πολιτική. Είναι ένα νέο παιδί, που πιθανότατα να είδε μια κίνηση στο ίντερνετ ή κάπου αλλού και να την έκανε, χωρίς όμως να γνωρίζει τι σημαίνει.

Είμαι πάνω από 100% σίγουρος ότι ο Γιώργος δεν γνώριζε αυτό που έκανε. Για αυτό, λοιπόν, μην τον κατηγορήσετε για την κίνηση αυτή. Σίγουρα μπορεί να κατηγορηθεί για άγνοια, αλλά όχι για μια κίνηση την οποία γνώριζε.

Ήταν στα αποδυτήρια και έκλαιγε, βλέποντας στα ΜΜΕ την αναταραχή που προκάλεσε με τον πανηγυρισμό αυτόν και για τον οποίο έλεγε ότι δεν ήθελε οι υπόλοιποι να το εκλάβουν με αυτή την έννοια.

Είναι νέος και χρειάζεται προστασία, πρέπει να τον προστατεύσουμε. Δεν έχει ιδέα από πολιτική, όπως και πολλά ακόμη παιδιά. Και για αυτό δεν πρέπει να τον καταδικάσουμε. Άλλωστε, γνωρίζοντας ένας ποδοσφαιριστής της δικής μου ομάδας, το δικό μου παρελθόν, γνωρίζοντας από που είμαι και ποιας πολιτικής πεποίθησης είμαι και το που ανήκω, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε αυτομάτως ότι θα ήταν και το τελευταίο του ματς με την ΑΕΚ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Κατίδη και για αυτό είμαι πάνω από 100% σίγουρος».

Τέλος από ΑΕΚ και Εθνική

Παρά τη βεβαιότητα του Λίνεν ότι ο Κατίδης θα συνεχίσει στην ΑΕΚ, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Μία μέρα μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό ήρθε η ανακοίνωση της ΕΠΟ, η οποία «τελείωσε» τον 20χρονο, τότε, μέσο με ισόβιο αποκλεισμό από όλες τις Εθνικές ομάδες.

Η ΑΕΚ, από την πλευρά κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή, και στις 19 Μαρτίου αποφασίστηκε από το Δ.Σ. η διακοπή του συμβολαίου του έως το τέλος εκείνης της σεζόν, αλλά και επανεξέταση της υπόθεσής του πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Η Ένωση, όμως, υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, κύρηξε χρεοκοπία και το τελευταίο που την απασχολούσε ήταν ο Κατίδης που αναχώρησε προς Ιταλία μεριά (Νοβάρα).

Η σκληρή ανακοίνωση της Original 21

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη δεν ήταν δυνατόν να μην καταδικαστεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τη θύρα των οργανωμένων της ΑΕΚ, η οποία δεν πείστηκε από την προσπάθεια του νεαρού μέσου να δικαιολογηθεί. Η Original 21 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση πριν γίνει γνωστή η απόφαση της ΑΕΚ να διακόψει το συμβόλαιό του:

«Το ότι ήσουν απλά ένας γελοίος επιδειξίας με φράντζα , ζωγραφιές στο σώμα του και ανωριμότητα κατώτερης και των πιστεύω του, το παραβλέπαμε... και σε καλή μας θέληση το συγχωρούσαμε...

Το να χαιρετάς φασιστικά... ΡΕ ΤΙΠΟΤΕΝΙΕ ΞΕΥΤΙΛΑ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας , της ίδιας μας της ιστορίας... της προσφυγιάς και των αντιφασιστικών μας αξιών!

Είσαι λίγος και σαν παίχτης και σαν άνθρωπος τελικά!

Πλέον είσαι ανεπιθύμητος και καταζητούμενος ανάμεσά μας!

Τα δάκρυά σου δεν μας πείθουν... οι δικαιολογίες σου το ίδιο!

Οι γερμανοτσολιάδες, οι νενέκοι και οι προσκυνημένοι, όσοι δηλαδή πριν από εσένα χαιρετούσαν με τον ίδιο τρόπο , είχαν και αυτοί δικαιολογίες. Η ιστορία δεν τους ξεχνά !

ΕΜΕΙΣ , Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ , ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ !

"Διοικούντες", από αυτή τη στιγμή το παιδάκι αυτό ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ !

Η ανευθυνότητά σας δεν θα συγχωρεθεί . Πάρτε θέση τώρα !

ΥΓ. Πραγματικά, από ηλιθιότητα που σε χαρακτηρίζει το έκανες;

...ή καθοδηγούμενος και καθ` υπόδειξη;

Σε κάθε περίπτωση και προς κάθε παραλήπτη ΞΕΚΑΘΑΡΑ:

ΣΤΗΝ Α.Ε.Κ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΝΑΖΙΣΤΕΣ....

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΑΔΕΙΟ ΣΑΣ ΚΕΦΑΛΙ!

ΥΓ2. Το θέμα αυτό ανήκει στην οικογένεια της ΑΕΚ και ξέρουμε να το διευθετήσουμε μόνοι μας!

Γι αυτό λοιπόν όλοι οι πολιτικάντηδες με τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους, ας μας αφήσουν ήσυχους και μακριά από υποδείξεις . Δεν τις χρειαζόμαστε!».

Βίντεο από συνέντευξή του λίγους μήνες αργότερα:

Σαν σήμερα: Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη (vids)