MENU

Ήταν 7 Μαρτίου του 2001 όταν ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΟΑΚΑ για την 5η αγωνιστική της 2ης φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον για τους «πράσινους» καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στο αμούστακο αγόρι που είχε αναλάβει όλη τη δεξιά πτέρυγα του «τριφυλλιού», στον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Πρώτη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ για έναν παίκτη που μία ημέρα πριν, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δημιούργησε την... απορία στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. «Who is Giourkas?» αναρωτήθηκε ο Σκωτσέζος κόουτς και ο πιτσιρικάς με το τριφύλλι στο στήθος φρόντισε να του απαντήσει το επόμενο βράδυ στο ΟΑΚΑ!

Συγκεκριμένα στο 24ο λεπτό, έπειτα από μία κούρσα από τα δεξιά, ο Γιούρκας έκανε... χαζό τον Σιλβέστρ και τον ανάγκασε να τον «κλαδέψει» πριν μπει στη μεγάλη περιοχή. Ο Καραγκούνης ανέλαβε την εκτέλεση, ο Γιορκ απομάκρυνε με το κεφάλι, εκεί όμως ήταν ο Γιούρκας που στόπαρε και -χωρίς να το πολυσκεφτεί- όπλισε και σούταρε στη δεξιά γωνία του Φαμπιάν Μπαρτέζ για το 1-0.

Στη media gallery μπορείτε να δείτε καρέ-καρέ τη στιγμή του γκολ του Γιούρκα αλλά και τις αγκαλιές των συμπαικτών του που τον... έπνιξαν σαν τον μικρό τους αδερφό!

Δυστυχώς, για τους «πράσινους» το γκολ αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη-γόητρο απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», καθώς ο Σκόουλς στο 90' ισοφάρισε σε 1-1.

Παναθηναϊκός (Αποστολάκης): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Ολιβάρες, Χένρικσεν, Γκούμας, Φύσσας, Μπασινάς (85' Φλίπσεν), Καραγκούνης, Μπόατενγκ, Βλάοβιτς (59' Γκαλέτο), Λυμπερόπουλος (66' Βαζέχα)

Μάντσεστερ (Σερ Άλεξ Φέργκιουσον): Μπαρτέζ, Γκάρι Νέβιλ, Σταμ, Μπράουν, Σιλβέστρ (64' Τσάντγουικ), Φιλ Νέβιλ (78' Σέριγχαμ), Σκόουλς, Ρόι Κιν, Μπέκαμ, Άντι Κόουλ (78' Σόλσκιερ), Γιορκ

Η συνέχεια του Γιούρκα, και του Ευρωπαίου Παναθηναϊκού γνωστή. Ο μεν δεξιός μπακ εκτίναξε τις μετοχές του τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα τη σεζόν 2003-4 όπου κατέκτησε το Euro με την Εθνική και το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό. Πριν το ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας είχε ήδη υπογράψει προσύμφωνο με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο, κι ενώ κατά τη διάρκεια του Euro του έγινε πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία δεν γινόταν να σκεφτεί από τη στιγμή που είχε υπογράψει στους «δράκους». Στη συνέχεια ο Σεϊταρίδης φόρεσε τη φανέλα της Ντιναμό Μόσχας (2005-6), της Ατλέτικο Μαδρίτης για μια τριετία (2006-09), για να επιστρέψει το 2009 στον Παναθηναϊκό, να κατακτήσει ξανά το νταμπλ (2009-10) και να αποχωρήσει το 2013.

Ο δε Παναθηναϊκός, για εκείνη την τριετία (2000 έως 2003) μεσουρανούσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με παρουσία στους 16 και στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι σε ένα αφιέρωμα της ΟΥΕΦΑ για το καλύτερο ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Γιούρκας βρίσκεται στη 2η θέση πίσω μόνο από τον Ντιέγκο Κόστα, και πάνω από ποδοσφαιριστές όπως ο Καρίμς Μπενζεμά, ο Τόμας Μίλερ και ο Γουέιν Ρούνεϊ.

Σαν σήμερα: Το «Who is Giourkas?» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (pics & vid)