MENU

Το 2001 ένα παιδί 18 ετών και ύψους περίπου στο 1,60 καταφέρνει να «γιγαντωθεί» στα μάτια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Ο παντελώς άγνωστος τότε, Βλάσης Μάρας συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξήχθη στη Γάνδη και καταφέρνει να κατακτήσει την 1η θέση. Τότε ξεκίνησε και το παραμύθι για τον Περιστεριώτη πρωταθλητή.

Η επιλογή του μονόζυγου ως κύριο άθλημα φαντάζει στα μάτια του απλού κόσμου ως κάτι το πολύ... extreme, αφού οι φιγούρες στον αέρα πολλές φορές τρομάζουν, ωστόσο για ένα παιδί 3 ετών που έκανε πιρουέτες στο σίδερο της τέντας, έκανε την κλίση στο μονόζυγο είναι εύλογη και πιο... ασφαλής. «Την είχα τρελάνει τη μάνα μου», παραδέχεται ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του ενθυμούμενος εκείνα τα χρόνια.

Από εκείνη τη διάκριση του 2001 που όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος την ξεχωρίζει γιατί τον καθιέρωσε, έχουν έρθει πολλές περισσότερες με χρυσά μετάλλια στο μονόζυγο σε Ευρωπαϊκά (2002, 2004, 2006, 2009, 2010) και Παγκόσμια πρωταθλήματα (2001, 2002, 2012).

Ωστόσο, αυτή της 5ης Απριλίου του 2009 στο Μιλάνο είναι και μία από τις σημαντικότερες, αφού ο Έλληνας γυμναστής έγινε ο μοναδικός που έχει φτάσει τις 4 κατακτήσεις, επίδοση που την αύξησε ακόμα περισσότερο ο ίδιος την επόμενη χρονιά.

Ο 32χρονος σήμερα πρωταθλητής έχει μόνο ένα κενό στην τροπαιοθήκη του, το οποίο είναι ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Του το στέρησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που κατά γενική ομολογία αποκλείστηκε σκανδαλωδώς. «Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας έκανα μια πολύ καλή εμφάνιση στον προκριματικό, αλλά αδικήθηκα. Άλλοι αθλητές, που αγωνίστηκαν λίγο αργότερα, πήραν από τους κριτές υψηλότερες βαθμολογίες, χωρίς να το αξίζουν. Ετσι, εγώ έμεινα εκτός τελικού στο μονόζυγο. Ηταν έγκλημα. Έγκλημα των κριτών σε βάρος μου», χαρακτηρίζει εκείνη τη μέρα ο Βλάσης Μάρας που όμως παραδέχεται και τα δικά του λάθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και 2012 σε Πεκίνο και Λονδίνο αντίστοιχα.

O επόμενος στόχος του είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο του 2016.

Εκεί που θα είναι πιο ώριμος από ποτέ...Η εμφάνιση του Βλάση Μάρα στο Μιλάνο που του χάρισε το 4ο χρυσό του μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα:

Η βράβευσή του ως ο καλύτερος Έλληνας αθλητής για το 2009:

Ο βασιλιάς του μονόζυγου, Βλάσης Μάρας (vids+pics)