MENU

Αρχηγός του Ολυμπιακού ο «γενάρχης» του, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, ο σέντερ-φορ, ο επιλεγόμενος «ποδάρας» που εγκατέλειψε τη μπάλλα από τα 28 του χρόνια για να αφοσιωθεί στη δικηγορία και την πολιτική. Έγινε βουλευτής, δήμαρχος Πειραιά, υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, δηλαδή «του λιμανιού» ο κυβερνητικός υπεύθυνος.

Διάδοχος του Γιώργου Ανδριανόπουλου, μετέπειτα και προέδρου του συλλόγου, ήταν ένα έξ ίσου θρυλικό όνομα, ο καπετάν γκολτζής Γιάννης Βάζος (στη φωτό δεύτερος από αριστερά) με τα στραβά και κοντά ποδάρια. Στις 12 Ιουνίου του 1938, στο γήπεδο της Λεωφόρου ο Παναθηναϊκός προηγείται στο ημίχρονο 4-0 του Ολυμπιακού και...

...Τελικά, το παιχνίδι τελείωσε 4-4, με τέσσερα γκολ του Σμυρνιού Γιάννη Βάζου. Εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν «απαγορευμένο» για τα παιδιά που έπρεπε «να μάθουν γράμματα», να γίνουν «κάτι» στη ζωή τους. Ο Γιάννης Βάζος, 8 χρονών πρόσφυγας με τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σμύρνη βολεύεται οικογενειακώς κάπου στη Δραπετσώνα.

Με κακή γέννα βγήκε από την κοιλιά της μάνας του ο Γιάννης και γι' αυτό, λένε, το ένα πόδι του ήταν πιο κοντό. Και στο γήπεδο είχε ένα περίεργο βηματισμό, και το «ελάττωμά» του φαινόταν όταν έτρεχε μέσα στον αγώνα. Ο γιος του κρεοπώλη Βάζου ξεκίνησε να παίζει στον Απόλλωνα Δραπετσώνας και επειδή ο Ζαχαρίας Βάζος, πατέρας 7 παιδιών δεν ήθελε να πληρώνει... συνδρομή τον πήγε σ' άλλη ομάδα, στην ΑΕΚ Πειραιώς. Τη φανέλλα του Ολυμπιακού τη φόρεσε το 1931.

Στην προπολεμική Ελλάδα δεν υπήρχαν μνημόνια και τρόικες, ούτε έβγαιναν κάθε μέρα από τα κανάλια ένα κάρο απατεώνες να πλακώνονται για το... καλό του λαού. Η ζωή, όμως, ήταν σκληρή και χωρίς χαράτσια και πακέτα φόρων. Καταδικάστηκε σε θάνατο ο Βάζος γιατί αντί για κρέας, που δεν υπήρχαν λεφτά από τον κοσμάκη να αγοράσει μπριζόλες και κυμά, άρχισε να πουλάει ποτά κι... άλλα απαγορευμένα είδη. Η ποινή μειώθηκε στα 5 χρόνια και χαρίστηκε με την απελευθέρωση.

Επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά τον πόλεμο ο Γιάννης Βάζος, παρ' ό,τι είχε εγκαταλείψει γιατί τον είχε ανάγκη η ομάδα. Πέτυχε 450 γκολ με τον Ολυμπιακό, κάποιοι μετράνε και τα φιλικά ματς και τον πάνε στα 539 γκολ. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που έγινε σύνθημα της εξέδρας. Πέθανε σα σήμερα 6 Νοεμβρίου το 1991.

«Μες τα δίχτυα εγώ τον βάζω – γεια σου παικταρά μου Βάζο».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το όνομα που ακούει η ψυχή του Άρεως

Μες τα δίχτυα τον βάζω γεια σου παικταρά μου Βάζο