MENU

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο φρικιαστικιά -πιθανότατα οπαδικά- εγκλήματα. Θύματα; Δύο φίλοι του ΠΑΟΚ, οι Ευθύμης Λιάκας και Κώστας Ντόλιας που έφυγαν με τόσο φρικτό τρόπο από τη ζωή σαν σήμερα, στις 10 Απριλίου 1991.

Ενα αναπάντητο «γιατί», που πάντα θα υπάρχει πρώτιστα στις οικογένειες των θυμάτων κι έπειτα σε όλους όσους παρακολούθησαν εκείνη την εποχή συγκλονισμένοι ένα φρικαλέο έγκλημα. Γιατί για τέτοιο πρόκειται...

Κάθε χρόνο αυτή η ημέρα θα φέρνει στις μνήμες των «ασπρόμαυρων» τον χαμό των δύο «αδερφών» τους, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στο αυτοκίνητο όπου επέβαιναν, όταν άγνωστοι τους πέταξαν βόμβες μολότοφ. Πολλοί έκαναν λόγο τότε για διάφορα αίτια που προκάλεσαν το θλιβερό περιστατικό. Αλλοι ανέφεραν πως οι μολότοφ βρίσκονταν στα χέρια των ΠΑΟΚτσήδων, ορισμένοι πως οι οπαδοί είχαν κρυμμένες φωτοβολίδες και πυρσούς που πήραν φωτιά, ενώ υποστηρίχθηκε ακόμα κι ότι η φωτιά προκλήθηκε από μηχανική βλάβη!

Η αλήθεια ωστόσο είναι όπως φαίνεται διαφορετική και σίγουρα ακόμα πιο θλιβερή, αφού επρόκειτο για ένα από τα πιο φρικαλέα οπαδικά εγκλήματα που έχουν γίνει ποτέ. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα...

Το ιστορικό της τραγωδίας

Η εφημερίδα «Παοκτσής», ανέφερε τον Απρίλιου του 1996 αναλυτικά το πώς συνέβη η τραγωδία. Οι δύο φίλοι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη με Ι.Χ αυτοκίνητο αμέσως μετά τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ με τον Πανιώνιο. Ήδη απ' το πρωί της ημέρας εκείνης πολλοί οργανωμένοι οπαδοί του λεκανοπεδίου τηv είχαν στήσει σε αρκετά σημεία της εθνικής οδού πετώντας πέτρες στα αυτοκίνητα και στα λεωφορεία των οπαδών του ΠΑΟΚ. Γύρω στις 11 το βράδυ στη διασταύρωση Αγίου Στεφάνου, στο 24ο χλμ, της εθνικής οδού το Ι.Χ δέχθηκε από μπροστά βόμβα μολότοφ η οποία εξερράγη αμέσως με αποτέλεσμα το αυτοκίvητο να τυλιχθεί στις φλόγες. Ο Κώστας και ο Ευθύμης που κάθονταν στο πίσω κάθισμα δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και κάηκαν ζωντανοί ενώ τα δύο παιδιά που βρίσκονταν μπροστά κατόρθωσαν να βγουν απ' το αυτοκίνητο έχοντας αρκετά σοβαρά εγκαύματα και φώναζαν «μας έκαψαν».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες (ένας υπάλληλος της EXPRESS SERVICE και οδηγοί διερχόμενων αυτοκινήτων) τη βόμβα έριξε κουκουλοφόρος που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο παρακολουθούσε το ΙΧ των οπαδών του ΠΑΟΚ και το προσπέρασε, Τηv εκδοχή αυτή υιοθέτησε και η αστυνομία».

Οικογένεια Λιάκα: «Μας αγνόησε η οικογένεια του ΠΑΟΚ»

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε την εποχή εκείνη, πρώτιστα στα συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων, η στάση που κράτησε ο επίσημος ΠΑΟΚ. Η οικογένεια Λιάκα επέρριψε μεγάλες ευθύνες στους διοικούντες του συλλόγου, με τη μητέρα του Ευθύμη, κα Αγάπη να λέει στην ίδια εφημερίδα («Παοκτσής»): «Ψάχναμε απεγνωσμένα κάποιον από τον ΠΑΟΚ αλλά ο Βεζυρτζής δεν έβγαινε στο τηλέφωνο. Μόνο μία δήλωση στην τηλεόραση έκανε ότι λυπάται. Αλλά σε μας ούτε κουβέντα. Κανένας απ' τον επίσημο ΠΑΟΚ δεν πάτησε στηv κηδεία. Το ίδιο έγινε και με το Φασούλα ο οποίος όταν τον βρήκα μου είπε: "Ασε με κυρά μου. Τι θες να κάνω". Κρίμα γιατί ο Ευθύμης τον είχε ίνδαλμα και καταγόμαστε και απ' το ίδιο μέρος (Γρεβενά όπως και το άλλο παιδί που σκοτώθηκε). Αποδείχθηκε ο Φασούλας αλήτης! Επίσης κανένας παίκτης δεν ήρθε στην κηδεία. Μας άφησαν τελείως μόνους και αυτό είναι που μας πίκρανε πιο πολύ. Στο κάτω-κάτω δεν ζητήσαμε λεφτά. Συμπαράσταση ζητήσαμε και λίγη ανθρωπιά αλλά φαίνεται ότι πέσαμε σε λάθος ανθρώπους».

Το απίστευτο δράμα της οικογένειας του Ντόλια

Εκείνο ωστόσο που δεν μπορέσει να χωρέσει ο νους, είναι η απίστευτη τραγωδία που έζησε η οικογένεια του έτερου θύματος, του Κώστα Ντόλια. Η μητέρα του άλλωστε αφού είχε δει πρώτα τον άντρα της να καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι από εγκεφαλικό και στη συνέχεια τον γιο της (σ.σ. τον Κώστα) να κόβει τα δάχτυλά του σε πριονοκορδέλα κι έπειτα να του κόβουν ολόκληρο το χέρι, είδε το παιδί της να γίνεται στάχτη! Η γυναίκα δεν άντεξε και τρεις μήνες μετά τον θάνατό του, αυτοκτόνησε...

18 χρόνια μετά τους τίμησε ο ΠΑΟΚ

Χρειάστηκε πάντως να περάσουν αρκετά χρόνια για να τιμηθούν από τον ΠΑΟΚ ο Κώστας και ο Ευθύμης. Συγκεκριμένα αυτό συνέβη 18 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, όταν με τη συμμετοχή της ΚΑΕ και μέσων των εκπροσώπων της, κ.κ Σαλτσίδη και Πατρίδα, πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2009 στα Γρεβενά, η πρώτη βραδιά μνήμης, για τους αδικοχαμένους φίλους του Δικεφάλου.Στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από τον σύμβουλο της ΚΑΕ Π.Α.Ο.Κ. Παύλο Σαλτσίδη, αλλά και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Π.Α.Ο.Κ. Κώστα Ορφανό, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες που θα παραδοθούν στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων φιλάθλων, ενώ με πρωτοβουλία του Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ. Γρεβενών και του μέλους του Ανδρέα Γκίλια, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση μνήμης, με σκοπό να συγκεντρώνει φιλάθλους του Π.Α.Ο.Κ. από όλη την Ελλάδα.

Η ΚΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ευχαριστεί τον Σ.Φ Π.Α.Ο.Κ. Γρεβενών για την πρόσκληση και θα στηρίξει την προσπάθειά του για τη συγκεκριμένη εκδήλωση", ανέφερε το δελτίο Τύπου της ΚΑΕ».

Όταν έκαψαν ζωντανούς δυο οπαδούς του ΠΑΟΚ...