MENU

Ο Ταρζάν ήταν ο καλός, ο κακός ήταν ο Γκαούρ στα παιδικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν μεταπολεμικά στην Ελλάδα, ποντάροντας στη δημοφιλία του κινηματογραφικού αθώου γίγαντα. Στον 1μ.90 Τζώνυ Βαισμύλερ που γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου το 1904 και πέθανε σα σήμερα 20 Ιανουαρίου 1984. Αυτός ήταν ο αυθεντικός Ταρζάν του σινεμά, μια φιγούρα λατρεμένη πριν εμφανιστούν οι Σούπερμαν και Μπάτμαν, Σπάιντερμαν και Άιρονμαν, ήρωες αφύσικοι, εκφραστές της ψηφιακής εποχής.

Με κορμί που δεν το φούσκωσαν οι ντόπες, απ' όλους τους Ταρζάν του σινεμά αυτός έμεινε στην Ιστορία. Χαρακτηριστική η παρατεταμένη κραυγή του, που λειτούργησε επικοινωνιακά ως κωδικός, ένα σύνθημα στη ζούγκλα. Ήταν με δική του φωνή, διότι ο γεννηθείς στην Ουγγαρία Τζώνυ, πριν ακόμα ασχοληθεί με το κολύμπι, τραγουδούσε παλαιά γερμανικά κομμάτια.

Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, στα 80 του, τον έκλεισαν σε γηροκομείο και μετά από κάποιο διάστημα τον έδιωξαν..., γιατί; Επειδή κάθε λίγο και λιγάκι έβαζε την παλάμη στο στόμα του και έβγαζε την κραυγή της ζούγκλας. Θλιβερό. Του είχε σαλέψει.

Ήταν επτά μηνών όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Στο Σικάγο ο πατέρας του, πρώην ανθρακωρύχος στην Πενσυλβάνια, ένα σκατόμουτρο, που πλάκωνε στο ξύλο τους πάντες, ακόμα και την γυναίκα του και τα δυο αγόρια του, αφού άνοιξε ένα μπαρ, εξαφανίστηκε. Από τα 12 του δουλειές του ποδαριού ο Τζώνυ, ζωή δύσκολη και σώμα ασθενικό. Για να δυναμώσει ξεκίνησε το κολύμπι και στα 17 του έγινε πρωταθλητής ΗΠΑ στο ελεύθερο, στις 50 γυάρδες.

Τον φανταστικό Ταρζάν, γιο Άγγλου λόρδου που βρέθηκε στη ζούγκλα και επιβίωσε ανάμεσα σε θηρία, δημιούργησε ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ. Ο σινεμάς ανακάλυψε τον Τζώνυ Βαισμύλερ όταν παίδαρος πια είχε 5 χρυσά μετάλλια από τους ολυμπιακούς αγώνες του 1920 και 1924 κι ένα χάλκινο στο πόλο. Κατέρριψε 51 παγκόσμια ρεκόρ και είναι ο πρώτος κολυμβητής της Ιστορίας που έκανε λιγώτερο από ένα λεπτό τα 100 μ. (58,6), με το δικό του στυλ, το κρόουλ.

Ο Τζώνυ Βαισμύλερ έπαιξε σε ταινία για πρώτη φορά το 1925, όχι πρωταγωνιστής, βέβαια. Στην πέμπτη του ταινία έγινε ο Ταρζάν, Tarzan the Ape Man, Ο Πιθηκάνθρωπος. Μέχρι το 1972 γύρισε 35 ταινίες. Έκανε 5 γάμους. Στον τάφο του, στο Ακαπούλκο του Τέξας, είναι χαραγμένες τρεις λέξεις: Johnny Weissmuller, Tarzan.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το αντι-Βιετνάμ της Αμερικής στην έρημο

Ο Ταρζάν των παιδικών μας χρόνων