MENU

Έτσι συμβαίνει στα γεγονότα εκείνα που σφραγίζονται ως «ιστορικά», διότι προκάλεσαν μέγα πόνο, μέγιστη ταπείνωση (σε κάποιους), ανείπωτη χαρά, ανεπανάληπτο ενθουσιασμό (σε κάποιους άλλους). Αναφερόμαστε στο 3-0 του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

Δεν το αποκλείω, είναι στο πρόγραμμα, σε λίγα χρόνια κάποιοι πονηροί να βγάλουν «αποκαλύψεις» φοβερές και τρομερές ότι δήθεν έγιναν τέρατα και σημεία για να κάτσει το 3-0 του Ολυμπιακού και να χάσει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός που θα το έπαιρνε, ακόμα κι αν έχανε μέχρι 2-0! Έτσι συμβαίνει. «Δαιμονίζονται», επιδοτούνται με κάθε παρασκήνιο τέτοιοι αγώνες αιχμής.

Είναι η εποχή που ο Σωκράτης Κόκκαλης γυρίζει την Ελλάδα για να μαζέψει μέλη στον ιδιωτικό αλλά και λαϊκό Ολυμπιακό, λέγεται ότι πλησίασε τις 100.000 το νούμερο. Με έξι πρωταθλήματα σερί ο μίστερ Σόκρατες πριν σηκώσει το έβδομο δεξιά κι αριστερά χαρακτηρίζει σαν... «κότες» τους Παναθηναϊκούς. Τι να φοβηθεί, έλεγε με το βροντώδες γέλιο του, ο Ολυμπιακός από μία ομάδα με κότες παίκτες και παράγοντες...

Τόσο πολύ επηρεάστηκαν στη διοίκηση του Παναθηναϊκού από την «κοτολογία» του Κόκκαλη, που μάλλον το... πίστεψαν ότι είναι τέτοιοι, όπως τους χαρακτήρισε ο άνθρωπος ο οποίος είχε κηρύξει παράνομη την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό. Ούτε μία... κότα, λοιπόν, δεν εμφανίστηκε στη Ριζούπολη από τους ανθρώπους της ΠΑΕ. «Ορφανή» εμφανίστηκε η ομάδα, που μετά από ένα χρόνο αποτελούσε τη βάση της εθνικής, της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Θυμίζω την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, που έγινε δέκα κομμάτια μετά το 0-3 της Ριζούπολης, ένας, ένας έφυγαν, τους έδιωξαν από την ομάδα: Νικοπολίδης – Σεϊταρίδης, Χέρικσεν, Κυριάκος, Φύσσας – Μίκαελσεν, Μπασινάς, Κόλκα (Κωνσταντίνου), Καραγκούνης – Λυμπερόπουλος, Ολιζαντέμπε.

Λέγεται ότι οι κύριοι της διοίκησης του Παναθηναϊκού απέφυγαν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι και από την τηλεόραση στο σπίτι τους, διότι είχαν... τρομάξει, δεν άντεχαν την αναμενόμενη συντριβή. Να σημειώσω ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού όταν εμφανίστηκαν στη Ριζούπολη, για το ντέρμπυ που θα τους έδινε το πρωτάθλημα, έτρεξαν έντρομοι να χωθούν στα αποδυτήρια.

Δεκαοκτώ χιλιάδες μισότρελλοι γάβροι στο γήπεδο έστησαν μια υποδειγματική κόλαση για τον Παναθηναϊκό που στο τρίτο κιόλας λεπτό δέχεται γκολ από τον Τζιοβάνι. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος το 2-0 στο πρώτο τέταρτο, ηλεκτρίζει την εξέδρα όταν πετάει τη φανέλλα του με το Νο7, ''μήνυμα'' ότι πήραμε και το έβδομο συνεχόμενο.

Ο Καρεμπέ κάνει το παιχνίδι της ζωής του, ο Γιαννακόπουλος στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης το πάει 3-0. Η ενδεκάδα του πρωταθλητή: Κατεργιαννάκης - Αμανατίδης, Κωστούλας, Άντζας, Βενετίδης – Καρεμπέ, Γιαννακόπουλος, Ζέτερμπεργκ – Χούτος, Τζιοβάνι, Τζώρτζεβιτς (Αλλαγές οι Ανατολάκης, Νινιάδης, Οφορίκουε).

Το καλοκαίρι του 2003 ο Κόκκαλης πήρε Παντελή Καφέ, Γιώργο Γεωργιάδη, Ιεροκλή Στολίδη, Τάσο Πάντο, Σπύρο Βάλλα, Μάρτιν Κούζμπα, Γιάννη Ταραλίδη, Σπύρο Τάτση, Γιουράι Μπούτσεκ, ενώ «επέστρεψαν» στον Ολυμπιακό οι Τάκης Γκώνιας, Γρηγόρης Γεωργάτος. Η... ενίσχυση στον πρωταθλητή. Το 2004, δηλαδή τον επόμενο χρόνο, ο Παναθηναϊκός έσπασε το σερί του Κόκκαλη με νταμπλ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η γιαγιά έσφαξε το νόθο εγγόνι της

Ριζούπολη: Του Κόκκαλη οι...κότες δεν έσκασαν μύτη στο γήπεδο